Oppositio vaatii yhteisessä välikysymyksessään hallitusta luopumaan pieleen menneistä kunta- ja sote-uudistuksistaan. Välikysymykseen osallistuvat kaikki opposition ryhmät.

Hallituksen kuntapolitiikka sekasortoinen

– Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen kuntapolitiikkaa voidaan luonnehtia yhdellä sanalla, sekasortoinen. Linja yli kahdensaadan suomalaisen kotikunnan lakkauttamiseen tähtääväksi kuntauudistukseksi on alunperinkin ollut väärä, välikysymyksessä sanotaan.

Oppositioryhmät muistuttavat, että kuntauudistuksen välineeksi alistettu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on saanut kovaa arvostelua maan johtavilta asiantuntijoilta sekä perustuslakioppineilta. Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksen uudistamista ollaan pikkuhiljaa vasta aloittamassa. Myöskään uudistuksen taloudellisia vaikutuksia ei ole arvioitu.

– Miksi kukaan enää luottaisi hallituksen itsevaltaisesti linjaamiin vaihtoehdottomiin uudistuksiin, joihin ei usko enää kukaan muu kuin hallitus itse ja senkin rivit ovat pahasti sekaisin, ryhmät kysyvät.

Kuntien kehitys pysähtyy selvityksiin

Kunnat ovat joutuneet koko vaalikauden jaan rämpimään hallituksen kuntauudistuksista esittämien lukemattomien lausuntopyyntöjen suossa, vaikka hallituksella ei ole ollut tarkoitustakaan antaa kuntien palautteelle mitään arvoa.

Parhaillaan kunnilla teetetään hallituksen määräämiä kuntajakoselvityksiä.

– Kaiken huipuksi hallitus uhkaa yhdeksän kaupunkiseudun kehyskuntia pakkoliitoksilla pettäen samalla useissa vaaleissa antamansa vaalilupauksen, jota vielä viime kesäkuussa hallituspuolueiden taholta laajasti lupailtiin, ryhmät moittivat.

Viisi kysymystä

Välikysymys päättyy viiteen kysymykseen:

– Miksi hallitus ei keskeytä kaaokseen ajautuneita ja toteuttamiskelvottomia kuntarakenne- sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksia ja aloita niiden linjaamista uudelleen parlamentaarisesti sekä luovu kaupunkiseutujen kehyskuntien pakkoliitoksista?

– Aikooko hallitus antaa kaupunkiseutujen kehyskuntien pakkoliitoksiin tähtäävän lakiesityksen?

– Onko hallituksella aikeita palautta kuntien välien yhteistyön syventäminen tasavertaiseksi uudistusvaihtoehdoksi kuntaliitosten rinnalle?

– Onko hallitus aikeissa tehdä uusia lisäleikkauksia kuntien valtionosuuksiin ja toteuttaa hallitusohjelmassa, viime vuoden kehysriihessä sekä viime syksyn rakenneuudistuspaketissa kunnille kaavaillut uudet lakisääteiset velvoitteet?

– Miten hallitus huolehtii siitä, että tulevaisuudessa kuntien tehtävät ja rahoitus ovat tasapainossa, kuntien ja kokonaisten alueiden väliset erot eivät kasva kohtuuttomiksi ja jokaiselle on turvatut lakisääteiset palvelut sekä vaikuttamismahdollisuudet?

Hallitus vastaa välikysymykseen 15 päivän kuluessa.

Veli-Pekka Leskelä