

LEHTIKUVA
Orbán valmis viemään puolueensa ECR-ryhmään EPP-potkujen jälkeen
Unkarin pääministeri Viktor Orbán kertoi hakevansa tiivimpää yhteistyötä Puolan Laki ja oikeus -puolueen kanssa, mikäli hänen Fidesz-puolueensa potkitaan ulos EPP-ryhmästä. EPP äänestää Fideszin mahdollisista rangaistuksista keskiviikkona.
Orbán puhui yhdessä Puolan pääministeri Mateusz Morawieckin kanssa Unkarin vuoden 1848 vallankumouksen vuosijuhlassa. Molemmat pääministerit korostivat läheisiä välejään.
Unohtakaa “Euroopan Yhdysvallat”
Orbán kehotti kuoppaamaan idean Euroopan Yhdysvalloista. Hänen mukaansa Eurooppa tarvitsee vahvoja kansallisvaltioita ja kristillistä kulttuuria. Hän muistutti pysäyttäneensä siirtolaiskriisin.
– Me pysäytimme Eurooppaa vastaan laukaistun maahanmuuttajien invaasion Unkarin eteläisellä rajalla, Orbán kertoi.
Maan läpi kulki noin miljoona EU:n ulkopuolelta tullutta turvapaikanhakijaa vuonna 2015. Unkari rakennutti tuolloin raja-aidan Serbian ja Kroatian vastaisille rajoilleen.
Morawiecki yhtyi Orbánin kansallismieliseen viestiin. Hän peräänkuulutti kansakuntien Eurooppaa.
EPP miettii Fideszin kohtaloa
EPP äänestää keskiviikkona Fideszin kohtalosta. Puolue voidaan jopa potkia pois ryhmästä. 13 EPP:n jäsenpuoluetta on vaatinut Fideszin erottamista. Ryhmän sääntöjen mukaan määrä riittää virallisiin kurinpitotoimiin.
Fideszin kannalta ratkaisevaa on Saksan kristillisdemokraattien kanta. Puolueen valtuutettujen määrä on suuri. EPP:n kärkiehdokkaaksi nimetty Manfred Weber on aiemmin kehottanut kaikkia laittamaan jäitä hattuun. Fideszin EU:ta vastaan suunnattu vaalikampanja on saattanut katkaista kamelin selän.
Orbán on kirjoittanut kaikille Fideszin eroa vaatineille puolueille ja kehottanut näitä vielä miettimään kahdesti mahdollista eroa. Orbán ei ole kuitenkaan pyytänyt anteeksi vaalikampanjaansa.
Fidesziä tuskin päästetään ilman sanktioita. Se vain alleviivaisi hampaattomuutta. Toisaalta erottaminen merkitsee sitä, että EPP kutistuu tulevassa europarlamentissa. Fidesz saavuttaa kannatuskyselyjen mukaan 12-13 meppipaikkaa.
Eurokriittiset lisäämässä kannatustaan
Toukokuun europarlamenttivaaleissa eurokriittiset ryhmät ovat lisäämässä edustajapaikkojen määrää mahdollisesti ratkaisevan paljon. EPP on siksi hankalassa asemassa, varsinkin jos Fidesz liittyy ECR-ryhmään. Eräänlainen EPP:n kasvot säilyttävä kompromissi voisi olla Fideszin määräaikainen hyllyttäminen.
Puola ja Unkari ovat EU:n kurinpitotoimien kohteena. Mahdolliset rangaistukset vaativat kuitenkin kaikkien muiden EU-maiden yksimielisen päätöksen. Puola ja Unkari tuskin äänestävät toistensa rangaistusten puolesta. Tällöin maita ei rangastaisi mitenkään.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Merkelin puolueen EU-vaalitavoiteena on rakentaa EU-myönteinen enemmistö, jossa ei ole tilaa populisteille – paitsi ehkä Orbánille

Saksan CDU-pomo varoittaa: Euroopan keskittämisintoilusta ei hyvää seuraa

Orbán: ilman kansakuntia ei ole Eurooppaa – Merkel: nationalismi johtaa sotaan

Unkarin pääministeri Orbán vihjaa voivansa liittyä Salvinin europarlamenttiryhmään
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.