

Vasemmalla Ritva "Kike" Elomaa, oikealla Leena Meri. / Eduskunnan verkkotallenne
Perussuomalaiset moittii: Hallitus ei halua hoitajamitoitusta lakiin, vaan pakoilee härskisti vastuuta vaalien alla
Vanhustenhoidossa kuohuu, ja eduskuntakeskustelu on sen mukaista. Eduskunnan koko kyselytunti käytettiin tänään vanhustenhoidon käsittelyyn. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on pitkään vaatinut hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Hallitus ei kuitenkaan suostunut lupaamaan lakimuutoksia aikataulusyihin vedoten.
– Hoiva-alan megayritykset tahkoavat miljoonavoittoja palvelutason kuitenkin yhä heiketessä, kun henkilöstöstä karsitaan. Tämä heijastuu potilasturvallisuuden lisäksi myös hoitohenkilökunnan jaksamiseen, kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa aloitti.
– Onko koko hallitus viimein tosissaan ja kirjaa hoitajamitoituksen lakiin, kuten perussuomalaiset ovat pitkään vaatineet?
Keskustalta härskiä vaalipeliä hoitajamitoituksella
Elomaa huomautti, että keskustapuolue on juuri julkisuudessa ilmoittanut haluavansa hoitajamitoituksen lakiin.
– Te olette olleet neljä vuotta pääministeripuolue, mutta nyt vaalien alla heräätte! Saanen epäillä motiiveja, Elomaa kuittasi.
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) selitteli, että lakiesitykset olisi pitänyt jättää joulukuussa, joten aikataulusyistä hallitus ei voi käsitellä hoitajamitoitusta tällä kaudella.
Perussuomalaiset pitävät vastausta härskinä vastuunpakoiluna, koska samana päivänä keskusta on ilmoittanut haluavansa asiasta lain.
Omaiset haluavat konkreettisia toimenpiteitä nyt
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri vaati hallitukselta konkretiaa siitä, mitä he aikovat tehdä nyt, ellei hoitajamitoitusta kerran haluta lakiin kirjata.
– Omaiset haluavat nyt vastauksia siihen, miten heidän vanhempansa ja isovanhempansa hoidetaan. Suositukset ovat suosituksia – nämä asiat tulee kirjata lakiin, Meri vaati.
Saarikko ei kertonut sellaisia toimenpiteitä, joihin hallitus nyt alkaisi. Hän kertasi vain kolmiportaisen valvontajärjestelmän periaatteita ja vieritti vastuuta kunnille.
Perussuomalaiset ovat muun muassa vaihtoehtobudjetissaan marraskuussa 2018 vaatineet hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin, omaishoidontuen verovapautta, laitospaikkojen määrän lisäämistä sekä kotihoidon resurssien paikkaamista.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: jotain rajaa sote-jättien ahneudelle

PS:n Juvonen: Puolueiden joukkovoimalla hoitajamitoitus lakiin

Arja Juvonen moittii: Hoitotyöstä tullut ihmisbisnestä – Suomeen perustettava riippumaton auditointiryhmä valvomaan vanhustenhoidon laatua
Viikon suosituimmat

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.