Ruotsin valtionpäivävaalien tulokset ovat selvillä. Punavihreä blokki ohitti ennakoidusti hallitusvastuussa olleen maltillisen kokoomuksen johtaman allianssin. Punavihreän blokin suurin puolue sosiaalidemokraatit sai 31,3 prosentin äänisaaliin ja nousi suurimmaksi puolueeksi.

Pääministeripuolue maltillinen kokoomus romahti 6,9 prosenttiyksikköä päätyen 23.2 prosenttiin. Kokoomuksen puheenjohtaja Fredrik Reinfeldt (kuvassa vasemmalla) veti surkeasta tuloksesta johtopäätökset ja ilmoitti luopuvansa puheenjohtajuudestaan tulevana keväänä.

Vaalien suurin kannatuksen lisääjä oli ruotsidemokraatit, joka nosti kannatuksensa yli kaksinkertaiseksi 13,0 prosenttiin (+7,25 prosenttiyksikköä). Puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson (kuvassa oikealla) ei tulosten selvittyä riemuaan peitellyt .

Ruotsidemokrattien kannatuksen nousu on suuruusluokaltaan sama kuin maltillisen kokoomuksen kannatuksen lasku. Muiden puolueiden kannatusmuutokset jäivät pieniksi.

Blokkien yhteenlasketut kannatusluvut Blokkien yhteenlasketut kannatusluvut

Punavihreään blokkiin kuuluu Sosiaalidemokraatit, Vasemmistopuolue ja Ympäristöpuolue. Blokin yhteenlaskettu äänisaalis oli 43,7 prosenttia. Allianssiin puolestaan kuuluvat Maltillinen kokoomus, Kansanpuolue, Keskustapuolue ja Kristillisdemokraatit. Äänisaalis oli 39,4. Ruotsidemokraatit tai feministipuolue eivät kuulu kumpaankaan blokkiin.

Kumpikaan blokki ei saanut yli 50 prosentin ääniosuutta, ja lisäksi kumpikaan blokki ei suostu tekemään yhteistyötä vaa’ankieliasemaan nousseiden ruotsidemokraattien kanssa. Hallitusneuvotteluista odotetaankin erinomaisen vaikeita.

Feministipuolue ei ylittänyt valtiopäivien neljän prosentin äänikynnystä, joten se jää 3,1 prosentin kannatuksestaan huolimatta kokonaan vaille valtiopäiväedustajia.

PS VERKKOTOIMITUS

Tagit