
Otteet kovenevat Balkanilla – dominoefekti vyöryy kohti Kreikkaa
Pakolaiskriisi on tiivistynyt Balkanilla. Slovenian parlamentti hyväksyi maanantaina selvin 69-5 äänin lain, joka mahdollistaa sotilaiden käyttämisen maan rajoilla poliisin apuna. Makedonia on puolestaan tiukentanut rajakontrollia Kreikan vastaisella rajalla. Paperittomat ja afgaanit eivät päässeet ylittämään rajaa.
Unkari on puolestaan pidättänyt puoli tuhatta siirtolaista, jotka ovat maan lakien vastaisesti ylittäneet rajan Serbian puolelta yli tai läpi raja-aidan. Unkarin pääministeri Viktor Orbán sanoi, että Unkari päästää maahan vain ne ihmiset, jotka voivat saada maasta turvapaikan.
Itävalta loi dominoefektin
Itävalta päätti aiemmin, että maa vastaanottaa vain 80 turvapaikkahakemusta vuorokaudessa. Lisäksi maan kautta saa kulkea 3 200 turvapaikanhakijaa vuorokaudessa. Itävallan toimilla arveltiin olevan dominoefektivaikutus niin, että Itävallan ja Kreikan väliset maat joutuvat kiristämään myös rajakontrollejaan.
Itävallan sisäministeri Johanna Miki-Leitner ilmoitti uutistoimisto Reutersin mukaan, että Itävalta voi kiristää yhä rajakontrolliaan. Itävalta on kutsunut lukuisat Balkanin maiden johtajat koolle. Tapaamisessa pyritään koordinoimaan yhteistyötä rajavalvonnan osalta.
Kreikka vaatii Makedoniaa avaamaan rajansa
Tuhannet ihmiset jäivät jumiin Kreikan puolelle Makedonian ilmoitettua, että ainoastaan passia kantavat irakilaiset ja syyrialaiset pääsevät ylittämään maiden välisen rajan. Makedonia myönsi, että tiukentunut rajavalvonta on seurausta pohjoisempien maiden toimista.
Kreikka muistuttaa, että viime EU-maiden huippukokouksessa rajoja ei tukittaisi ennen maaliskuun alun kokousta. Kreikka haluaa, että Makedonia avaa rajansa. Kreikka pelkää, että maiden väliselle rajalle muodostuu tuhansien ihmisten joukko alueella, jossa ihmisten auttaminen on vaikeaa.
Kreikan poliisi on aloittanut turvapaikanhakijoiden siirtämisen pois maiden väliseltä rajalta.
Euroopan komissio pelkää humanitaarista kriisiä
Euroopan komissio arvelee, että rajavalvonnan tiukentuminen voi johtaa humanitaariseen kriisiin Balkanilla. Suomen kesäiset kelit ovat vain noin kuukauden päässä Egeanmerellä. Tuolloin ihmisvirran pelätään yltyvän viime vuoden huippulukemiin asti.
Komissio on lähettänyt virkamiehiä Kreikkaan tarkkailemaan tilannetta. Komissio pyrkii selvittämään, millaista apua Kreikan pohjoisrajoilla tarvitaan.
Italia haluaa lisää yhteisvastuuta
Italia haluaa pakolaiskriisiin ja EU-maiden ulkorajojen valvontaan rahoitusta EU-maiden yhteisillä velkakirjoilla.
Lisäksi Italia haluaa euromaille yhteisen valtiovarainministeriön, yhteisen työttömyysvakuutusrahaston ja Euroopan vakausmekanismi EVM:n varojen käyttöä myös muuhun tarkoitukseen kuin talousvaikeuksissa olevien euromaiden rahoittamiseen.
EVM:n tulisi Italian mielestä olla eräänlainen eurooppalainen valuuttarahasto.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää