Ilman kansakuntia Eurooppa menettää hengellisen ja kulttuurisen identiteettinsä. Eurooppa on joko kansakuntien Eurooppa tai se ei ole Eurooppa ollenkaan. Näin puhui Unkarin pääministeri Viktor Orbán Euroopan kristillisdemokraattisten puolueiden yhteisjärjestö EPP:n suurkokoukessa Helsingissä. Kysymys kansakuntien roolista Euroopassa jakaa kristillisdemokraattisia puolueita. Saksan liittokansleri Angela Merkel totesi omassa puheessaan, että nationalismi johtaa sotaan. 

Kuten Yle kertoi, EPP valitsi odotetusti saksalaisen europarlamentaarikko Manfred Weberin tavoittelemaan EU:n tärkeimmäksi johtajan eli komission puheenjohtajan paikkaa.

Weber valittiin tehtävään salaisella lippuäänestyksellä EPP:n puoluekokouksessa Helsingissä. Hän sai 492 ääntä, vastaehdokas Alexander Stubb jäi 127 ääntä.

Weber on konservatiivi, Stubb liberaali. Weberiä ei voine luonnehtia suoranaisesti kansallismieliseksi, mutta hän ei myöskään näe kansakuntia ja kansallisvaltioita samanlaisena mörkönä kuin Stubb tai Merkel. Weber oli myös Unkarin Fidesz-puolueen ehdokas.

Suhde nationalismiin näyttää jakavan jyrkästi eri EU-maiden EPP-puolueita. Orbán puolusti puheessaan näkemystä, jonka mukaan kansallismielisyys on luonnollinen osa Euroopan kristillisdemokraattista liikettä.

– Ilman kansakuntia Eurooppa menettää hengellisen ja kulttuurisen identiteettinsä. Me olemme EPP. Me olemme Euroopan kansojen puolue. Eurooppa on joko kansakuntien Eurooppa tai se ei ole olemassa lainkaan, Orbán kiteytti Euroopan olemuksen puheessaan.

– Sosialistit, liberaalit ja vihreät ajavat nimenomaan sellaista Eurooppaa, jolla ei ole juuria eikä hengellistä identiteettiä. Meidän visiomme on Eurooppa, jolla on 27 kasvot yhtä aikaa. Eurooppa, joka on yhtä lailla kristillinen kuin demokraattinenkin. Meidän, EPP:n ei tulisi koskaan pelätä vakuuttaa uudelleen, mitä me olemme: kristillisdemokraatteja.

Kristillisdemokraatit epäonnistuivat Junckerin kaudella kaikessa

Orbán tunnusti, että EPP-puolueet eivät Junckerin komission kaudella ole onnistuneet, vaikka he ovat olleet vallan kahvassa niin jäsenmaissa kuin unionissakin.

– Meidän täytyy ottaa vastuu siitä, että emme ole pystyneet pitämään brittejä sisällä ja siirtolaisia ulkona. Kun vuonna 2011 meillä oli EPP:n edustaja 16 maan hallituksen johdossa, nyt näin on enää kuudessa maassa. Tässä ei ole mitään kaunisteltavaa. Faktat ovat faktoja.

Orbánin mukaan EPP palaa voittajaksi vain, jos se luottaa omaan arvopohjaansa ja identiteettiinsä.

– Ei kuunnella vastustajiamme, eikä arvioida itseämme vasemmistopuolueiden ja liberaalin median standardeilla. Jos yritämme mielistellä heitä, tuomitsemme itsemme tappioon. Meidän on päinvastoin kuljettavaa omaa tietämme. Meidän pitää vaalia menestystämme.

”Nationalismi johtaa sotaan”

Orbán avasi puheensa viittaamalla Berliinin muurin murtumisen vuosipäivään ja unkarilaisten sekä muiden itäisen Keski-Euroopan maiden vapaustaisteluun yhtenäisen ja vapaan Euroopan puolesta.

Liittokansleri Merkel taas aloitti muistuttamalla ensimmäisen ja toisen maailmansodan kauhuista. Hän ennusti Euroopalle taas vaikeita aikoja, Verkkouutiset uutisoi.

– Me tiedämme, että nationalismi johtaa sotaan, Merkel kiteytti vihansa kansallisvaltioita vastaan.