Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Jussi Niinistö kysyi eduskunnan kyselytunnilla, pitäisikö Suomen ulottaa puolustusyhteistyönsä Ruotsin kanssa myös pinnan alle, kun Ruotsissa on Suomesta poiketen myös sukellusveneitä.

Puolustusministeri Carl Haglund vastasi, että ajatuksena on syventää ilmavalvontayhteistyötä niin, että vaihtaisimme tietoja entistä paremmin ja aikaisemmin. Ruotsi näkee etelässä tilanteen paremmin ja aikaisemmin kuin Suomi.

– Sitä kautta voisimme saada nopeammin omia koneitamme ilmaan ja mahdollisesti ennaltaehkäistä ilmatilaloukkauksia, Haglund sanoi.

– Siihen suuntaan diplomaattista yhteistyötä tehdään. Merivoimien yhteistyössä on potentiaalia. Mutta jotta yhteistyötä voitaisiin tehdä sukellusveneiden kanssa, se vaatisi aika vahvaa sitoutumista. Siitäkin on hyvä käydä julkista keskustelua. Periaatteessa se on mahdollista, Haglund totesi.

Ilkka Kanerva (kok.) huomautti, että Tukholman sukellusvenejahdinkin kohdalla lainsäädäntö tuli ongelmaksi. Hän esitti lainsäädännön perkaamista nopeasti niin, että luonteva, järkevä ja perusteltu yhteistyö tulisi mahdolliseksi.

Haglund vastasi, että asiasta on varsin laaja yksimielisyys, että asia hoidetaan vaalien jälkeen.

VELI-PEKKA LESKELÄ