Helsingin kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Harry Bogomoloff (kok.) kirjoitti Facebookiin havainneensa, kuinka Rantapuistossa ”liikkui illansuussa kolmen balkanintumman miehen porukka, ilman järkevän tuntuista syytä”.

Metelihän tuosta syntyi, ja ennen kuin veteraanipolitiikko ehti anteeksi sanoa, olivat somen ristipuut jo pystyssä. Ensimmäisten joukossa vasaraan tarttuivat vasemmistoliiton valtuutettu Suldaan Said Ahmed sekä vihreiden Ozan Yanar, letkaan yhtyivät nopeasti Helsingin Kokoomus ja Helsingin Sanomat. Kaikki näkivät tapauksessa rankkaa rasismia, eikä erovaatimuksiltakaan vältytty.

Kaiken kiihkoilun keskellä varsinainen asia jäi vähemmälle huomiolle. Bogomoloffin toiminta on näet varsin tavanomaista naapurivalvontaa, jota on tehty Suomessa iät ja ajat. Eikä syyttä.

Kotimurrot ovat jo pitkään riivanneet Suomen pientaloalueita ja mökkiseutuja. Asiasta on uutisoitu viime vuosien ajan jatkuvasti:

MTV3: ”Asuntomurtojen määrä on lähtenyt nopeaan kasvuun Suomessa. Syynä ovat kansainväliset ammattilaisliigat, jotka tekevät nopeita iskuja yleensä omakotialueille”.

”Murrot ovat muuttuneet tekotavoiltaan röyhkeämmiksi. Ulkomaalaiset keikkailevat usein ryhminä. He tiedustelevat etukäteen, minne kannattaa murtautua ja tekevät useita asuntomurtoja samalla Suomen-vierailulla.” IS

”Asuntomurtoja tehtailevat Suomessa vankilakierteeseen joutuneet päihdeongelmaiset ja ulkomaiset varasporukat. Rikollisten silmin katsottuna suomalaiset ovat vauraita ja sinisilmäisiä.” Yle.

”Asuntomurrot lähes tuplaantuneet 10 vuodessa – ulkomaalaisliigojen ’hit and run’ -keikat yleistyneet” MTV3.

Bogomoloffia ristille innokkaasti naulannut HS itse kertoi: ”Suomessa tapahtuneiden asuntomurtojen määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Viime vuosina niitä ovat poliisin arvion mukaan lisänneet erityisesti ulkomaiset ryhmät.”

Asuntomurto huolettaa tutkitusti joka kolmatta kansalaista. Miten ihmiset sitten voivat suojata kotejaan?

Juurikin naapurivalvonnalla. Poliisi näet kannustaa siihen (korostukset toimituksen):

Itä-Uudenmaan poliisipiiriin aluetta vaivasi 2017 marraskuussa asuntomurtojen aalto, uusia tapauksia nähtiin päivittäin. Poliisilaitos kertoi tiedotteessaan: ”..murrot ovat kohdistuneet erityisesti omakotitaloihin, jotka sijaitsevat melko syrjäisillä paikoilla. Taloihin on tunkeuduttu päiväsaikaan asukkaiden poissa ollessa.” Poliisi vetosi lisäksi erikseen kuntalaisiin, että nämä tarkkailisivat naapurustoaan epämääräisten kulkijoiden varalta: ”Omakotitaloissa murtoihin on hyvä suojautua ennalta muun muassa pitämällä talo asutun näköisenä ja huolehtimalla siitä, että talon lukitukset ovat asianmukaisessa kunnossa. Naapurien kanssa on myös hyvä sopia talon tarkkailusta, kun itse on muualla. Pihan valaistusta on hyvä tehostaa liiketunnistimilla. Havainnot epämääräisistä alueella liikkuvista ajoneuvoista ja henkilöistä on myös hyvä ilmoittaa poliisille.”

Lahti ja Hollola. Kuuteen asuntoon kohdistunut asuntomurtojen sarja kirvoittaa poliisilta ohjeistuksen: ”Talo kannattaa pitää asutun näköisenä ja huolehtia, että lukitukset ovat kunnossa ja käytössä, myös mahdollinen taka- tai turvalukko on hyvä olla. Pimeän aikaan osa valoista on hyvä ajastaa olemaan päällä. Pihavaloista osan voi varustaa liiketunnistimella. Monia asuntomurtoja edeltää jonkinlainen asukkaiden ja heidän tapojensa tarkkailu, joten poliisille kannattaa ilmoittaa asuinalueilla liikkuvista epäilyttävistä kulkijoista tai ajoneuvoista. Samoin muista normaalista poikkeavista tapahtumista kannattaa ilmoittaa.”

Hämeenlinna, Janakka ja Riihimäki – asuntomurtoja. Kodeista on Ylen mukaan viety rannekelloja, koruja sekä käteistä rahaa. ”Monia murtoja on edeltänyt jonkinlainen asukkaiden ja heidän tapojensa tarkkailu, joten poliisille kannattaa ilmoittaa asuinalueilla liikkuvista epäilyttävistä kulkijoista tai ajoneuvoista”, kertoo Karjalainen.

