Kuva pienestä pojasta hukkuneena rannalla nousi kaikkien Euroopan ihmisten tietoisuuteen vuonna 2015 edellisen suuren turvapaikanhakijavyöryn aikana. Tunteisiin vetoavaa kuvaa levitettiin kaikissa medioissa, ja se vaikutti osaltaan kansalaisten asenteisiin ja poliitikkojen päätöksentekoon pakolaiskriisin kriittisinä hetkinä. Tapahtuman taustalla ollut ihmissalakuljettajien koneisto jäi kuitenkin mediassa vähemmälle huomiolle. Nyt kolme ihmissalakuljettajaa on saanut tuomion useiden ihmisten hukkumiseen johtaneesta tapauksesta.

Viime viikolla kolme turkkilaismiestä sai kukin 125 vuoden vankeustuomion osuudestaan 3-vuotiaan Aylan Kurdin ja useiden muiden ihmisten hukkumiskuolemaan, kertoo New York Times. Aiemmin samasta ihmissalakuljetustapauksesta tuomittiin vuonna 2016 kaksi syyrialaismiestä. Poliisi jatkoi tämän jälkeen tutkimuksia löytääkseen ihmissalakuljetuksen organisaattorit.

Aylanin lisäksi myös hänen äitinsä ja 5-vuotias veljensä sekä kaksi muuta veneessä ollut hukkuivat ihmissalakuljettajien veneen kaatuessa. Perheen ainoa eloonjäänyt oli isä, joka ohjasi venettä sen kaatuessa.

Kuva nousi pakolaiskriisin symboliksi

Rannalla kuolleena makaavan pikkupojan kuva nousi nopeasti vuoden 2015 pakolaiskriisin symboliksi mediassa. Se julkaistiin lukuisissa lehdissä.

Esimerkiksi Saksassa arvostettu Bild-lehti julkaisi hukkuneen pikkupojan kuvan muuten kokonaan mustan sivun keskellä. Sivun ainoa teksti oli vetoomus, että koko maailman tulisi yhdistyä pakolaisten auttamiseksi. Kun osa lukijoista valitti propagandamaisesta kuvasta, Bild jätti seuraavasta numerostaan kaikki kuvat pois ja painoi niiden tilalle vain harmaita laatikoita.

Seuraukset näkyivät myös Suomessa

Bildin julkaisemalla kuvalla ja vetoomuksella oli suuri vaikutus Saksassa pakolaiskriisin alkuvaiheessa. Saksa toivotti tervetulleeksi yli miljoona turvapaikanhakijaa. Seuraukset näkyivät myös Suomessa, sillä moni tulija jatkoi matkaansa Saksasta Suomeen joko suoraan tai Ruotsin kautta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola teki vuonna 2015 sisäministeri Petteri Orpolle (kok.) kirjallisen kysymyksen Saksan kautta saapuvan turvapaikkamatkailun estämisestä. Ongelmana oli, että Finnlines ei tarkastanut maahantulon edellytyksiä Saksan Travemündestä Suomeen matkustavilta.

Turkin ja EU:n pakolaissopimus pysäytti tulvan vuosiksi

Noin kuusi kuukautta Aylan Kurdin hukkumisen jälkeen EU solmi Turkin kanssa pakolaissopimuksen, jossa EU sitoutui maksamaan Turkille rahaa vastineeksi siitä, että Turkki estää laittomien siirtolaisten pääsyn EU-alueelle.

Nyt Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on alkanut syyttää EU:ta siitä, että rahaa ei ole tullut tarpeeksi, vaan Turkki on joutunut kantamaan liian suuren taloudellisen ja yhteiskunnallisen taakan siirtolaisvirroista. Viime kuussa Turkki ilmoitti, että ei aio enää estää siirtolaisten pääsyä rajalle. Erdoğanin ilmoituksen seurauksena ja ilmeisesti viranomaisten muutenkin kannustamina suuri määrä Turkissa jo pitkään asuneita muiden maiden kansalaisia suuntasi Kreikan rajalle.

Uusi siirtolaistulva johti jälleen uuteen lapsiuhriin, kun pikkulapsi hukkui ihmissalakuljettajien aluksen kaaduttua Lesboksen saaren lähellä. Vertauskohta Aylan Kurdin kohtaloon on selkeä: Aylanin perhe oli asunut jo pitkään Istanbulissa, jossa isällä oli työpaikka. Heidätkin ajoi liikkeelle huhu, että nyt EU-alueelle on mahdollista päästä suuren tulvan mukana.

SUOMEN UUTISET