

Perussuomalaiset eivät hyväksy Ahvenanmaan rahoituksen kohtuutonta korotusta: ”Tämä ei ole oikeudenmukaista”
Eduskunta äänesti tänään Ahvenanmaan itsehallintolain muutoksesta ja rahoituksen korottamisesta. Esityksessä Ahvenanmaan rahoitusasema paranisi huomattavasti sote-uudistuksen myötä.
Perussuomalaiset pitävät Ahvenanmaan rahoituksen korotusta kohtuuttomana ja epätasapuolisena, mutta he jäivät äänestyksessä yksin.
– Alkuperäisenä ajatuksena oli, että Ahvenanmaalle tulee kompensoida noin 3 miljoonan euron lisäkulut hallituksen ajaman sote- ja maakuntauudistuksen vuoksi. Tämä toteutuisi, jos itsehallintolain tasoitusperuste säädettäisiin 0,42 prosenttiin. Hallituksen oman esityksen mukaan tämä olisi valtion kassan kannalta kustannusneutraali, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri täsmentää.
Hallitus suostui Ahvenanmaan vaatimuksiin
Hallitus on kuitenkin antamassa huomattavasti suuremman potin Ahvenanmaalle.
– Hallitus päätyi siihen, että tämä tasoitusperuste onkin 0,45 prosenttia, koska Ahvenanmaan maakunta ei hyväksy alempaa määrää. Hallitus suostui Ahvenanmaan vaatimuksiin, ja tämä tekee hallituksen omien laskelmien mukaan noin 14 miljoonan euron lisälaskun vuoden 2021 tasolla, Meri huomauttaa.
– Jos siis kompensaation tarve on vain 3 miljoonaa euroa, on kohtuutonta siirtää Ahvenanmaalle 17 miljoonaa. Näin ollen 14 miljoonaa euroa menisi suoraan pelkkään maakunnan muutenkin hyvän talouden vahvistamiseen.
Perussuomalaiset jättivät asiasta vastalauseen.
– Jätin perustuslakivaliokunnan jäsenenä asiasta eriävän mielipiteen niin, että olisimme muuttaneet tasoitusperusteen sellaiseksi, että korvaus on vain tuo 3 miljoona, mutta kukaan muu ei minua valiokunnassa kannattanut, Meri toteaa.
Sote-uudistukseen uusi lisälasku
Meren mukaan kyseessä on tilanne, jossa hallitus on sote- ja maakuntauudistuksen etenemiseksi suostunut Ahvenanmaan rahoituksen ylikompensaatioon.
Alkuperäinen ajatus korvata uudistuksen menetykset Ahvenanmaalle onkin Meren mielestä täysin muuttunut.
– Esimerkiksi ministeri Sampo Terho (sin.) on kritisoinut asiaa, mutta on silti itse ehdottanut valtioneuvoston kokouksessa, että hallitus taipuu Ahvenanmaan vaatimuksiin.
– Itsehallintolakia muutetaan eduskunnan ja Ahvenanmaan maakuntapäivien yhtäpitävin päätöksin. Eduskunnalla olisi ollut mahdollisuus osoittaa oma tahtotilansa. Onko pakko viedä tätä sote- ja maakuntauudistusta eteenpäin? Tässäkin yksi uudistuksen lisälasku, Meri ihmettelee.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Leena Meri: ahvenanmaalaisille asevelvollisuus

Perussuomalaiset haluaa rajoittaa kohtuuttomia varainsiirtoja Ahvenanmaan maakuntaan: “Manner-Suomen kansalaiset ovat selvästi eriarvoisessa asemassa”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.