Europarlamentin ECR-ryhmän ryhmäpuheenvuoron pitänyt Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) halusi nostaa esille erityisesti maahanmuuton, kansalaisten turvallisuuden ja veronkierron estämisen. Pääministeri Juha Sipilä sai puheessa kunnolla kyytiä.

Puheessaan Pirkko Ruohonen-Lerner muistutti pääministeri Juha Sipilää tämän syksyllä 2015 tekemästä tarjouksesta.

– Tarjositte julkisesti hulppeaa, yhdeksän makuuhuoneen omakotitaloanne turvapaikanhakijoiden käyttöön, Ruohonen-Lerner sanoi.

– Uutinen levisi arabimaiden medioihin, mikä entisestään lisäsi tulijoiden määrää.

Monet irakilaiset nuoret miehet ovat sanoneeet, että pääministerin tarjous sai heidät tulemaan nimenomaan Suomeen.

Kutsu oli vetovoimatekijä – haitat kärsitään nyt

Ruohonen-Lerner kertoi, että pääministerin esittämän kutsun lisäksi Eurooppaan lähtöä miettivät saivat lehdissä lukea ilmaisista koulutus- ja sairaanhoitopalveluista, puhtaasta ja kauniista luonnosta ja kauniista nuorista naisista, joilla on arabimediaa lainaten ”vaaleat hiukset, siniset silmät ja hampaat kuin helmet”.

– Pääministerin sydämellinen kutsu oli vetovoimatekijä, jonka haittavaikutuksista joudumme nyt kärsimään suurten kustannusten, samoin naisiin ja jopa lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten muodossa, Ruohonen-Lerner syytti Sipilää.

– Pääministeri Sipilä, tunnistatteko sen, että avokätisen tarjouksenne seurauksena Suomeen on tullut paljon ihmisiä, joilla ei ole perusteita turvapaikan saamiselle ja joita ei olisi koskaan pitänyt maahamme päästää, Pirkko Ruohonen-Lerner kysyi.

– Lähtömaiden ongelmat eivät ratkea siirtämällä niiden väestö Eurooppaan, vaan ongelmat on ratkaistava niiden lähteellä. Euroopan hyvinvointivaltiot eivät voi toimia koko maailman sosiaalitoimistona.

Lisäksi Pirkko Ruohonen-Lerner otti puheenvuorossaan esille vanhustenhoidon tilan ja potilasturvallisuuden vaarantumisen. Hän syytti yksityisiä toimijoita rahanahneudesta ja verojen välttelystä, ja peräänkuulutti helppokäyttöisiä kanavia väärinkäytöksistä ilmoittamiseen.

Sipilä toisti tarinansa

Vastauspuheenvuorossaan Juha Sipilä toisti europarlamentin täysistunnon edessä tarinansa isosta kristitystä perheestä, jonka piti muuttaa hänen taloonsa.

Sipilän mukaan perhe oli kotimaassaan hengenvaarassa joka ikinen päivä.

Uutena tarinankäänteenä pääministeri Sipilä syyllisti kollektiivisesti suomalaisia siitä, että perheen henki oli uhattuna.

– Tämä perhe oli tulossa talooni. En voinut kuvitellakaan, että Suomessa ilmapiiri voisi kääntyä sellaiseksi, että tuon päätöksen joutuu perumaan perheen turvallisuuden vuoksi, Sipilä sanoi.

– Poliisiviranomaiset sanoivat, että tuon perheen henki on uhattuna myös Suomessa, jos vien päätökseni loppuun, Sipilä väitti.

Sipilän mukaan Suomeen pyrkinyt perhe on nyt ”onnellisesti turvassa muualla”.

SUOMEN UUTISET