Kankaanpäässä poliisi pyytää ”..että asukkaat tarkkailisivat oudosti käyttäytyviä kulkijoita ja ilmoittaisivat henkilö- ja ajoneuvohavainnoista poliisille.”

IL: ”Pistokäyntien lisäksi aktiivinen naapurivalvonta on hyvä tehokeino estää rikollisuutta.

Kun jokunen vuosi taaksepäin Kulosaaren lähiseuduilta löytyvien Laajasalon, Tammisalon, Jollaksen ja Yliskylän asuntoihin tehtiin asuntomurtojen suma. Usein asukkaat olivat olleet sisällä nukkumassa sillä aikaa, kun varkaat ovat vieneet tavaroita. Helsingin Sanomat kertoi tapauksesta. Asuntomurtoa pelkäävä juttua varten haastateltu mies totesi naapurustovahtiajatuksesta: ”Kyllä se auttaisi turvallisuutta omakotitaloalueella.”

Esimerkkejä löytyy runsaasti lisää.

Naapurivahti-toiminnan järjestämisessä ilmiselvästikään ole mitään pahaa. Keskustelu tai tiedonvaihto naapurien kanssa on aivan normaalia sekin. Ajatus siitä, että omaa asuinaluetta pidetään silmällä, on yhtä vanha kuin ihmiskunta.

Bogomoloff tarkkaili kotinsa ympäristöä. Teki havainnon poikkeamasta, kertoi siitä muille. Täsmälleen tällä tavalla naapurivahti toimii. Aivan samalla tavalla muuten on järjestetty useammankin pursiseuran yhteisvartiointi.

Mikä siis oli Harry Bogomoloffin synti?

Sekö, että hän käytti sanoja: ”kolmen balkanintumman miehen porukka”?

Miksei olisi käyttänyt?

Kuten Bogomoloff itse kirjoitustaan selitti: ”Missä kohtaa se rasismi mahtaa tulla kuvaan? Eihän siinä ketään moitita.”

Ei moitittu, ei. Synti on väärän assosiaation luominen.

Mutta aivan kuten kauneus on katsojan silmässä, assosiaatio on kokijansa neuronissa. Moni asiasta suuttunut koki Bogomoloffin sanojen tarkoittaneen, että tummat balkanilaiset olisivat epäilyttävämpiä ja mahdollisesti rikollisempia kuin muut.

Vaan ei tarkoittanut.

Bogomoloff nimenomaan korosti, että kyseisessä keskusteluryhmässä oli tehty vastaavia ilmoituksia aiemminkin. Hän totesi Demokraatille: ”Samassa ryhmässä on viime talvena ja edellisinä vuosina varoiteltu epäilyttävästä kulkijoista suhteellisen säännöllisen epäsäännöllisesti. Tämä oli vastaava ilmoitus.”

Bogomoloff kohteli näitä kolmea miestä täsmälleen samalla tavalla kuin muitakin. Ei erivapauksia, ei erityiskohtelua, ei valikoivaa sokeutta. Ilmoitus, siinä kaikki.

Rasismihysteria on Suomessa jo pidemmän aikaa mennyt täysin överiksi, eikä loppua ole näkyvissä. Itse asiassa näytämme kulkevan alati hullumpaa suuntaa kohti. Suvaitsevaisten leiriin itsensä laskevat pahastuvat sydänjuuriaan myöten havaitessaan mitä tahansa, minkä he kokevat leimaamiseksi. Suuttumuksen puuskassa rikkeen tekijää leimataan mitä törkeimmillä haukkumasanoilla. Paradoksin katku pistää sieraimiin.

Tämän episodin aikana kukaan ei ole väittänyt kolmea balkanintummaa miestä pahantekijöiksi. Eikä niin tehdä tässäkään kirjoituksessa.

Faktat ovat kuitenkin tässä: Kun lisätään heikosti koulutettujen, toimettomien nuorten miesten maahanmuuttoa, ikävä kyllä lisätään samalla rikollisuutta. Mitä enemmän rikollisuutta, sen enemmän tarvetta naapurivahtien valppaudelle.

Fiksu maahanmuuttaja ei kiellä ongelmia. Hän toimii niiden estämiseksi. Vaatimukset sensuurista tai ongelmien maton alle lakaisemisesta kielivät joko haluttomuudesta tai kyvyttömyydestä kipeiden asioiden ratkaisemiseksi.

Pohdittavaksi jää sekin, tajusivatko balkanintumma-sanasta loukkaantuneet, tuohtuneita somepäivityksiä rustaavat ihmiset toimineensa täysin vastaavalla tavalla kuin Bogokin – he havaitsivat vääryyden, nostivat sen virtuaalisen ”naapurustonsa” tiedoisuuteen ja vaativat, ettei tällaista saisi enää tehdä. Naapurivahtimista sekin.

MATIAS TURKKILA