

Toimitus suosittelee
Perussuomalaisten pitkä logokiista ratkesi
Kaikki alkoi siitä, kun puolueen jäsenenäkin vähän aikaa ollut Pekka Sivonen teki vuonna 2008 patentti- ja rekisterihallitukselle hakemuksen tavaramerkistä, joka oli identtinen Perussuomalaiset rp:n Perus-S-logon kanssa.
Perussuomalaiset teki PRH:lle väitteen rekisteröintiä vastaan, jonka johdosta se kumottiin osittain, mutta ei kokonaan. Puolue valitti päätöksestä ensin PRH:n valituslautakuntaan ilman menestystä, sitten korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka lopulta sen hyväksyi ja palautti PRH:lle, joka kumosi Sivosen tavaramerkkihakemuksen kokonaan.
Korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätöksen mukaan ei rekisteröidyn valtakunnallisen puolueen logoa voi kukaan omia omaksi tavaramerkikseen, koska se johtaa yleisöä harhaan. Jos joku yksityishenkilö käyttää yleisesti tunnetun puolueen logoa omassa liiketoiminnassaan, luo se yleisölle sellaisen mielikuvan, että kysymys on puolueen toiminnasta tai ainakin puolueen hyväksymästä toiminnasta, kertoo varatuomari Lasse Lehtinen, joka on toiminut asiassa puolueen asiamiehenä siitä saakka, kun se tuli PRH:n valituslautakunnan käsittelyyn.
Pitkän prosessin hyödyllinen lopputulos
Sivonen myös väitti, että olisi kehittänyt logon itse ja käyttänyt sitä elinkeinotoiminnassaan jo vuodesta 1975. Ottaen huomioon, että Sivonen on syntynyt vuonna 1958, hän olisi tällöin ollut vasta 17-vuotias. Kaupparekisterin mukaan Pekka Sivosella on ollut rekisteröity toiminimi Puusepänliike P. Sivonen vuosina 2003-2005 ja alv-rekisteröinti vuoteen 2007, mutta ei mitään liiketoimintaa tämän jälkeen, vaikka tavaramerkin rekisteröintiä haettiin vuonna 2008. Tällä perusteella aikamäärät eivät täsmää.
Ilmeni myös, että Sivonen on ollut aiemmin työnantajarekisterissä, josta hänet on poistettu vuonna 1998, mutta millaista toimintaa on harjoitettu, siitä ei ole tietoa.
– Sivonen itse lausui patentti- ja rekisterihallitukselle aikovansa käyttää tunnusta myös poliittisessa toiminnassa, mikä viittaa siihen, että hänellä olisi ollut sellaisiakin motiiveja, jotka eivät liity puhtaasti liiketoimintaan. Prosessi kesti pitkään, mutta tulos oli erittäin hyödyllinen siinä mielessä, että KHO:n ennakkopäätös varmasti estää sen, ettei puolueen logoa voi vastaisuudessakaan kukaan yrittää omia itselleen. Perus-S-logo on erittäin näkyvästi esillä kaikessa puolueen toiminnassa ja yhdistetään ihmisten mielikuvissa perussuomalaisiin, toteaa Lehtinen.
”Pohjois-Karjalan vaalipäällikkö”
Perussuomalaisten puoluesihteerinä vuosina 2007-13 toiminut Ossi Sandvik muistaa tapauksen taustat varsin hyvin.
– Puolueen Perus-S-logon suunnitteli Jukka Jusula loppuvuodesta 2003, luovuttaen sen silloin puolueen vapaaseen käyttöön. Tunnusta käytettiin vuodesta 2004 lähtien ja se oli mielestäni jo vakiintunut puolueen tunnuksena siinä vaiheessa, kun Pekka Sivonen laittoi PRH:lle hakemuksen rekisteröidä tunnus omiin nimiinsä vuonna 2008, Sandvik muistelee.
Pekka Sivonen oli vähän aikaa puolueen jäsen. Perussuomalaisiin hän liittyi vuonna 2006, erokirje on päivätty 29.10.2007. Monissa lehtijutuissa ”puolueen entiseksi vaalipäälliköksi” tituleerattu Sivonen on toki käyttänyt itsestään nimikettä ”Pohjois-Karjalan vaalipäällikkö”, mutta Sandvikilla ei ole varmaa tietoa, oliko hän vaalipäällikkö oikeasti vai sellaiseksi itse itsensä nimittänyt.
– Vuonna 2007 käytiin eduskuntavaaleja, ja tuolloin Urpo Leppänen oli ehdolla Pohjois-Karjalan vaalipiiristä. Käsitykseni mukaan Sivonen oli tuolloin Leppäsen autonkuljettaja. Samana vuonna meillä oli myös puoluekokous Oulussa, jossa Sivonen pyki puoluesihteeriksi mutta ei tullut valituksi. Silloin valittiin minut.
Oikeus voitti viimein
Ossi Sandvik on kaiken aikaa ihmetellyt, miten Sivosen hakemus saattoi mennä patentti- ja rekisterihallituksessa läpi. Koko asia olisi saattanut jäädä puolueelta huomaamatta, ellei Sivonen olisi lähettänyt puolueelle sähköpostia, jossa kielsi käyttämästä logoaan. Sähköpostin ansiosta asia huomattiin ajoissa vastaväitteen tekemiseksi, jonka johdosta rekisteröinti purettiin osittain.
– Mielestämme puolueen logoa ei voi kukaan käyttää esimerkiksi omassa liiketoiminnassaan, koska sillä johdetaan yleisöä harhaan, siksi emme voineet tyytyä päätökseen. Minkä vuoksi joku edes haluaisi omia itselleen valtakunnallisen puolueen tunnuksen? Mielestäni ainoa mahdollinen motiivi voi olla halu tehdä puolueelle kiusaa.
Eräässä vaiheessa Sivonen myös hankki omiin nimiinsä peruss.fi-domainin ja laittoi pystyyn kilpailevat nettisivut, joissa Sandvikin tulkinnan mukaan harjoitettiin puolueen vastaista toimintaa. Tunnukset saatiin häneltä kuitenkin melko nopeasti pois, joten asia ei pitkittynyt kuten logokiista.
– Oikeus voitti, vaikka pidemmän kaavan mukaan mentiin, Sandvik huokaa tyytyväisenä.
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 13/2013 -lehdessä.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää