

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalaiset: EU:ssa ollaan viimein oikealla tiellä – ruokaturva ja maatalous tunnistetaan kriittiseksi osaksi huoltovarmuutta
Perussuomalaiset on aina korostanut, että maatalous ei ole vain elinkeino, vaan se on myös osa kansallista turvallisuutta ja suomalaista identiteettiä. Huoltovarmuus, omavaraisuus ja suomalaisten oikeus kotimaiseen, turvalliseen ja eettisesti tuotettuun ruokaan ovat perussuomalaisille keskeisiä arvoja.
– EU:n komissio julkaisi helmikuussa 2025 tulevaisuusvision EU:n maatalouden ja ruokaturvan kehittämisestä. Nyt voidaan ilolla todeta, että EU:ssa ollaan viimein menossa oikeaan suuntaan – ruokaturvan ja huoltovarmuuden strateginen merkitys on tunnustettu, ja maatalouden rooli nähdään jälleen perustavanlaatuisena osana eurooppalaista turvallisuutta, kestävyyttä ja omavaraisuutta, toteavat perussuomalaiset suuren valiokunnan jäsenet Laura Huhtasaari, Juho Eerola, Ritva Elomaa, Teemu Keskisarja, Onni Rostila ja Mikko Polvinen.
Hallituksen määrätietoinen EU-vaikuttaminen tuottaa tulosta
Tämä on suuri muutos aiempaan kehityssuuntaan, jossa ruuantuotantoa ohjattiin yhä kauemmas taloudellisesta realismista ja arjen todellisuudesta. Suuren valiokunnan lausunnossa nostetaan esiin, että elinvoimainen, reilu ja kestävä maatalous- ja ruokasektori on keskeinen osa EU:n kilpailukykyä ja strategista autonomiaa – aivan kuten perussuomalaiset on jo pitkään linjannut. Nyt EU:ssa kuullaan samoja ajatuksia, joita perussuomalaiset on tuonut esiin vuosia: omavaraisuutta, toimivaa alkutuotantoa, vähemmän byrokratiaa ja nuorten viljelijöiden tukemista.
– Tämä on nykyisen hallituksen määrätietoisen EU-vaikuttamisen tulosta. Suomi on tuonut EU-keskusteluun konkreettisia tavoitteita ruokaturvan parantamiseksi, alkutuotannon elinvoiman tukemiseksi sekä kriisivarautumisen vahvistamiseksi. Nyt nämä tavoitteet näkyvät myös komission linjauksissa ja yhteisessä visiossa.
Perussuomalaiselle politiikalle vastakaikua myös Brysselissä
Perussuomalaiset pitää erityisen tärkeänä, että komissio ehdottaa jatkossa tukien kohdentamista aktiivituotantoon, nuorille ja uusille viljelijöille sekä epäsuotuisille alueille – juuri sinne, missä niitä todella tarvitaan. Tukijärjestelmiä halutaan yksinkertaistaa ja tuoda lisää kansallista joustoa. Myös elintarvikeketjun toimijoiden välistä oikeudenmukaisuutta ja läpinäkyvyyttä halutaan kehittää, mikä on ollut suomalaisten tuottajien pitkään esillä pitämä huoli.
– Perussuomalaisille tämä kehityssuunta on erittäin merkittävä. Maatalous ei ole vain elinkeino – se on osa kansallista turvallisuutta ja identiteettiämme. Huoltovarmuus, omavaraisuus ja suomalaisten oikeus kotimaiseen, turvalliseen ja eettisesti tuotettuun ruokaan ovat meille perusarvoja.
– Meidän politiikallemme löytyy nyt vastakaikua myös Brysselissä. Tästä on hyvä jatkaa – tavoitteena käytännön toimet, ei vain visioita. Pidetään tästä suunnasta kiinni, korostavat suuren valiokunnan perussuomalaiset.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- suomalainen identiteetti Mikko Polvinen ruokaturva kansallinen turvallisuus Onni Rostila Teemu Keskisarja omavaraisuus Euroopan unioni Suuri valiokunta Laura Huhtasaari Huoltovarmuus Ritva Elomaa Juho Eerola Maatalous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomen maatalous on ollut kriisissä jo pitkään – Elomaa: Miksi jauheliha loppuu kaupoista?
Suomalainen maatalouskriisi on pitkään jatkunut ongelma, mutta sen seuraukset näkyvät nyt yhä selvemmin myös kuluttajille. Alkutuottajille maksetaan Euroopan huonointa hintaa lihasta. Ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin hoidossa Suomi on Euroopan kärkimaita. Tämä ei ole ilmaista. Eri maiden erilaiset hyvinvointi- ja ympäristöstandardit vääristävät kilpailua. Suomalaiset tilat kärsivät muun muassa tästä, ja niitä lopetetaan kannattamattomuuden vuoksi tiuhaan tahtiin, kertoo perussuomalaisten kansanedustaja Ritva "Kike" Elomaa.

Fazerin investointi Lahteen on merkittävä suomalaiselle elintarviketeollisuudelle – Mira Nieminen: Ruokahuoltovarmuus on tärkeä turvallisuuden pilari Suomessa
Fazer Leipomoiden ruispalaleipälinjan avajaisiin Lahden leipomolla maanantaina osallistunut perussuomalaisten kansanedustaja Mira Nieminen korosti puheessaan kotimaisen ruuan merkitystä, alkutuottajien asemaa sekä Fazerin investoinnin merkitystä suomalaiselle elintarviketeollisuudelle ja koko yhteiskunnalle. Nieminen pitää täysjyväviljan syöntiä myös kansanterveydellisesti tärkeänä asiana, jota tulisi lisätä, sillä varsinkin nuoremmissa ikäryhmissä sitä syödään koko ajan vähemmän.

Mäenpään lakialoite vastaa huoltovarmuusjärjestelmän rahoitusongelmiin – huoltovarmuudesta huolehtiminen on kansakunnan kivijalka
Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää esitteli eduskunnan täysistunnossa lakialoitteensa, jonka tarkoituksena on turvata huoltovarmuusjärjestelmän taloudellista pohjaa.

Jaana Strandman haluaa tukea maaseudun ruoantuottajia: Kotimainen ruoantuotanto on tässä maailmantilanteessa huoltovarmuuden ja varautumisen ydinasia
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman pitää suomalaisen maaseudun pärjäämistä maamme elinehtona. Tärkeää on, miten ja missä ruoka tuotetaan, mistä teollisuus saa raaka-aineita ja millaiset palvelut ja tiestö maaseudulla on. Koko Suomi on pidettävä mukana, Strandman vaatii.

Ruokapöydissä tuskastellaan nyt kauppojen jauhelihapulaa – ruuantuottajat kehottavat valitsemaan ostoskoriin aina kotimaisia merkkituotteita: ”Tulee samalla koko Suomen ja suomalaisten hyväksi”
Mitä oikein pitäisi tehdä, kun kotimainen ruuantuotanto ei enää riitä kattamaan kulutusta? Voidaanko vajetta täydentää eurooppalaisella tuotannolla, ja mitä tavallinen kuluttaja voi tehdä asialle? Suomen Uutiset Show'n uutuusjaksossa kuullaan suoraa puhetta kaikkia koskettavasta aiheesta eli ruuasta.
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.