Omaishoitolaki uudistui kesällä 2016 ja lain ainoa tarkoitus oli parantaa omaishoitajien asemaa takaamalla kaikille omaishoitajille vähintään kaksi päivää vapaata kuukaudessa. Helsingin kaupunki vastasi lain parantumiseen uudistamalla virastopäällikön ohjeella omaishoidon myöntämiskriteereitä siten, että omaishoitajien asema ei parantunut vaan itse asiassa huonontui.

– Eihän tässä ole mitään järkeä, että me hukkaamme näin suuren mahdollisuuden hoitaa kotona osa sairaista ja vanhuksista kaupunkilaisistamme, sanoo Perussuomalainen Helsinki ry:n puheenjohtaja Markku Saarikangas.

– Helsingin kaupungin toiminta omaishoitajia koskevassa kriteerien uudistamisessa on ollut huonoa ja epäinhimillistä. Helmikuun alusta voimaan tulleet uudistuneet omaishoidon myöntämisen kriteerit pyrittiin viemään läpi ja päätöksentekoon ilman poliitikkoja. Onneksi perussuomalaisten lisäksi myös muut puolueet tulivat mukaan ja uusien kriteerien soveltaminen on toistaiseksi tauolla, kun Sote-lautakunta jäädytti kriteerien soveltamisen alle 18-vuotiaiden omaishoitopäätösten teossa. Tämä ei kuitenkaan riitä.

Helsingin perussuomalaisten valtuustoryhmä teki ryhmäaloitteen, jossa vaaditaan virastopäällikön tekemään kriteerejä koskevaan pysyväisohjeeseen muutoksia ja ohjeen tuomista poliittiseen päätöksentekoon. Tämä aloite on hätävara siinä tapauksessa, että asiaa ei saada korjattua aiemmin asialliseksi.

Omaishoidolla 100-400 miljoonan euron säästöt

Perussuomalainen Helsinki ja PerusNaiset Helsinki vaativat, että omaishoitajien kriteereissä ei ole ikärajoja, sillä tuen taso tulee perustua hoidon sitovuuteen ja vaativuuteen, ei ikään.

– Vaadimme myös, että kriteerit palautetaan ennalleen aiempaan ohjeeseen siten, että jäljelle jää 4 tukiluokkaa ja alimpaan tukiluokkaan
lisätään lain vaatimat 2 vapaapäivää. Vaadimme myös, että nyt uusien kriteerien pohjalta tehdyt ratkaisut korjataan takautuvasti, PerusNaiset Helsinki ry:n puheenjohtaja Mari Rantanen kertoo.

– Omaishoidon tukeminen ja omaishoitajien jaksaminen säästävät valtavan summan yhteiskunnan varoja ja tarjoaa omaishoidettavalle yksilöllistä ja inhimillistä hoitoa. Helsingin kaupungin voidaan arvioida säästävän vuosittain 100-400 miljoonaa euroa omaishoidolla. Summa on valtava ja sellaista riskiä, että omaishoitajat eivät jaksa, ei kannata yhdenkään talouttaan suojelevan kaupungin ottaa.

SUOMEN UUTISET