Hallitus antoi tänään eduskunnalle valtioneuvoston selonteon valtiontalouden kehyksistä vuosille 2014-2017. Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron käyttänyt eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jari Lindström läksytti hallitusta tiukasti.

Kansanedustaja Lindström nosti puheenvuorossaan esille mm. maamme säilymisen luottoluokittajien ylimmässä kolmen A:n luokituksessa. Jos tuo luokitus putoaa yhdelläkin pykälällä, se maksaa Suomelle vuodessa ainakin 400 miljoonaa euroa.

– Väite perustuu siihen, että Jyrki Kataisen hallitus on osoittanut kyvyttömyytensä päätösten tekoon, sekä siihen, ettei se ei ole ymmärtänyt mitä se on päättänyt. Olemme aivan varmoja, että luottoluokittajat seuraavat hyvin tarkasti tällaista harhailua, Lindström ojensi hallitusta.

Lindström piti koko kehysriihen touhua pääosiltaan ja tuloksiltaan onnettomana.

– Kehysriihen lopputulos oli sekava eikä hallitus itsekään tiennyt mitä oli päättänyt, niin kuin olemme saaneet nähdä.

Suomen suurimmaksi työtätekevien puolueeksi nousseelle perussuomalaisille on tärkeää huolehtia myös niistä, joilla ei ole työtä. Lindström arvostelee kovin sanoin etenkin hallituksen suhtautumista pitkäaikaistyöttömiin.

– Hallitus sysää vastuun pitkäaikaistyöttömistä kunnille, joilta se aikoo viedä nettotuloina vähintäänkin 90, jopa 400 miljoonaa euroa, entinen tehtaan luottamusmies tuhahti.

Sovittamaton ristiriita

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen väitti – esitellessään eduskunnalle ensimmäisen kerran kehysriihen tuloksia – ”ettei tässä maassa enää jaeta verovapaita osinkoja”. Perussuomalaisten Lindström oli Urpilaisen kanssa eri mieltä.

Lindström kertoi eduskunnalle, että tässä maassa ei enää jaeta mitään muita kuin ainakin osittain verovapaita osinkoja.

– Me olemme tässä asiassa Jutta Urpilaisen kanssa täysin eri mieltä. Ja sen, että olen oikeassa, voi jokainen asiasta kiinnostunut tarkistaa, Lindström evästi.

Lindström totesi myös, että nykyinen hallitus on oikeistolaisempi kuin aikaisempi Kiviniemen-Kataisen -kabinetti.

– Nykyinen hallitus on oikeistolaisempi, koska se tekee aikaisempaa kokoomuslaisempaa politiikkaa – varsinkin veropolitiikkaa. On käsittämätöntä, että siellä istuu vasemmistoliitto siunaamassa näitä päätöksiä!

– Osinkoverouudistus, kuntien talouksien rapauttaminen ja työllisyyden huono hoito,  ennen kaikkea yli 55-vuotiaiden työllisyydestä huolehtiminen, Lindström luetteli.

Perussuomalaisilta oma paketti

Kun kuunteli eduskunnan keskustelua ja ministereiden vastauksia, tuli väistämättä mieleen, ettei Kataisen hallituksella ole faktat hallussa.

– Hallitus on ymmärtämätön mm. siksi, että se laittoi kaikki munat yhteen koriin eli alensi yhteisöveroa 4,5 prosenttiyksikköä eli 20 prosenttiin. Me olisimme nähneet hyväksi Ruotsin ja Tanskan tason eli 22 prosenttia, Lindström selvitti.

Lindström ja perussuomalaiset löysivät jotain hyvääkin parjatusta kehysriihestä.

– Uuden lastensairaalan tukeminen, panostukset – pienet tosin – harmaan talouden torjuntaan ja kaavailtujen infrahankkeiden jättäminen leikkauslistojen ulkopuolelle, Lindström listasi.

– Meillä on valmisteltuna omat kasvu-, työllisyys-, vero-, energia- ja hyvinvointipaketit. Ne avataan kuluvan kevään aikana. Kansa, eduskunta ja hallitus saavat pakettien tarkat sisällöt tietoonsa ennen kehysten palautekeskustelua,  viimeistään touko-kesäkuun vaihteessa.

Lue perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoro kokonaisuudessaan täältä >

SEPPO HUHTA