Ruotsin eilisten parlamenttivaalien tulos oli odotettu, mutta hallituksen muodostamisen kannalta odotettua vaikeampi, toteaa ruotsalainen media kuin yhdestä suusta. Voittajia ovat kiistatta sosiaalidemokraatit ja ruotsidemokraatit, kaikki muu onkin epäselvää.

Aftonbladetin mukaan sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven on kiistatta ykkösehdokas Ruotsin seuraavaksi pääministeriksi, mutta voitosta huolimatta hänelle povataan kivistä hallitustaivalta. Aftonbladetin haastattelemat asiantuntijat pitävät todennäköisimpänä heikkoa demarien ja Ympäristöpuolueen vähemmistöhallitusta.

– Jo pelkästään budjetin läpivienti tulee olemaan tuskaisaa, toteaa siihen valtiotieteen professori Jonas Hinnfors.

Aftonbladetin haastattelemat asiantuntijat näkevät – ehkä hieman yllättäen – Keskustapuolueen todennäköisemmäksi sosiaalidemokraattien hallituskumppaniksi kuin Vasemmistopuolueen.

”Kansa on päättänyt – Fredrik Reinfeldt lähtee”, otsikoi puolestaan Dagens Nyheter. Lehti kuvasi Reinfeldin tulospuhetta tunteikkaaksi ja muisti kertoa, että nykyinen pääministeri jättää myös paikkansa Maltillisen kokoomuksen puheenjohtajana.

– Saimme kurottua vasemmiston etumatkaa kiinni, taistelimme kovasti ja taistelimme urheasti, mutta se vain ei riittänyt, maalaili kokoomuksen puoluesihteeri Kent Persson Dagens Nyheterissä.

Gudrun Schymanin feministipuolue Feministiskt initiative jäi vaalipäivän lähestyessä mediassa jo selvästi vähemmälle mediahuomiolle. Svenska Dagbladet oli seuraamassa puolueen tulosvalvojaisia, jotka alkoivat riehakkaassa voitonhurmassa, mutta päättyivät katkeriin kyyneliin neljän prosentin äänikynnyksen karatessa ulottumattomiin.

– Meillä on yhteys tunteisiimme, se on meidän pääomamme, lohdutti Schyman omiaan.

– Kun surut on surtu, jatkamme eteenpäin. Meillä oli vaaleissa pienimmän puolueen pienimmät resurssit, mutta silti teimme parhaan kampanjan, hän kertoi Svenska Dagbaladetille.

Kun muut mediat enemmän tai vähemmän piilottelivat suurvoiton ottaneita ruotsidemokraatteja, oli Expressen ottanut puheenjohtaja Jimmy Åkessonin pääsivulleen heti pakollisen demarijutun alle.

– Tämä on fantastinen tulos, sai Åkesson sanotuksi, jotenkin tutunoloisesti.

Kiivaan ruotsidemokraattivastaisen kampanjan tehnyt Expressen jaksoi vielä maanantaina muistuttaa lukijoitaan, että muutamat puolueen uusista parlamentaarikoista muutamat olivat saaneet tuomion eriasteisista rikoksista.

Ruotsin parlamenttivaalien seuranta oli lukijan ja katsojan kannalta kovin erilaista kuin vuoden 2010 parlamenttivaaleissa. Kaikki kynnelle kykenevät mediat tekivät tällä kertaa suoraa tv-lähetystä verkkoon ja videojutuilla oli muutenkin erittäin keskeinen rooli kaikessa mediaseurannassa. Vaalien voittajakorokkeelle voidaankin nostaa myös nettitelevisio.