

Olli Immonen: Sähköpyörien tuki valuisi hintoihin
Hallituksen avausta sähköpyörille kohdennettavasta 400 euron hankintatuesta on kutsuttu jopa ”fillarikommunismiksi”. Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen pitää pyöräilyn edistämistä toivottavana sekä liikenteen päästöjen vähentämisen että kansanterveyden parantamisen takia. Sähköpyörätuki hallituksen esittämässä muodossa sisältää Immosen mielestä kuitenkin monia ongelmia.
Suurin osa sähköpyöristä on kalliita. Immonen epäilee, että nyt verovaroin tuettaisiin monien pyöräilyn harrastajien ja hyvätuloisten koko perheen pyörähankintoja, vaikka he voisivat ostaa sähköpyörän ilman tukeakin.
– Monille työmarkkinoiden ulkopuolella olevalle tai pienituloiselle sähköpyörän hankinta voisi sen sijaan olla tuenkin kanssa liian kallista, Immonen kirjoittaa Facebook-seinällään.
Pyöräilyn edistäminen varsinkin pääkaupunkiseudulla vähentää ruuhkia, jos ja vain jos se korvaa auton työmatkoilla. Näin ei kuitenkaan välttämättä tapahdu.
– Jos hyvätuloiset ostaisivat tuella sähköpyörän, ei ole mitään takeita siitä, että pyörää käytettäisiin työpaikkamatkailuun, vaan henkilöt ajaisivat pääkaupunkiseudulla todennäköisesti edelleen autolla Helsinkiin, Immonen uskoo.
– Jo Suomen ilmasto-olosuhteet vaikuttavat siihen, että pyöräilykausi on rajallinen, ja kesällä ollaan lomalla. Pyörä olisi silloin lomailukautena käytössä verotuella.
Kaikissa yhteiskunnan tukimuodoissa on se riski, että tuki valuu hintoihin, oli sitten kyse vuokra-asumisesta tai liikkumisesta. Immonen epäilee, että verotuki saattaisi mennä osin tai kokonaan hintoihin, ja vaikuttaa muutenkin markkinoiden toimintaan.
– Sähköpyörien nopeasti kasvava kysyntä, laadullinen parantuminen ja kilpailu kohtuullistavat hintoja muutoinkin.
Tuet mieluummin pyöräteihin
Immosen mielestä järkevintä olisi edistää pyöräilyä kaikkien kansalaisten osalta.
– Kunnille voitaisiin myöntää korvamerkittyä tukea pyöräteiden rakentamiseen, Immonen ehdottaa.
– Investointituki kunnille työssäkäyntialueet kattavan pyörätieverkoston linjausta koskevaan suunnitteluun olisi toimenpide, jonka vaikutukset kestäisivät kymmeniä vuosia.
Liikenne- ja viestintäministeriön suunnitelma sähköpyörätuesta sen sijaan edustaa Immosen mielestä tyypillistä suomalaista epäjärjestelmällisyyttä ja osaoptimointia, johon tulisi saada muutos.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää