Mihin kannatustaan hurjasti kasvattaneiden ruotsidemokraattien (SD) menestys perustuu? Ruotsin yleisradioyhtiön syyskuussa tekemän selvityksen mukaan jopa joka neljäs ruotsalainen (24 %) luottaa maahanmuuttopolitiikan kysymyksissä eniten ruotsidemokraatteihin.

Epätietoisia oli vielä tätäkin enemmän, 26 prosenttia. Vain 15 prosenttia ruotsalaisista luottaa sosiaalidemokraatteihin eniten maahanmuuttopolitiikan kysymyksissä. Maltillisen kokoomuksen maahanmuuttopolitiisiin näkemyksiin luottaa eniten ainoastaan 11 prosenttia väestöstä.

Maahanmuuttoasiat ovat ruotsidemokraateille poikkeuksellisen vahva alue. Kaikilla muilla politiikan osa-alueilla (terveydenhuolto, opetus, työmarkkinapolitiikka, ikääntyvä väestö, talous ja ympäristöasiat) puolue pärjää heikommin. Korkeintaan viisi prosenttia ruotsalaisista pitää ruotsidemokraattien parhaimpana näillä politiikan osa-alueilla.

Ruotsin harjoittama maahanmuuttopolitiikka on ollut jo pitkään Euroopan mittapuulla poikkeuksellisen sosiaalipainotteista ja vastaanotetut määrät suhteessa erittäin suuria. Maltillista kokoomusta johtanut entinen pääministeri Fredrik Reinfeldt kertoi HS:n haastattelussa sunnuntaina, että Ruotsissa ja Pohjoismaissa on ”loputtomasti tilaa” maahanmuuttajille.

Entisen pääministeripuolueen Maltillisen kokoomuksen kannatus on samaan aikaan huvennut siinä määrin, että puolue joutui luovuttamaan kärkipaikkansa sosiaalidemokraateille. Sittemmin sosialistien johtama vähemmistöhallitus ajautui kriisiin ja hajosi. Ruotsidemokraattien kannatus on mittausten mukaan kasvanut jo 17,7 prosenttiin.

Matias Turkkila