Helsingin Sanomat uutisoi 5.10. SPR:n, Helsingin seurakuntayhtymän sekä Sininauhasäätiön Helsinkiin perustamasta, ilman papereita maassa oleville suunnatusta päiväkeskuksesta. Keskuksen tarkoitus on lehtitiedon mukaan antaa palvelua juuri kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille henkilöille. Perussuomalaiset pitävät tällaisen toiminnan laillisuutta kyseenalaisena.

– Lain rajamailla kuljetaan. Vaikka kyse ei ole suoranaisesta piilottelusta, edesauttaa kyseinen toiminta sitä, että maahan jäädään laittomasti. Edes päiväkeskuksen sijaintia ei haluta kertoa. Tämähän kertoo siitä, ettei sinne haluta virkavaltaa papereita kyselemään, kansanedustaja Sami Savio sanoo.

Lisää laitonta siirtolaisuutta

Päiväkeskukset auttavat asiakkaitaan muun muassa neuvomolla hätämajoituksen, toimeentulotuen sekä terveyspalveluiden saamisessa. Perussuomalaiset pelkäävät, että kolmannen sektorin ja seurakuntien avunanto on omiaan lisäämään houkuttavuustekijöitä laittomalle siirtolaisuudelle.

– Nämä kolmannen sektorin ja jopa seurakuntien toimijat eivät maksa loppulaskua. Kaikki palvelut ja rahat, joita laittomasti oleskelevat käyttävät, ovat pois veronmaksajien taskuista, kansanedustaja Ville Tavio huomauttaa.

– Haluamme myös muistuttaa turvallisuusriskeistä, joita laiton oleskelu aiheuttaa jo nyt ympäri Eurooppaa. Ottavatko nämä järjestävät tahot vastuun, kun jotain sattuu? Kai he myös maksavat kulut, jotka syntyvät palveluista, joihin he opastavat hakeutumaan?

SUOMEN UUTISET