Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko ehdottaa käytännön toimenpidepakettia lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten torjumiseksi. Toimenpiteisiin kuuluvat ”turvanappi” suosituilla verkkosivuilla, vakaviin tai toistuviin seksuaalirikoksiin syyllistyneiden pakollinen kemiallinen kastraatio sekä maahanmuuttoa rajoittavat toimet.

– Lasten ja nuorten suosimille verkkosivuille tarvitaan turvanappi, jonka avulla epäasialliselta vaikuttavan käytöksen tai kuvamateriaalin pystyy saman tien ilmoittamaan poliisille. Ehdotin tätä jo vuonna 2012 Ison-Britannian mallin mukaan, mutta silloinen demariministeri oli haluton tarttumaan asiaan.

– Maahanmuuton osalta ehdotan, että rajoillamme otettaisiin käyttöön niin sanottu Ranskan malli eli hakemusten pikakäsittely ja palautettaisiin kaikki Ruotsin ja muiden EU-maiden kautta tulevat turvapaikanhakijat takaisin. Tämä on EU:n Dublin-sopimuksen mukaista ja sen toteuttaminen on vain ministerien tahdosta kiinni.

Niikko jätti Dublin-sopimuksen noudattamisesta tänään kirjallisen kysymyksen ministerille.

Lääkityksellä rikoshalut pois

Niikko ehdottaa myös pakollista lääkehoitoa eli niin kutsuttua kemiallista kastraatiota vakavia tai toistuvia seksuaalirikoksia tekeville henkilöille. Hän tiedustelee ministerin kantaa asiaan tänään jättämässään kirjallisessa kysymyksessä.

– Korkean riskin seksuaalirikollisia vapautetaan vankiloista, ja sitten lähinnä odotetaan, milloin seuraava rikos paljastuu. Toki haluaisin, että toistuvasti törkeisiin raiskauksiin tai lapsen hyväksikäyttöön syyllistyneet eivät vapautuisi vuosikymmeniin.

– Kuitenkin, koska lainsäädäntömme on liberaali tässä suhteessa, vähin, mitä voimme tehdä, on pakollisen lääkityksen avulla ehkäistä huomattava osa rikosten uusimisista, Niikko sanoo.

Uhreille elinikäiset traumat

Lääkehoidolla miehen testosteronitasot lasketaan siten, että seksuaalinen vietti ja kyky laskevat olennaisesti tai poistuvat. Alttius tehdä seksuaalirikoksia vähenee huomattavasti lääkityksen käyttöajaksi. Usean vuoden lääkekuurin aikana rikoksentekijällä on myös mahdollisuus totutella uuteen elämäntapaan.

Jo tällä hetkellä seksuaalirikollisen lääkehoito on mahdollista valvotun koevapauden ehtona, ja joissakin maissa, kuten Puolassa, sitä käytetään myös pakollisena rangaistuksen osana.

– Kumpi todella painaa tämän yhteiskunnan vaakakupissa enemmän: rikollisille lääkityksestä mahdollisesti aiheutuvat sivuvaikutukset vai heidän uhriensa elinikäiset traumat? Niikko kysyy.

Kansanedustaja Niikko on muun muassa poliisin määrärahoista vastaavan hallinto- ja turvallisuusjaoston puheenjohtaja.

SUOMEN UUTISET