Eduskunnan torstain kyselytunnilla luotiin uusia muotoja keskustelun läpikäyntiin. Kun yleensä eduskunta kysyy hallitukselta ajankohtaisista politiikan asioista, nyt hallitus penäsi opposition linjauksia, talouden ongelmien ratkaisemiseksi.

Tässä kunnostautui varapääministeri ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.), joka maanitteli oppositioryhmiä tukemaan hallituksen talouspoliittisia päätöksiä velkaantumisen katkaisemisen jaksottamiseksi.

– Voinko minä tämän jälkeen ilmoittaa luottoluokittajille, että kaikki Suomen puolueet ovat sitoutuneet velkaantumisen taittamiseen, ja voinko kertoa heille aikataulun? Ja voinko kertoa myös suuruusluokan, johon on sitouduttu? Toivon, että vastaukset löytyvät, Urpilainen kysyi.

”Ei hallituksen, vaan isänmaan ongelma”

Myös kokoomuksen ryhmäjohtaja Petteri Orpo vetosi oppositiota mukaan ”ei vain syyttävään ja haukkuvaan” vaan rakentavaan keskusteluun ongelmista selviämiseen ennen maaliskuun kehysriihtä.

– Kokoomus edellyttää, että meidän pitää pystyä tekemään ne ratkaisut, jotka takaavat uskottavuuden, jotka uskottavasti vievät meitä terveelle uralle, Orpo vaati.

Urpilainen väitti myös, ettei kolmen miljardin vakautus ole hallituksen, vaan koko isänmaan ongelma – ja ettei se johdu hallituksen munauksista. Hän harjoitti hajoita ja hallitse -politiikkaa kehumalla, että perussuomalaiset ovat valmiita tulemaan keskusteluun, mutta keskusta ei. Syyksi hän arveli puheenjohtaja Juha Sipilän (kesk.) poissaoloa.

”Hienoa, että hallitus listaa epäonnistumisensa”

Mauri Pekkarinen (kesk.) vastasi olevan hienoa, että hallitus kertoo julkisesti selkeästi ne asiat, joissa se on epäonnistunut. On erinomaista, että äänestäjät ja tulevat päättäjätkin saavat tietää tulevan kestävyysvajeen suuruuden.

– Ajatus siitä, että tulisimme kantamaan teidän taakkojanne tai sitoutumaan sopeutuksiin, jotka toteutuvat seuraavalla vaalikaudella, niin ettehän te vakavissaan sellaista esitä. Mitä te oikeastaan esitätte, keskustelua ongelmista, jotka te olette aiheuttaneet, vai politiikan sisällöstä, Pekkarinen kysyi.

Annika Lapintie (vas.) käänsi katseen taas opposition suuntaan kysymällä Timo Soinilta, kuinka hän saattoi esittää kahden miljardin sopeutusta.

– Tämähän ei ole hallituksen kyselytunti – mutta vasemmisto on ahdistunut, eikä se ihme ole, Soini aloitti.

– Mutta kysyn, luopuuko hallitus pakkoliitoksista? Ja ojennetaanko kunta- ja sote-uudistuksissa veljen käsi, Soini kysyi.

Oletteko valmiit tekemään parannuksen?

Pentti Kettunen (ps.) kysyi vielä saarnamiehen tyyliin, onko hallitus valmis tekemään parannuksen.

– Kun tämä Kataisen ja Urpilaisen hallitus täydennettynä pönkkäpuolueilla perustettiin, olitte ylimielisiä ja ylpeitä. Silloin tuntui, että käännätte maapallonkin paikoiltaan. Mutta nyt, kun te olette epäonnistuneet politiikassanne, te toivotte oppositiota antamaan neuvoja ja tulemaan apuun. Me otamme haasteen kyllä vastaan. Siitä emme ole varmoja, pääsemmekö yhteisymmärrykseen. Kysynkin, oletteko te todella nyt tehneet parannuksen ja edustatte myöhäisempää herännäisyyttä – ja oletteko valmiit kuuntelemaan myöskin oppositiota, Kettunen kysyi.

Tahti muuttuu, kun europolitiikka muuttuu

Urpilainen muistutti hallituksen syntyneen perussuomalaisten jäätyä oppositioon. Soini vastasi heti syyn johtuvan tukipaketeista.

– Kokoomukselle pisteet johdonmukaisuudesta: joka tukipakettia olette kannattaneet. Mutta Kreikka kolmonen on edessä. Ne todennäköisesti yritetään keplotella eurovaalien yli – ja onko tämän hallituksen tukipolitiikka edelleen sama – mennäänkö tukemaan vai eikö mennä? Tästä se jäi kiinni viimeksi ja tästä se tulevaisuudessakin kiinni jää, ellei tästä hulluudesta irti päästä. Voidaanko tämä muuttaa? Sitten rupeaa tapahtumaan, Soini lupasi.

Veli-Pekka Leskelä