Vanhustenhoidossa kuohuu, ja eduskuntakeskustelu on sen mukaista. Eduskunnan koko kyselytunti käytettiin tänään vanhustenhoidon käsittelyyn. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on pitkään vaatinut hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Hallitus ei kuitenkaan suostunut lupaamaan lakimuutoksia aikataulusyihin vedoten.

– Hoiva-alan megayritykset tahkoavat miljoonavoittoja palvelutason kuitenkin yhä heiketessä, kun henkilöstöstä karsitaan. Tämä heijastuu potilasturvallisuuden lisäksi myös hoitohenkilökunnan jaksamiseen, kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa aloitti.

– Onko koko hallitus viimein tosissaan ja kirjaa hoitajamitoituksen lakiin, kuten perussuomalaiset ovat pitkään vaatineet?

Keskustalta härskiä vaalipeliä hoitajamitoituksella

Elomaa huomautti, että keskustapuolue on juuri julkisuudessa ilmoittanut haluavansa hoitajamitoituksen lakiin.

– Te olette olleet neljä vuotta pääministeripuolue, mutta nyt vaalien alla heräätte! Saanen epäillä motiiveja, Elomaa kuittasi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) selitteli, että lakiesitykset olisi pitänyt jättää joulukuussa, joten aikataulusyistä hallitus ei voi käsitellä hoitajamitoitusta tällä kaudella.

Perussuomalaiset pitävät vastausta härskinä vastuunpakoiluna, koska samana päivänä keskusta on ilmoittanut haluavansa asiasta lain.

Omaiset haluavat konkreettisia toimenpiteitä nyt

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri vaati hallitukselta konkretiaa siitä, mitä he aikovat tehdä nyt, ellei hoitajamitoitusta kerran haluta lakiin kirjata.

– Omaiset haluavat nyt vastauksia siihen, miten heidän vanhempansa ja isovanhempansa hoidetaan. Suositukset ovat suosituksia – nämä asiat tulee kirjata lakiin, Meri vaati.

Saarikko ei kertonut sellaisia toimenpiteitä, joihin hallitus nyt alkaisi. Hän kertasi vain kolmiportaisen valvontajärjestelmän periaatteita ja vieritti vastuuta kunnille.

Perussuomalaiset ovat muun muassa vaihtoehtobudjetissaan marraskuussa 2018 vaatineet hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin, omaishoidontuen verovapautta, laitospaikkojen määrän lisäämistä sekä kotihoidon resurssien paikkaamista.

SUOMEN UUTISET