Unkarin pääministeri Viktor Orbán kertoi hakevansa tiivimpää yhteistyötä Puolan Laki ja oikeus -puolueen kanssa, mikäli hänen Fidesz-puolueensa potkitaan ulos EPP-ryhmästä. EPP äänestää Fideszin mahdollisista rangaistuksista keskiviikkona.

Orbán puhui yhdessä Puolan pääministeri Mateusz Morawieckin kanssa Unkarin vuoden 1848 vallankumouksen vuosijuhlassa. Molemmat pääministerit korostivat läheisiä välejään.

Unohtakaa ”Euroopan Yhdysvallat”

Orbán kehotti kuoppaamaan idean Euroopan Yhdysvalloista. Hänen mukaansa Eurooppa tarvitsee vahvoja kansallisvaltioita ja kristillistä kulttuuria. Hän muistutti pysäyttäneensä siirtolaiskriisin.

– Me pysäytimme Eurooppaa vastaan laukaistun maahanmuuttajien invaasion Unkarin eteläisellä rajalla, Orbán kertoi.

Maan läpi kulki noin miljoona EU:n ulkopuolelta tullutta turvapaikanhakijaa vuonna 2015. Unkari rakennutti tuolloin raja-aidan Serbian ja Kroatian vastaisille rajoilleen.

Morawiecki yhtyi Orbánin kansallismieliseen viestiin. Hän peräänkuulutti kansakuntien Eurooppaa.

EPP miettii Fideszin kohtaloa

EPP äänestää keskiviikkona Fideszin kohtalosta. Puolue voidaan jopa potkia pois ryhmästä. 13 EPP:n jäsenpuoluetta on vaatinut Fideszin erottamista. Ryhmän sääntöjen mukaan määrä riittää virallisiin kurinpitotoimiin.

Fideszin kannalta ratkaisevaa on Saksan kristillisdemokraattien kanta. Puolueen valtuutettujen määrä on suuri. EPP:n kärkiehdokkaaksi nimetty Manfred Weber on aiemmin kehottanut kaikkia laittamaan jäitä hattuun. Fideszin EU:ta vastaan suunnattu vaalikampanja on saattanut katkaista kamelin selän.

Orbán on kirjoittanut kaikille Fideszin eroa vaatineille puolueille ja kehottanut näitä vielä miettimään kahdesti mahdollista eroa. Orbán ei ole kuitenkaan pyytänyt anteeksi vaalikampanjaansa.

Fidesziä tuskin päästetään ilman sanktioita. Se vain alleviivaisi hampaattomuutta. Toisaalta erottaminen merkitsee sitä, että EPP kutistuu tulevassa europarlamentissa. Fidesz saavuttaa kannatuskyselyjen mukaan 12-13 meppipaikkaa.

Eurokriittiset lisäämässä kannatustaan

Toukokuun europarlamenttivaaleissa eurokriittiset ryhmät ovat lisäämässä edustajapaikkojen määrää mahdollisesti ratkaisevan paljon. EPP on siksi hankalassa asemassa, varsinkin jos Fidesz liittyy ECR-ryhmään. Eräänlainen EPP:n kasvot säilyttävä kompromissi voisi olla Fideszin määräaikainen hyllyttäminen.

Puola ja Unkari ovat EU:n kurinpitotoimien kohteena. Mahdolliset rangaistukset vaativat kuitenkin kaikkien muiden EU-maiden yksimielisen päätöksen. Puola ja Unkari tuskin äänestävät toistensa rangaistusten puolesta. Tällöin maita ei rangastaisi mitenkään.

Henri Alakylä