

Merivoimien ohjusvene Pori lähti Naton Enhanced Vigilance Activity -operaatioon Itämerelle Suomenlinnan laiturista Helsingissä 27. tammikuuta 2025. / LEHTIKUVA
Nato-maiden puolustuksen valtavat tarpeet – Purra: Kaikissa puolustuksen EU-ratkaisuissa Suomen oltava etulinjan maana selvästi saamapuolella
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purran mukaan puheet EU-tason yhteisvelasta puolustuksen vahvistamiseksi ovat ennenaikaisia.
– Pohdittaessa EU-ratkaisuja on ensin välttämätöntä katsoa ja päättää, mitä puolustuksen alalta tarvitaan ja halutaan ja minne. Yhteinen koordinaatio, puolustusvälineiden ja asetarvikkeiden yhteishankinnat, puolustusteollisuuden tukeminen ja TK-raha ovat mukana keskusteluissa, ja niissä kaikissa Suomella on oma paikkansa.
– Vasta tämän keskustelun jälkeen on syytä keskittyä rahoitukseen, sanoo Riikka Purra.
Ensin puolustus kuntoon
Purran mukaan Euroopan ja erityisesti Euroopan Nato-maiden puolustuksen vahvistaminen on erittäin tärkeää, myös Suomen oman turvallisuuden kannalta.
– Perussuomalaisten mielestä kaikkien Nato-maiden pitää ensin varmistaa, että ne pääsevät nykyiseen kahden prosentin tasoon puolustusrahoituksessa. Tämä tulee tehdä normaalin kansallisen budjettirahoituksen turvin.
– Suomi ylittää rajan selvästi, mutta tulemme myös tarvitsemaan lisäpanostusta tulevaisuudessa, muun muassa maavoimiin ja sotilaalliseen liikkuvuuteen. Vaikuttaa selvältä, että Naton rahoitusvaatimus tulee kasvamaan. Prosentteja oleellisempaa on kuitenkin suorituskyky. Nyt keskusteluissa olevat prosentit ampuvat usein ohi maalin ja ovat osin myös täysin liioiteltuja
– Suomi on huolehtinut puolustuksestaan, toisin kuin monet muut Euroopan maat, muistuttaa Purra.
Suomen oltava järjestelyissä nettohyötyjä
Purran mukaan EU-rahoituksesta ei voi aloittaa keskustelua ennen kuin on keskusteltu EU-puolustuksen sisällöistä.
– Vasta tämän keskustelun jälkeen on syytä keskittyä rahoitukseen. Siitä ei siis voi aloittaa keskustelua. Suomen kannalta välttämätöntä perussuomalaisten mielestä on, että olemme kaikissa mahdollisissa EU-järjestelyissä nettohyötyjä eli että puolustuskapasiteettimme ja kyvykkyytemme hyötyy enemmän kuin mitä maksamme.
– Järjestelystä pitää syntyä aitoa lisäarvoa verrattuna pelkkään kansalliseen toimintatapaan. Jos näin ei ole, meidän ei pidä siihen osallistua. On hyvä ymmärtää, että Suomen puolustuksen tilanne on aivan eri luokkaa kuin monella muulla maalla, tähdentää Purra.
– Suomi on etulinjan maa, ja vaikka kaikkien Nato-maiden puolustuksen parantaminen on myös Suomen edun mukaista, meidän pitää olla erityinen hyödynsaaja kaikissa EU-vaihtoehdoissa, toisin sanoen nettosaaja. Jos näin ei ole, voimme paremmin hoitaa kaiken kansallisin toimin.
Aina on rahoitusvaihtoehtoja
Purran mukaan rahoitustapojakin on useita.
– Mahdollisia rahoitusvaihtoehtoja kansallisten talousarvioiden ohella ovat esimerkiksi erilaiset laina- ja takausratkaisut, EU-budjetin kautta toimiminen, hallitustenvälinen rahasto, Euroopan vakausmekanismin (EVM) hyödyntäminen, Euroopan investointipankin (EIP) kautta toimiminen ja myös kokonaan uusi EU-väline. Näistä kaikista keskustellaan vähintään epävirallisesti EU-piireissä, ja Suomi osallistuu ajaen omia kansallisia intressejään Venäjän rajamaana.
– Suomi on esimerkiksi vasta lähettänyt kirjeen EIP:n puolustusrahoitukseen liittyen. Puolustukseen tullaan käyttämään joka tapauksessa satoja miljardeja lisää rahaa.
Kannanottaminen rahoitusmalliin ei ole mahdollista eikä mitenkään järkevää ennen kuin tiedämme, mitä ollaan tekemässä, tähdentää Purra.
– Kaikissa puolustuksen EU-järjestelyissä Suomen pitää olla nettohyötyjä ja ratkaisujen lähteä omasta kansallisesta intressistämme Venäjän rajamaana.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Toimiiko Trumpin arvaamattomuus ratkaisevana tekijänä rauhan puolesta Ukrainassa? – Tynkkynen: ”On muistettava, että myös Zelenskyi toivoo rauhanvälittäjäksi Trumpia”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen katsoo, että Yhdysvaltain presidenttinä aloittaneen Donald Trumpin uhkaukset huomattavista tuontitulleista tulisi ottaa ”kutsuna diiliin”, eikä asiassa ole toistaiseksi syytä alkaa hosua. - Näihin pitää vastata, jotta toinen osapuoli ei liian helposti lähtisi samaa tekemään, mutta samalla on hyvä laittaa jäitä hattuun ja katsoa, miten Trump toimii, eilen Ylen A-studiossa vieraillut Tynkkynen sanoo.

