Vasemmistoliiton Jari Myllykoski kehui eduskunnan kyselytunnilla yllättäen oikeus- ja työministeri Jari Lindströmiä (ps.),  joka oli saanut päivällä Harri Hietalan raportin paikallisesta sopimisesta. Vasemmisto oli itsekin tehnyt aloitteita samasta asiasta.

– Sydän syrjällämme odotimme Hietalan raporttia, mutta täytyy sanoa, että Hietala oli tarttunut oikeisiin asioihin, eli yleissitovan työehtosopimuksen kunnioittamiseen. Kysynkin, oletteko se ainut tässä hallituksessa, joka haluaa sitoutua niihin teeseihin, ettei pakoteta paikalliseen sopimiseen. Paikallinen sopiminen ei saa olla pakotusta, vaan aitoa avoimuuteen perustuvaa sopimista ja onko niin, että tämä hallitus ei edistä pakkoa vaan tuo tämän asian kolmikantaiseen valmisteluun? Oletteko selvitysmiehen airut, Myllykoski kysyi kaunopuheisesti.

Tällä lisätään
sopimisen vapautta

Lindström vastasi, että Hietalan tehtävä oli selvittää, mitkä mahdollisuudet on edetä paikallisessa sopimisessa.

– Ei ole kyseessä pakkolaki. Tämä vahvistaa yleissitovuutta. Täällä ei rajoiteta sopimisen vapautta vaan lisätään sitä. Kun tämä toivottavasti tehdään kunnolla ja oikein, tämä mullistaa suomalaisen työelämän positiivisella tavalla, Lindström korosti menemättä vielä yksityiskohtiin ja sanoen tutustuneensa myös vasemmiston ajatuksiin paikallisesta sopimisesta.

”Ei Saksan mallia”

Myllymäki varoitti vielä salakuljettamasta ns. Saksan mallia Suomeen paikallisen sopimisen mukana niin, että palkkoja ja työehtoja voitaisiin heikentää. Lindström vastasi, että hallitus vastaa sitten, kun se on perehtynyt selvitykseen ja linjaa päätöksensä yhteisvoimin.

Mika Niikko (ps.) korosti samalla, ettei kaikkia saavutettuja etuja voi pitää kovina aikoina. Tärkeintä on säilyttää työpaikkoja. Se ei onnistu, ellei tehdä myös uudistuksia.

– Mitään vaihtoehtoa ei ole esitetty SDP:stä, Niikko syy

Veli-Pekka Leskelä