Saksan CDU-puolueen puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer varoittaa Eurooppaa liiallisesta keskittämisestä. Hänen mukaansa Schengen-alue tulisi saada valmiiksi. Hän ei lämpene euromaiden velkojen yhdistämiselle, yhteiselle sosiaaliturvajärjestelmälle eikä yhteiselle minimipalkalle. Asiasta uutisoi Financial Times.

Kramp-Karrenbauer kirjoitti, ettei lääke Euroopan tauteihin ole vallan siirtäminen kansallisvaltioilta ylikansalliselle taholle. Hänen mielestään vallan keskittäminen ja jyrkkä valtiojohtoisuus ovat yksinkertaisesti vääriä lähestymistapoja käsillä oleviin ongelmiin. Hän peräänkuuluttaa vallan läheisyysperiaatetta ja jäsenmaiden vastuullisuutta.

Vastine Macronin ”Euroopan renessanssille”

Kramp-Karrenbauerin ulostulo on nähty vastineena Ranskan presidentti Emmanuel Macronin visiolle ”Euroopan renessanssista”. Macron kirjoitti useisiin eurooppalaisiin lehtiin näkemyksistään.

Kramp-Karrenbauer, joka tunnetaan yleisesti myös AKK:na, esitti myös Ranskaa ärsyttäviä toimenpiteitä. EU:n tulisi luopua europarlamentin Strasbourgin istunnoista. EU:n tulisi saada myös pysyvä paikka YK:n turvallisuusneuvostosta. Tämä olisi luonnollisesti Ranskan paikka neuvostossa.

Saumaton Schengen

AKK ja Macron ovat yhtä mieltä siitä, että Schengen-alue tulee saada kuntoon.

AKK haluaa saumattoman rajavalvonnan Schengenin ulkorajoille. Jokainen Schengenin alueelle tuleva ja alueelta lähtevä taltioidaan sähköiseen tietokantaan. Lisäksi turvapaikkapäätökset tulisi tehdä suoraan Schengenin ulkorajalla.

Hän kuitenkin nojaa turvapaikkapolitiikassa hieman Unkarin pääministeri Viktor Orbánin suuntaan. AKK:n mielestä EU-jäsenmaiden ei tarvitsisi osallistua Schengenin ylläpitoon kaikilla osa-alueilla. Turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen sijaan jäsenmaa voisi panostaa muilla tavoin yhteiseen rajaturvallisuuteen.

Saksan vihervasemmisto apeana

Saksan sosiaalidemokraatit (SPD) ja vihreät eivät juhlineet AKK:n visioita. Vihreät eivät nähneet CDU-pomon ulostulossa muuta kuin Ranskan tietoisen ärsyttämisen.

CDU:n hallituskumppani SPD piti tavoitteita täysin kunnianhimottomina.

AKK on vahva ehdokas Saksan seuraavaksi liittokansleriksi.

Henri Alakylä