Perussuomalaiset eivät pidä valtiovarainministeri Antti Rinteen esittelemää budjettiehdotusta riittävänä työllisyyden ja talouskasvun edistämiseksi. Suomen työttömyys kasvaa tällä hetkellä EU:n nopeinta tahtia, ja pitkäaikais- sekä nuorisotyöttömyys ovat räjähtämässä käsiin.

EU:n juuri päättämät Venäjä-pakotteet ja odotettavissa olevat vastapakotteet ovat heikentäneet taloutemme suhdannekuvaa oleellisesti siitä, mitä se oli vielä minihallitusneuvotteluissa, toteaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström.

– Stubbin hallituksen on välittömästi palattava some-maailmasta takaisin karuun todellisuuteen ja päivitettävä linjansa tämän päivän taloustilannetta vastaavaksi. Muuten meitä odottaa 1990-luvun lamasta tuttu työttömien armeija.

Lisäleikkauksia luvassa

Vaikka hallitus tiedotti sopineensa minihallitusneuvotteluissa miljardin kasvupaketin, budjettia ollaan kiristämässä ensi vuonna usealla miljardilla eurolla.

– Budjettiesitys ei näin ollen edistä kasvua tai työllisyyttä vaan leikkaa niitä. On tietysti hyvä, että budjettiehdotus sisältää edes pientä helpotusta eläkeläisille, mutta hallitus on edelleen leikkaamassa eläkeindeksejä ja korottamassa vielä lisää välttämättömyyshyödykkeiden kuten sähkön verotusta, joten eläkeläisten ostovoima tuskin nousee, Lindström huomauttaa.

Missä rakenteelliset uudistukset?

Valtionvarainministeri Rinne kertoi tiedotustilaisuudessa välttämättömien infraprojektien aikaistamisesta.

– Tämä on oikea linjaus, mutta vaikuttaa siltä, että rahaa vain siirretään budjetin sisällä momentilta toiselle. Tämä ei riitä, vaan näihin projekteihin tarvitaan aidosti uutta rahaa, Lindström vaatii.

Perussuomalaiset ovat pettyneitä myös siihen, ettei Rinne esitellyt merkittäviä uusia rakenteellisia uudistuksia.

– Hallituksen on viimeistään budjettiriihessä päätettävä uusista rakenteellisista uudistuksista sekä kerrottava, miten jo päätetyt uudistukset viedään nopeasti maaliin. Hallitus voisi esimerkiksi vihdoin toteuttaa perussuomalaisten pitkäaikaisen toiveen lupa- ja valitusprosessien ketteröittämisestä. Elinkeinoelämän keskusliiton arvion mukaan lupaprosesseissa seisoo tällä hetkellä yli 3,5 miljardin euron edestä investointeja.

– Pidämme nykyisessä taloustilanteessa suorastaan edesvastuuttomana, jos hallitus ei ota yhdeksi lyhyen kautensa kärkitavoitteeksi tämän suman purkamista, Lindström toteaa.

Kotimaista energiaa

Lindström muistuttaa perussuomalaisten myös useaan otteeseen vaatineen hallitusta aloittamaan maamme energiapolitiikan rakenneuudistuksen.

– Nyt jos koskaan on korkea aika lopettaa lähinnä venäläisiä hyödyttävän energiapolitiikan tekeminen ja ottaa tavoitteeksi kohtuuhintainen ja kotimainen energia. Energiantuotannon kotimaisuusasteen nostaminen parantaisi huoltovarmuuttamme ja saisi aikaan kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja.

PS VERKKOTOIMITUS