Niin kävi kuin perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jari Lindström jo välikysymyspuheessaan viime keskiviikkona ennusti.

– Valitettavasti taidan osata ennustaa, mitä täällä salissa tänään tapahtuu. Pääministeri jo kertoi, että hänkin on huolissaan Suomen taloudesta, mutta vannoi kautta kiven ja kannon, että hallitus on tehtäviensä tasalla ja on jo tehnyt vaikka mitä talouden oikaisemiseksi ja tekee edelleen, Lindström aloitti.

– Kohta kuulemme kahdeksan ryhmäpuhetta, joissa myös ollaan kaikissa hyvin huolestuneita ja riippuen siitä, onko kyseessä oppositio- vai hallituspuolue, kehutaan tai haukutaan hallitusta. Ja sitten kenties vielä listataan joukko uudistuksia, joita pitäisi kyseisen puolueen mukaan toteuttaa.

– Tämän jälkeen käymme pari tuntia debattia, joissa toistellaan samoja teemoja. Debatti voi hyvin olla rakentavaa ja päädymme ehkä jopa jonkinnäköiseen yhteisymmärrykseenkin. Ja mitä tämän jälkeen tapahtuu? Ei mitään, Lindström pamautti.

Yllätystä ei tullutkaan

Hallitus selvisi täpärästi eduskunnan luottamuslauseäänestyksestä äänin 97-94. Äänestyksen jälkeen eduskunnan kahvilassa vallitsi hiukan pettynyt ilmapiiri, vaikka tulos ei ollut yllätys. Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Jussi Niinistö (kuvassa) sanoi laskeneensa äänet ja äänestäjät jo etukäteen ja päätyneensä samaan lopputulokseen.

– Yllätys olisi ollut hieno asia, mutta pessimisti ei pety koskaan, Niinistö murjaisi.

Hallitus- ja oppositioryhmät äänestivät vastakkain, eikä kukaan poikennut porukasta. Myöskään ulkoasiainvaliokunnan matka ei ratkaissut äänestystä, koska sen osallistujat valittiin juuri välikysymysäänestyksen vuoksi pariteettiperiaatteella – eli hallituksen kannattajia ja oppostion edustajia lähti Yhdysvaltoihin saman verran.

Perussuomalaisista matkalle osallistuivat valiokunnan sekä perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sekä jäsenet Tom Packalén ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Maria Lohela.

– Jos valiokunnasta Jörn Donner (r.) olisi ollut paikalla, olisi se voinut vaikuttaa tulokseen. Toinen, jota olin ajatellut oli kokoomuksen Eero Lehti, joka on esittänyt hallituksen kaatamista ja toinen ehkäpä Pertti Hemmilä (kok.). Mutta näillä mennään, Niinistö tuumaili.

”Outoa, että tällainen
politiikka hyväksytään!”

Perussuomalaisten Pirkko Mattilaa kaihersi pettymys, vaikkei tulos yllättänytkään.

– Se yllätti, että hallitus on saanut kannatuksen – eli sen talouspolitiikka on nyt hyväksytty! On outoa, että tällaiselle talouspolitiikalle annetaan tuki, hallintovaliokunnan puheenjohtaja hämmästelee.

Puoluetoveri Reijo Hongisto säesti samasta kahvilan pöydästä:

– On kyllä outoa, että kun maa on konkurssin partaalla, jatketaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Jos firma olisi konkurssissa, meno olisi toisenlainen, poliisiedustaja Hongisto ihmetteli.

Lauri Heikkilä (ps.) arveli, että äänestysten järjestys saattoi myös hämätä edustajia. Lopuksi äänestettiin Pekka Haaviston (vihr.) epäluottamuslauseen ja hallituksen luottamuksen välllä. Mutta sekin on tavallsta politiikkaa.

– Sekin osoittaa istuvan hallituksen ylimielisyyttä, Heikkilä tulkitsi.

Vihreillä ketunhäntä kainalossa

Pentti Kettunen (ps.) piti äänestystä tiukkana, vaikkakin odotettuna.

– Seuraavalla kerralla voi olla hallituspuolueista useampi pois, jolloin tilanne kääntyisikin päinvastoin, Kettunen tuumaili.

Hän arveli, että atomivoiman kannattajia saattoi askarruttaa Haaviston esitykseen liitetty ydinvoiman vastainen ponsi. Se ei näköjään vaikuttanut äänestykseen, mutta tarkoitus oli selvä.

– Siinä oli ketunhäntä kainalossa, Kettunen totesi.

Veli-Pekka Leskelä