Mahdollisesti maailman tunnetuin taloustieteilijä Paul Krugman toteaa Helsingin Sanomissa, että Suomen liittyminen euroon oli virhe. Olen samaa mieltä.

Krugman kertoo ymmärtävänsä Suomen liittymisen poliittisten ja historiallisten syiden kautta, muttei taloudellisten. Eurosta sivuun jättäytynyt tavanomainen verrokkimaamme Ruotsi on viime vuosina porskuttanut Suomea paremmin joustavan kruununsa ansiosta.

Krugman ei kuitenkaan kehota Suomea eroamaan eurosta. Se ei hänen mielestään kannata – tässä tilanteessa. Olen tästäkin samaa mieltä.

Perussuomalaisten linja eurokriisissä on ollut oikea. Koska euro on poliittinen hanke, on euroalueen hajoaminen edelleen realistinen vaihtoehto tulevaisuudessa. Tai sitten Suomen ero eurosta yhdessä muiden maiden kanssa. Yksin ei Suomen kuitenkaan kannata erota – tässä tilanteessa.

Vaikka nykyisestä kriisistä jotenkin onnistuttaisiin pyristelemään kuiville, vastaavan kaltaisia kriisejä on odottamassa euroalueen oven takana tulevaisuudessakin.

Euro ei toimi valuuttana niin kuin sen pitäisi. Siksi Perussuomalaiset ei hirttäydy euroon saati EU:hun. Euro ei ole meille itsetarkoitus. Vanhat puolueet vihreine myötäjuoksijoineen ovat sitoutuneet euroon ja tukipakettipolitiikkaan.

Euron uskottava tulevaisuus edellyttänee EU-liittovaltiota, ja sitä Suomen kansa ei halua. Tuleva eurovaalikausi on sukupolvemme viimeinen mahdollisuus rakentaa toimiva Euroopan unioni. Se ei saa olla liittovaltio. Siksi toukokuun EU-vaalit ovat tärkeät.

Perussuomalaisten suurin haaste tulevissa vaaleissa on saada kansalaiset äänestämään.

Jussi Niinistö
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja

Kirjoitus on julkaistu Jussi Niinistön blogissa.