

LEHTIKUVA
Perussuomalainen Helsinki: Omaishoitajat ovat Helsingin arjen sankareita
Omaishoitolaki uudistui kesällä 2016 ja lain ainoa tarkoitus oli parantaa omaishoitajien asemaa takaamalla kaikille omaishoitajille vähintään kaksi päivää vapaata kuukaudessa. Helsingin kaupunki vastasi lain parantumiseen uudistamalla virastopäällikön ohjeella omaishoidon myöntämiskriteereitä siten, että omaishoitajien asema ei parantunut vaan itse asiassa huonontui.
– Eihän tässä ole mitään järkeä, että me hukkaamme näin suuren mahdollisuuden hoitaa kotona osa sairaista ja vanhuksista kaupunkilaisistamme, sanoo Perussuomalainen Helsinki ry:n puheenjohtaja Markku Saarikangas.
– Helsingin kaupungin toiminta omaishoitajia koskevassa kriteerien uudistamisessa on ollut huonoa ja epäinhimillistä. Helmikuun alusta voimaan tulleet uudistuneet omaishoidon myöntämisen kriteerit pyrittiin viemään läpi ja päätöksentekoon ilman poliitikkoja. Onneksi perussuomalaisten lisäksi myös muut puolueet tulivat mukaan ja uusien kriteerien soveltaminen on toistaiseksi tauolla, kun Sote-lautakunta jäädytti kriteerien soveltamisen alle 18-vuotiaiden omaishoitopäätösten teossa. Tämä ei kuitenkaan riitä.
Helsingin perussuomalaisten valtuustoryhmä teki ryhmäaloitteen, jossa vaaditaan virastopäällikön tekemään kriteerejä koskevaan pysyväisohjeeseen muutoksia ja ohjeen tuomista poliittiseen päätöksentekoon. Tämä aloite on hätävara siinä tapauksessa, että asiaa ei saada korjattua aiemmin asialliseksi.
Omaishoidolla 100-400 miljoonan euron säästöt
Perussuomalainen Helsinki ja PerusNaiset Helsinki vaativat, että omaishoitajien kriteereissä ei ole ikärajoja, sillä tuen taso tulee perustua hoidon sitovuuteen ja vaativuuteen, ei ikään.
– Vaadimme myös, että kriteerit palautetaan ennalleen aiempaan ohjeeseen siten, että jäljelle jää 4 tukiluokkaa ja alimpaan tukiluokkaan
lisätään lain vaatimat 2 vapaapäivää. Vaadimme myös, että nyt uusien kriteerien pohjalta tehdyt ratkaisut korjataan takautuvasti, PerusNaiset Helsinki ry:n puheenjohtaja Mari Rantanen kertoo.
– Omaishoidon tukeminen ja omaishoitajien jaksaminen säästävät valtavan summan yhteiskunnan varoja ja tarjoaa omaishoidettavalle yksilöllistä ja inhimillistä hoitoa. Helsingin kaupungin voidaan arvioida säästävän vuosittain 100-400 miljoonaa euroa omaishoidolla. Summa on valtava ja sellaista riskiä, että omaishoitajat eivät jaksa, ei kannata yhdenkään talouttaan suojelevan kaupungin ottaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Elomaa: Omaishoidon tuki verottomaksi
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää