Sosiaalisessa mediassa on nostettu esiin Liike Nytin perustajiin kuuluvan Mikael Jungnerin parin vuoden takainen Facebook-kommentti, jossa hän ei pane suurta painoa kansalaisten älynlahjoille ja tai kyvykkyydelle päättää omista asioistaan. Kommentti on ikävästi ristiriidassa uuden liikkeen perusperiaatteiden kanssa.

Jungner kirjoitti 2016 Facebook-päivitykseensä:

”Ihmiskunnan ongelmat johtuvat suureksi osaksi siitä, että vähemmistö ihmisistä on avarakatseisia älykköjä. Siis sellaisia jotka suhtautuvat muihin ihmisiin sallivasti ja ovat samalla kiinnostuneita eri näkökulmista ja faktoista. Ymmärtävät maailman monimutkaisia syy-seuraus -suhteita.

Suurin osa ihmisistä on jotain muuta. Kapeakatseisia tai vähemmän eri näkökulmasta kiinnostuneita. Epäileväisiä. Varovaisia. Maailman monimutkaisia syy-seuraus -suhteita ymmärtämättömiä.

Tiedän että moista ei saa sanoa ääneen. Turkki, Trump, Brexit ja monet muut ilmiöt kuitenkin puhuvat puolestaan. Nuo eivät synny ilkeän vähemmistön juonista. Nuo syntyvät tyhmän enemmistön tonttuilusta.

Kun asiat menevät pieleen, kyse on usein siitä, että joku karismaattinen hahmo saa tuon hitaammalla käyvän enemmistön innostumaan jostain älyttömästä. Uskomaan että faktoilla ei ole väliä, että älymystö kusettaa kansaa ja että on täysin ok olla tyhmä ja tietämätön.”

Arroganttia kommenttia siteerasi tuolloin useampikin uutisväline, muun muassa Iltalehti, Talouselämä ja Seura.

Toisaalta tämän päivän Jungner vakuuttelee Liike nytin perustamista koskevassa kirjoituksessa seuraavasti:”Haluamme päätöksenteon pois suljetuista huoneista ja kabineteista. Teknologia yhdistää ihmiset ja antaa jokaiselle mahdollisuuden vaikuttaa omaa elämäänsä koskeviin päätöksiin. Uskomme avoimeen vuorovaikutukseen ja suorapuheisuuteen – hyvä idea on hyvä idea sen esittäjästä riippumatta”.

SUOMEN UUTISET