Saksan kristillisdemokraatit (CDU) esittelivät uuden puheenjohtajansa Annegret Kramp-Karrenbauerin suulla uusia tuulia maan maahanmuuttopolitiikkaan. Ajatukset tekisivät selvän pesäeron maan liittokansleri Angela Merkelin vuonna 2015 käynnistämään maahanmuuttokriisiin.

Merkelin avointen ovien politiikka sai täystyrmäyksen puolueelta. Kramp-Karrenbauer, puolueen politiikkoja, maahanmuuton asiantuntijoita ja akateemikoita, oli kutsuttu keskustelemaan puolueen esityksistä. Merkel ei saanut kutsua tilaisuuteen.

– Se, mitä tapahtui syyskuussa 2015 ja sen jälkeen oli humanitaarinen poikkeus. Meidän tulee huolehtia siitä, ettei vastaavaa tapahdu enää koskaan, Kramp-Karrenbauer totesi.

Yli 20 vuotta Saksan kansanedustajana toiminut Thomas Strobl kertoi, että yksi tavoite on huolehtia siitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet poistetaan Saksasta.

– Oikeusvaltiossa meidän tulee noudattaa lakeja. Tässä asiassa meillä on ongelma. Suurinta osaa maasta karkotettaviksi määrättyjä henkilöitä ei koskaan lähetetä kotimaihinsa, Strobl kertoi.

Vino pino toimenpide-ehdotuksia

Lukuisten esitysten kirjo koski osittain muitakin EU-maita. Unioniin ideoitiin yhdenmukaisia käytäntöjä, jolloin yhdessä EU-maassa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet eivät voisi siirtyä toiseen EU-maahan jättämään uutta turvapaikka-anomusta. Samaten unionin ulkorajojen valvontaa tulisi tehostaa.

Saksan rajoilla voisi tehdä rajatarkastuksia niin kauan kuin unionin ulkorajojen valvonta ei ole halutulla tasolla. Karkotuspäätöksen saisivat automaattisesti kaikki ne turvapaikanhakijat, jotka syyllistyvät yli 90 vuorokauden vankeustuomion johtaneisiin rikoksiin. He eivät myöskään saisi palata Saksaan.

Lisäksi hakemusten hylkäyspäätös seuraisi valheellisia henkilötietoja antaneille turvapaikanhakijoille tai henkilöille, joiden todetaan saapuvan turvallisista maista.

Merkelin avoin maahanmuuttopolitiikka nosti vaihtoehtopuolue AfD:n kannatusta. Vaihtoehtopuolue on nyt edustettuna jokaisessa Saksan osavaltioparlamentissa. Samalla se on liittopäivien suurin oppositiopuolue 91 kansanedustajallaan.

Henri Alakylä