

Niinistö : Yllätys olisi ollut hieno asia, mutta pessimisti ei pety koskaan
Niin kävi kuin perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jari Lindström jo välikysymyspuheessaan viime keskiviikkona ennusti.
– Valitettavasti taidan osata ennustaa, mitä täällä salissa tänään tapahtuu. Pääministeri jo kertoi, että hänkin on huolissaan Suomen taloudesta, mutta vannoi kautta kiven ja kannon, että hallitus on tehtäviensä tasalla ja on jo tehnyt vaikka mitä talouden oikaisemiseksi ja tekee edelleen, Lindström aloitti.
– Kohta kuulemme kahdeksan ryhmäpuhetta, joissa myös ollaan kaikissa hyvin huolestuneita ja riippuen siitä, onko kyseessä oppositio- vai hallituspuolue, kehutaan tai haukutaan hallitusta. Ja sitten kenties vielä listataan joukko uudistuksia, joita pitäisi kyseisen puolueen mukaan toteuttaa.
– Tämän jälkeen käymme pari tuntia debattia, joissa toistellaan samoja teemoja. Debatti voi hyvin olla rakentavaa ja päädymme ehkä jopa jonkinnäköiseen yhteisymmärrykseenkin. Ja mitä tämän jälkeen tapahtuu? Ei mitään, Lindström pamautti.
Yllätystä ei tullutkaan
Hallitus selvisi täpärästi eduskunnan luottamuslauseäänestyksestä äänin 97-94. Äänestyksen jälkeen eduskunnan kahvilassa vallitsi hiukan pettynyt ilmapiiri, vaikka tulos ei ollut yllätys. Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Jussi Niinistö (kuvassa) sanoi laskeneensa äänet ja äänestäjät jo etukäteen ja päätyneensä samaan lopputulokseen.
– Yllätys olisi ollut hieno asia, mutta pessimisti ei pety koskaan, Niinistö murjaisi.
Hallitus- ja oppositioryhmät äänestivät vastakkain, eikä kukaan poikennut porukasta. Myöskään ulkoasiainvaliokunnan matka ei ratkaissut äänestystä, koska sen osallistujat valittiin juuri välikysymysäänestyksen vuoksi pariteettiperiaatteella – eli hallituksen kannattajia ja oppostion edustajia lähti Yhdysvaltoihin saman verran.
Perussuomalaisista matkalle osallistuivat valiokunnan sekä perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sekä jäsenet Tom Packalén ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Maria Lohela.
– Jos valiokunnasta Jörn Donner (r.) olisi ollut paikalla, olisi se voinut vaikuttaa tulokseen. Toinen, jota olin ajatellut oli kokoomuksen Eero Lehti, joka on esittänyt hallituksen kaatamista ja toinen ehkäpä Pertti Hemmilä (kok.). Mutta näillä mennään, Niinistö tuumaili.
”Outoa, että tällainen
politiikka hyväksytään!”
Perussuomalaisten Pirkko Mattilaa kaihersi pettymys, vaikkei tulos yllättänytkään.
– Se yllätti, että hallitus on saanut kannatuksen – eli sen talouspolitiikka on nyt hyväksytty! On outoa, että tällaiselle talouspolitiikalle annetaan tuki, hallintovaliokunnan puheenjohtaja hämmästelee.
Puoluetoveri Reijo Hongisto säesti samasta kahvilan pöydästä:
– On kyllä outoa, että kun maa on konkurssin partaalla, jatketaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Jos firma olisi konkurssissa, meno olisi toisenlainen, poliisiedustaja Hongisto ihmetteli.
Lauri Heikkilä (ps.) arveli, että äänestysten järjestys saattoi myös hämätä edustajia. Lopuksi äänestettiin Pekka Haaviston (vihr.) epäluottamuslauseen ja hallituksen luottamuksen välllä. Mutta sekin on tavallsta politiikkaa.
– Sekin osoittaa istuvan hallituksen ylimielisyyttä, Heikkilä tulkitsi.
Vihreillä ketunhäntä kainalossa
Pentti Kettunen (ps.) piti äänestystä tiukkana, vaikkakin odotettuna.
– Seuraavalla kerralla voi olla hallituspuolueista useampi pois, jolloin tilanne kääntyisikin päinvastoin, Kettunen tuumaili.
Hän arveli, että atomivoiman kannattajia saattoi askarruttaa Haaviston esitykseen liitetty ydinvoiman vastainen ponsi. Se ei näköjään vaikuttanut äänestykseen, mutta tarkoitus oli selvä.
– Siinä oli ketunhäntä kainalossa, Kettunen totesi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Reijo Hongisto Lauri Heikkilä Tom Packalén Maria Lohela Pirkko Mattila Pentti Kettunen Jari Lindström Timo Soini Jussi Niinistö
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.