Kryptovaluutta bitcoiniin liittyvien petosten määrä on vuodessa 30-kertaistunut. Helppoa rahaa ei valitettavasti ole olemassa. Asiasta kertoo Ruotsin yleisradio SVT.

Yleisimmin tapahtuu niin, että hyväuskoinen uhri klikkaa netissä mainosta, jossa luvataan suuria tienestejä. Homma onnistuu sijoittamalla bitcoineihin, aluksi vaikkapa 250 eurolla. Alkusijoituksen jälkeen uskottavalta tuntuva myyjä yrittää saada uhrin investoimaan yhä lisää kryptovaluuttaan.

– Ongelmat alkavat sinä vaiheessa, kun sijoittaja yrittää saada rahansa ulos. Sepä ei onnistukaan. Joko sijoituksen arvo on romahtanut tai myyjä on luikkinut teille tietymättömille, kertoo Lotta Mauritzon poliisin kansallisesta petostutkintakeskuksesta. Bitcoin-huijauksista tehtiin 50 rikosilmoitusta viime vuonna ja vuonna 2019 ilmoituksia on kasassa jo 1 500 kappaletta.

Uhrit putsataan perusteellisesti

Valitettavasti huiputus ei pääty vielä tähän. Uhri, jolta on viety rahat, saa pian puhelinsoiton. Uskottavalta tuntuvat taho lupaa järjestää kankkulan kaivoon menneet rahat takaisin sijoittajalle, toki tuntuvaa korvausta vastaan. Näin sijoittaja putsataan perusteellisesti. Uhri on useimmiten vanhempi mieshenkilö.

Loppulaskuksi on Ruotsissa pahimmassa tapauksessa yhdelle huijatulle muodostunut miljoona kruunua – vajaat 100 000 euroa.

SUOMEN UUTISET