

LEHTIKUVA
Perussuomalaiset liikenne- ja viestintävaliokunnassa: Liikenteen päästöt ovat vähentyneet
Ilmastopolitiikka on jo pitkään ollut politiikan keskiössä, ja sama suuntaus näyttää jatkuvan myös Orpon hallituskaudella. Etenkin oppositio jaksaa syyttää istuvaa hallitusta ”ilmastovihamielisyydestä”. Liikenne- ja viestintävaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat huomauttavat oppositiolle, että muun muassa liikenteen päästöt ovat olleet laskusuunnassa jo toista vuotta peräkkäin.
Tällainen episodi nähtiin nyt viimeksi eduskunnassa käsiteltäessä tämän vuoden ilmastovuosikertomusta, kun valiokunnassa jouduttiin kahdesti äänestämään ns. ilmastovuosikertomuksen isosta kokonaiskuvasta. Hallitusrintama voitti kuitenkin molemmat äänestykset äänin 9-6.
Kansanedustaja, liikenne- ja viestintävaliokunnan valiokuntavastaava Sheikki Laakso toteaa opposition väitteisiin suoraan niiden olevan vääriä.
– Hyvänä esimerkkinä tästä toimii juuri liikenne, jossa päästöt ovat vähentyneet jo toista vuotta peräkkäin, sanoo kansanedustaja Laakso.
Tulevaisuuden ratkaisuihin on oltava varaa
Toisaalta tämä osoittaa juuri sen tosiasian, että istuvan hallituksen asialistalla ilmastopolitiikasta puhutaan vain eri näkökulmasta. Liikenne- ja viestintäministeriössä on asetettu hallituskauden alusta asti tavoite, että hallitus taittaa tiestön korjausvelan kasvun ja hakee keinoja, joilla huonokuntoisten teiden määrää saadaan vähitellen pienennettyä.
– Kun puhutaan tiestön päällystämisestä, tulee huomioida Pohjoismaiden erityispiirteet. Meillä on pitkät välimatkat, kylmät sääolosuhteet sekä tarve raskaille ja pitkille ajoneuvoille. On myös tärkeää korostaa teknologianeutraaliutta, kun siirrymme päästöttömämpiin käyttövoimiin, toteaa kansanedustaja, liikennevaliokunnan jäsen Petri Huru.
– On selvää, että tulevaisuuden ratkaisujen on oltava puhtaampia ja parempia, mutta niihin on myös oltava varaa. Myöskään sähköiseen liikenteeseen siirtyminen ei saa johtaa kansalaisten kulujen lisääntymiseen tai elinkeinoelämän kilpailukyvyn heikentymiseen.
Kansalliset erityispiirteet huomioitava
Pitkälti samalla linjalla on myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja, liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Jani Mäkelä.
– Kuljetuksilla ja logistiikan kustannuksilla on olennainen merkitys Suomen kilpailukyvyn kannalta. Tämän johdosta tulee päätöksissä aina ottaa huomioon kansalliset erityispiirteet, painottaa kansanedustaja Mäkelä.
Painopiste liikenteen verouudistukseen
Perussuomalaiset nostivat valiokunnassa myös esiin liikenteen maksut, joilla on keskeinen rooli osana liikennepolitiikkaa.
– Nyt tulee ensisijaisesti painottaa liikenteen verouudistuksen valmistelua ja laatimisen tarvetta. Me emme voi tuosta vain sormia napsauttamalla lisätä toimia liikenteen päästövähennystavoitteisiin. Emme myöskään voi noin vain lisätä rahoitusta ilmastotoimiin niin kuin vasemmisto aina esittää, sanoo kansanedustaja, liikennevaliokunnan jäsen Anne Rintamäki.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tiestön korjausvelka Petteri Orpon hallitus Anne Rintamäki liikenne- ja viestintävaliokunta päästövähennystavoitteet ilmastovuosikertomus Sheikki Laakso Petri Huru liikenteen päästöt liikennepolitiikka Jani Mäkelä ilmastopolitiikka Kilpailukyky
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtiovarainministeri Purra: Useat hallituksen toimet laskevat liikennepolttoaineiden hintoja

Ministeri Ranne kiittelee kaikkien aikojen kumipyörämyönteisintä hallitusohjelmaa – kolmen miljardin investointipotista ei tingitty edes kevään riihessä

Lapin lentoturismi syynissä – ministeri Ranne: ”Lapin matkailua ei saa nitistää ilmastotoimilla”

Liikenne- ja viestintäministeri Ranne: Tietyömailla urakoidaan ennätyksiä ja vahvistetaan Suomea
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.