Pakolaiskriisi on tiivistynyt Balkanilla. Slovenian parlamentti hyväksyi maanantaina selvin 69-5 äänin lain, joka mahdollistaa sotilaiden käyttämisen maan rajoilla poliisin apuna. Makedonia on puolestaan tiukentanut rajakontrollia Kreikan vastaisella rajalla. Paperittomat ja afgaanit eivät päässeet ylittämään rajaa.

Unkari on puolestaan pidättänyt puoli tuhatta siirtolaista, jotka ovat maan lakien vastaisesti ylittäneet rajan Serbian puolelta yli tai läpi raja-aidan. Unkarin pääministeri Viktor Orbán sanoi, että Unkari päästää maahan vain ne ihmiset, jotka voivat saada maasta turvapaikan.

Itävalta loi dominoefektin

Itävalta päätti aiemmin, että maa vastaanottaa vain 80 turvapaikkahakemusta vuorokaudessa. Lisäksi maan kautta saa kulkea 3 200 turvapaikanhakijaa vuorokaudessa. Itävallan toimilla arveltiin olevan dominoefektivaikutus niin, että Itävallan ja Kreikan väliset maat joutuvat kiristämään myös rajakontrollejaan.

Itävallan sisäministeri Johanna Miki-Leitner ilmoitti uutistoimisto Reutersin mukaan, että Itävalta voi kiristää yhä rajakontrolliaan. Itävalta on kutsunut lukuisat Balkanin maiden johtajat koolle. Tapaamisessa pyritään koordinoimaan yhteistyötä rajavalvonnan osalta.

Kreikka vaatii Makedoniaa avaamaan rajansa

Tuhannet ihmiset jäivät jumiin Kreikan puolelle Makedonian ilmoitettua, että ainoastaan passia kantavat irakilaiset ja syyrialaiset pääsevät ylittämään maiden välisen rajan. Makedonia myönsi, että tiukentunut rajavalvonta on seurausta pohjoisempien maiden toimista.

Kreikka muistuttaa, että viime EU-maiden huippukokouksessa rajoja ei tukittaisi ennen maaliskuun alun kokousta. Kreikka haluaa, että Makedonia avaa rajansa. Kreikka pelkää, että maiden väliselle rajalle muodostuu tuhansien ihmisten joukko alueella, jossa ihmisten auttaminen on vaikeaa.

Kreikan poliisi on aloittanut turvapaikanhakijoiden siirtämisen pois maiden väliseltä rajalta.

Euroopan komissio pelkää humanitaarista kriisiä

Euroopan komissio arvelee, että rajavalvonnan tiukentuminen voi johtaa humanitaariseen kriisiin Balkanilla. Suomen kesäiset kelit ovat vain noin kuukauden päässä Egeanmerellä. Tuolloin ihmisvirran pelätään yltyvän viime vuoden huippulukemiin asti.

Komissio on lähettänyt virkamiehiä Kreikkaan tarkkailemaan tilannetta. Komissio pyrkii selvittämään, millaista apua Kreikan pohjoisrajoilla tarvitaan.

Italia haluaa lisää yhteisvastuuta

Italia haluaa pakolaiskriisiin ja EU-maiden ulkorajojen valvontaan rahoitusta EU-maiden yhteisillä velkakirjoilla.

Lisäksi Italia haluaa euromaille yhteisen valtiovarainministeriön, yhteisen työttömyysvakuutusrahaston ja Euroopan vakausmekanismi EVM:n varojen käyttöä myös muuhun tarkoitukseen kuin talousvaikeuksissa olevien euromaiden rahoittamiseen.

EVM:n tulisi Italian mielestä olla eräänlainen eurooppalainen valuuttarahasto.

Henri Myllyniemi