

Yle
Niinistö: en minä yksin Suomea euroon vienyt – oli siinä kavereitakin
Sauli Niinistön vaalitentti sisälsi myös tiukkoja kysymyksiä. Kuten toimittaja Marja Sannikka alussa totesi, Ylen maanantai-iltaisen vaalitentin ehdokas oli lähtökohdiltaan täysin eri asemassa kuin muut. Olihan kyseessä istuva presidentti, jolla on galluppien mukaan huikea kannatus.
Samalla studioraati ennusteli, että liiallinen itsevarmuus ja ylimielisyys saattavat myös kostautua.
– Sauli Niinistö on itse itsensä suurin uhka, totesi politiikan tutkija Erkka Railo.
Niinistön studiossa pitämä puhe kaksikielisine aloituksineen toi väkisinkin mieleen presidentin uudenvuodenpuheet, vaikkei siinä ’medborgareita’ mainittukaan.
Sauli Niinistön puheen kantavana teemana oli rauha. Niinistö otti esille valtavan määrän asioita, kuten puolustusvoimat, läntisen yhteistyön, Nato-kumppanuuden, suorat yhteydet Yhdysvaltoihin, YK:n voimaannuttamisen ja EU:n roolin turvallisuusyhteisönä, mutta ei puhunut kovin syvällisesti niistä mistään.
Idän suhteista Niinistö oli sitä mieltä, että ne ovat niin hyvät kuin olla voi, ottaen huomioon Krimin ja Ukrainan tilanteet ja taloussanktiot.
Niinistö oli huolissaan ihmiskunnan ja luonnon tasapainon järkkymisestä. Hän otti esille huiman väestönlisäyksen erityisesti kehitysmaissa, ja mainitsi, että se voi johtaa kansainvaelluksiin.
Tiukka mutta asiallinen tentti
Toimittaja Seija Vaaherkumpu aloitti varsinaisen vaalitentin henkilökohtaisella kysymyksellä Niinistön tupakoinnin lopettamisesta. Kysymys oli poimittu kadulla haastateltujen kansalaisten kommenteista.
Tiukkoja asiakysymyksiäkin nähtiin, kun toimittaja Vaaherkumpu otti esille sen, että Niinistö ohitti vaalikoneessa kysymyksen Nato-jäsenyydestä.
– Miksi suoran vastauksen antaminen niin vaikeaa? Vaaherkumpu kysyi.
Ehdokas selitteli monisanaisesti muuttuvista olosuhteista ja tilannekohtaisesta harkinnasta, eikä sitä suoraa vastausta saatu vieläkään. Tämä saattoi olla myös pettymys monille Naton kannattajille.
Maassa maan tavalla ja kotona ei
Maahanmuuttopolitiikasta Niinistö oli sitä mieltä, että välittömässä hädässä olevia on autettava ja tulijoiden on hyväksyttävä suomalaiset arvot.
Esimerkkinä Niinistö kertoi tarinan tuntemastaan irakilaismiehestä, joka oli sanonut, että kun lähden kauppaan, käyttäydyn kuin suomalainen, mutta kun tulen kotiin, siellä vallitsee irakilainen kulttuuri.
Istuva presidentti piti suurena virheenä, jos EU:n jäsenmaat alkavat kukin harrastaa omaa maahanmuuttopolitiikkaansa, varsinkin torjuvaa sellaista, ja piti tärkeänä, että EU ottaa ohjat käsiinsä.
Hallituskriisin aikaiset kommentit
Kesäisestä hallituskriisistä Niinistö halusi antaa sellaisen kuvan, että hän ei millään muotoa halunnut hallituksen takuumieheksi, vaan oli koko ajan pikemminkin sitä mieltä, että ”olisi hallituksen voinut kaataakin”.
Perussuomalaisten puheenjohtajavaaleihin liittyviä kommenttejaan Niinistö ei halunnut täsmentää, vaan sanoi vain todenneensa ulkonaisen faktan, että puolue näyttää eri puoleelta puheenjohtajan vaihduttua.
”Oli siinä kavereitakin”
Vaalitentin ehkä tiukin kysymys liittyi Paavo Väyrysen väitteeseen, että Suomi vietiin perustuslain vastaisesti euroon Niinistön toimiessa kaksoisroolissa ensin perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana vuonna 1994, kun valiokunta antoi lausunnon EU-liittymissopimuksesta, ja sitten Lipposen hallituksen valtiovarainministerinä keväällä 1998.
Niinistö vastasi, että hallituksen menettelytapa oli perustuslain mukainen ja vetosi siihen, että ei hän yksin Suomea euroon vienyt.
– Oli siinä jotain kavereitakin: hallitus ja 135 kansanedustajaa, lohkaisi Niinistö hauskuuttaen yleisöä.
Presidentti Niinistö ei vaikuttanut katuvaiselta euroon liittymisen suhteen, vaan väitti Suomen hyötyneen eurosta taloudellisesti, vaikka toimittajan mukaan ekonomistien mielipide on päinvastainen.
– Sitten se on viisaampi kuin minun mielipiteeni, Niinistö vastasi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää