Monet vanhemmat vievät lapsensa partiolaisiin, koska haluavat näiden oppivan luonnossa liikkumista ja perinteisiä arvoja. Partioliikkeen arvopohja yhdistetään yleensä uskonnollisuuteen. Nyt partioliikkeessä näyttävät kuitenkin jylläävät aivan uudenlaiset arvot: Partio-lehden uusin numero tyrkyttää suomalaisnuorille muun muassa vapaaehtoista lapsettomuutta ratkaisuna ilmastonmuutokseen.

Partio-lehden vuoden 2019 ensimmäisen numeron pääteemana on yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Lehden pääkirjoituksessa toinen päätoimittaja Salla Varpula kirjoittaa vihreistä valinnoista ja ilmastoahdistuksesta:

”Itse pyristelen voimattomuuden tunnetta vastaan pienilläkin ilmastoteoilla. Vaikka tiedostan, etteivät yhden ihmisen vihreät valinnat muuta koko maapallon kurssia, saan teoistani tunteen siitä, että teen edes jotakin. Viimeksi omaa ilmastoahdistustani helpotti osallistuminen yhdessä monen muun partiolaisen kanssa ilmastomarssille.”

Lehden sivulla 27 on ympäristönsuojelupeli, joka on tarkoitettu 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille partiolaisille. Pelaajille jaetaan kortteja, jotka edustavat positiivisia ympäristö- ja ilmastotekoja, kuten kierrätystä ja turhan kulutuksen välttämistä. Kortteja vaihtamalla on tarkoitus kerätä itselleen mieluisin ympäristötekojen suora. Pelikorttien tekstit on laatinut Partio-lehden toinen päätoimittaja Sonja Parkkinen, joka on työskentelee päätoimenaan Ylen toimittajana.

Kuva: Partiolehden ilmastopeli. Lapsettomuus-kohdan ympyröinti ja nuoli lisätty jälkikäteen.

Korteissa painotetaan muun muassa lihansyönnistä luopumista ja kehotetaan maksamaan kuukausittain rahaa ympäristöjärjestöille. Kaikkein eniten huomiota on kuitenkin herättänyt kortti, jossa partionuorta kehotetaan lapsettomuuteen: ”Päätät olla vapaaehtoisesti lapseton eli et hanki perheenlisäystä.”

Partiolaisten arvopohjassa sanotaan, että ”suhde ympäristöön merkitsee vastuunottoa elinympäristöstä, huolehtimista sen säilymisestä tuleville sukupolville sekä luonnon kunnioittamista.” Uudempi arvopohja ilmeisesti edellyttää, että niitä tulevia sukupolvia ei Suomeen tule.

”Luulin ensin valeuutiseksi”

Ympäristöpeli on herättänyt ansaitsemaansa huomiota sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä kommentoi Facebookissa luulleensa juttua ensin valeuutiseksi.

– Niin paksu juttu, että luulin ensin valeuutiseksi, mutta pakko se oli uskoa kun omin silmin näin. Partiossa opetetaan olemaan ”vapaaehtoisesti lapseton”. Sairasta! kansanedustaja Mäkelä kommentoi.

Twitterissä perussuomalaisten poliittinen suunnittelija Riikka Purra perää Suomen Partiolaisilta vastausta, miksi he pelottelevat lapsia ja nuoria. Vastausta ei kuitenkaan tule.

– Minunkin lapseni osallistuu siis tällaiseen toimintaan. Pelottelette lapsia ja nuoria esimerkiksi sillä, että on globaalin #ilmasto’n kannalta kestämätöntä perustaa perhettä ja tehdä lapsia? Olikohan tämä nyt ihan loppuun asti mietittyä, Purra kysyy.

Keskustelun herättäjä

Suomen Uutisten toimittaja soitti Suomen Partiolaisten toiminnanjohtaja Kaisa Leikolalle kysyäkseen asiasta. Leikola katsoo, että sosiaalisessa mediassa on nyt nostettu yksi asia pois kontekstista.

– Ympäristöpeli ei ole mikään absoluuttinen totuus tai virallinen kannanotto, vaan sen on tarkoitus toimia keskustelun herättäjänä, Leikola sanoo.

Hän vaikuttaa hyvin vastahakoiselta kommentoimaan tätä asiaa. Mutta entäpä ne viralliset kannanotot?

Partio-lehdessä kerrotaan, että vuonna 2018 Suomen Partiolaiset julkaisi kahdeksan virallista kannanottoa, jotka koskivat ympäristöä, translakia ja nuoria.

Niin kutsutun translain tavoitteena on sukupuolen juridinen vahvistaminen, joka perustuu omalle ilmoitukselle lääketieteellisen prosessin sijaan eikä vaadi todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä. Tavoitteena on siis, että myös alle 18-vuotiaat voisivat vaihtaa juridisen sukupuolensa ilmoitusasiana.

Toiminnanjohtaja Kaisa Leikola ei halua puhelimessa lainkaan kommentoida, miksi Suomen Partiolaiset ovat ottaneet virallisesti kantaa esimerkiksi translakiin. Hän ei myöskään halua keskustella siitä, onko partioliikkeen piirissä esiintynyt transseksuaalisiin partionuoriin liittyneitä ongelmia tai syrjintää. Myöhemmin Leikola toteaa sähköpostitse:

– Kuten puhelimessa sanoinkin, yksi partion keskeisistä periaatteista on se, että se on kaikille avoin harrastus, joka haluaa tukea tasa-arvoa ja ehkäistä syrjintää yhteiskunnassa kaikissa sen muodoissa. Kannanotto translakiin perustui tähän arvoon, Leikola kirjoittaa.

Ilmastoahdistus vaivaa samoajia

Samalla Partio-lehden aukeamalla pelikorttien kanssa Suomen WWF:n ympäristökasvatuksen johtava asiantuntija Essi Aarnio-Linnavuori kertoo vierailustaan pääkaupunkiseudun partiolaisten piirileiri Kliffalla.

– Oli aika hurjaa, kun monet samoajat kertoivat, että ajattelevat ilmastonmuutosta päivittäin. Yksi poika sanoi, ettei ajattele sitä enää ollenkaan, koska ahdistaa niin paljon, Aarnio-Linnavuori kertoo.

Samoajat ovat 15-17-vuotiaita nuoria. Partioliikkeen ja partiojohtajien vaikutus tämän ikäisten nuorten ajatusmaailmaan on suuri.

– Tiedän, että oma nykyinen arvomaailmani on pitkälti partiojohtajien ansiota, kirjoittaa nykyään itse partiojohtajana toimiva Venla Rakkola kolumnissaan vaikuttamisesta.

Jos ilmastonmuutos ahdistaa partiojohtajia, ahdistus leviää aivan varmasti nuoriinkin. Mutta onko oikein tuputtaa lapsettomuutta nuorille ratkaisuksi ilmastoahdistukseen?

SUOMEN UUTISET