Yhdysvaltojen asiantuntijat arvioivat: Trump taivuttanee rauhan Ukrainaan energiapolitiikan vipuvarrella – Suomenkin varauduttava uudessa tilanteessa: ”On oltava yhtenäinen ja kova”
Mikä on Donald Trumpin seuraava siirto Ukrainassa? Yhdysvaltain presidentin uskotaan kaavailevan tarjousta, josta kieltäytyminen olisi vaikeaa Ukrainaan hyökänneelle Venäjälle, jonka raha on nyt tiukassa. Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelman uudessa jaksossa dosentti Arto Luukkasen vieraana Trumpin aikeita Ukrainassa visioimassa ovat dosentti Markku Ruotsila sekä tiedustelututkimuksen professori Kari Liuhto.

Tavio: Puolustusteollisuuden start-upeja lisättävä
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio esittää keskustelunavauksena puolustusteollisuuden yritysten ja start-up-ekosysteemien kehittämistoimia. Sillä olisi hänen näkemyksensä mukaan ulkomaankaupan, työllisyyden ja turvallisuuden kannalta positiivista vaikutusta.

Riikka Purra suomalaisen Instan droonikaupoista: ”Meidän on pidettävä huoli siitä, että me olemme siellä missä suomalaista osaamista tarvitaan”
Suomalainen puolustusalan yritys Insta on kehittänyt yhdessä ukrainalaisen kumppanin kanssa tehokkaan droonin, jota kaupataan Ukrainalle. Viime perjantaina Installa vieraillut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoo, että nykyisessä epävarmassa maailmantilanteessa on tärkeää pitää huoli siitä, että Suomi on mukana siellä missä suomalaista osaamista tarvitaan.

Antikainen: Itärajan kautta tulleita turvapaikanhakijoita syyllistynyt vakaviin rikoksiin – vihervasemmisto haluaa pitää heitä hätääkärsivinä, kutsuu Suomeen lisää ja vastustaa edelleen rajalakia
Elokuusta 2023 alkaen itärajan kautta Suomeen tuli noin 1 300 kolmansien maiden kansalaista ennen kuin hallitus sulki rajan. Keskusrikospoliisi (KRP) on kertonut tulijoista uusia tietoja. Sen mukaan poliisi on kirjannut noin viisikymmentä rikosilmoitusta, joissa turvapaikanhakija on Suomessa epäiltynä rikokseen syyllistymisestä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ei ole yllättynyt, mutta muistuttaa, kuinka jälleen kerran vihervasemmiston propaganda turvapaikanhakijoiden viattomuudesta ja hädästä on osoittautunut vääräksi.
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.