

LEHTIKUVA
Poliittinen paine kirittää komissiota – laittomasti EU:ssa oleskeleville viimein lähtöpassit unionin alueelta
Vuonna 2023 kaikkiaan 480 000 henkilöä oleskeli EU:ssa kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen ja vain viidesosa heistä poistui unionin alueelta. Euroopan unionin maailmaa syleilevä maahanmuuttopolitiikka on ajautunut umpikujaan ja ratkaisut eivät enää voi odottaa. Poliittinen paine vauhdittaa oikeita päätöksiä.
Maahanmuutosta vastaava komissaari Magnus Brunner ja komission varapuheenjohtaja Henna Virkkunen julkaisivat alkuviikosta ehdotuksen, jossa karkotuksia yksinkertaistetaan, rangaistuksia niskuroijille kovennetaan ja EU:n ulkopuolelle perustetaan palautuskeskuksia, joihin palautusta odottavat väliaikaisesti sijoitetaan.
Suunnitelma sisältää muun muassa EU-tasoisen karkotuspäätöksen, jonka kaikki 27 jäsenmaata hyväksyvät. Näin estetään karkotettavaksi määrättyjen henkilöiden siirtyminen maasta toiseen aina uutta turvapaikkahakemusta tekemään.
Viranomaiset saavat myös tehokkaampia keinoja poistettavaksi määrättyjen henkilöiden käsittelyyn. Turvallisuusriskeiksi katsotut henkilöt voidaan laittaa entistä helpommin säilöön ja heille voidaan määrätä maahantulokielto koko unionin alueelle.
Palautuskeskuksista kiistaa
Suunnitelman kiistanalaisin osa koskee pakolaiskeskuksia. Nämä sijaitsisivat EU:n ulkopuolella, mutta ne eivät kuitenkaan muistuttaisi Britannian tai Italian kiville ajaneita hankkeita. Henkilöt lähetettäisiin keskuksiin vasta sitten, kun he ovat saaneet oikeudesta sitovan karkotuspäätöksen.
Brunner painotti, että komissio ei itse aio pystyttää infrastruktuuria, vaan ainoastaan luo minimipuitteet jäsenvaltioiden hankkeille. Ajatus vaikuttaisi olevan jonkin verran hahmottumaton.
– Jäsenvaltiot saavat itse selvittää, löydetäänkö kolmansia maita ja mikä ylipäänsä on mahdollista. Kyse on neuvotteluista, järjestelyistä ja sopimuksista.
Maahanmuuttokriittisyys kasvaa Euroopassa
Komissaarien suunnitelman virallinen tavoite on pakolais- ja maahanmuuttopolitiikan keskeisen epäkohdan korjaaminen, mutta eliitillä voi olla ketunhäntä kainalossa. Kyseessä saattaa olla yritys kahlita kannatustaan merkittävästi nostaneen kansallismielisen poliittisen liikkeen voimaa.
– Maahanmuuttoa…käytetään usein hyväksi omien poliittisten päämäärien edistämiseksi, Virkkunen sanoo Politicon mukaan.
Keskustaoikeistolainen Euroopan parlamentin EPP-ryhmä pyrkinee osoittamaan unionin äänestäjille, että vanha valta pystyy pitämään maahanmuuton haitat hallinnassa.
Mitta on täynnä
Joka tapauksessa Brysselissä on nyt mitta täynnä, sillä karkotuksiin liittyvä kissa ja hiiri -leikki on jatkunut liian kauan. Laittomasti maassa olevat pakenevat viranomaisia ja koko järjestelmän pohja uhkaa pettää.
– Yhteiskuntamme eivät enää voi eivätkä halua hyväksyä nykymenoa. Jotakin on tehtävä, jotta turvapaikan saavat siihen oikeutetut ja samalla turvataan luottamus avoimeen ja suvaitsevaiseen yhteiskuntaan, sanoo komissaari Brunner.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Magnus Brunner Maahanmuuttokriittisyys palautukset kielteinen turvapaikkapäätös Kansallismielisyys palautuskeskus Henna Virkkunen Euroopan parlamentti Maahanmuuttopolitiikka EPP Turvapaikanhakijat pakolaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eduskunta hyväksyi ulkomaalaislain ja säilöönoton kiristykset – Vigelius: ’’Laittomasti maassa oleskelevien maastapoisto tehostuu ja vierastaistelijoiden paluu estetään’’
Eduskunta äänesti tänään ulkomaalaislain tiukennuksista.

Vasemmistoliitto haluaisi työllistää EU-alueella laittomasti oleskelevat, Tynkkynen pyrkii tehostamaan palautuksia: ”Maahanmuutto on myös suora turvallisuusuhka koko Euroopalle”
Suomen eduskunnassa kesällä hyväksytty rajalaki mahdollistaa jatkossa väliaikaisesti turvapaikanhaun keskeyttämisen Suomen rajalla ja tulijoiden käännyttämisen esimerkiksi turvapaikanhakijoita välineellistävän hybridioperaation aikana. Perussuomalaisten europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen katsoo, että vastaava lainsäädäntö tarvitaan myös muissa Euroopan maissa. Suomen omaksuma turvallisuusperusteinen rajakontrolli herättääkin jo positiivista kiinnostusta EU:ssa.

Suomen kehitysapu Somaliaan menee katkolle takaisinoton vaikeuksien vuoksi – Tavio: ”Valtioiden täytyy pyrkiä siihen, että laittomasti maassa olevat palautetaan”
Suomen kahdenvälistä kehitysyhteistyötä koskevan Somalia-maaohjelman toimeenpano keskeytetään toistaiseksi. Ratkaisun taustalla ovat kielteisen päätöksen saaneiden henkilöiden palauttamisen vaikeudet Somaliaan, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo.

Sisäministeri Rantanen: Maassa ei voi olla yhtä aikaa avoimet rajat ja korkea sosiaaliturva
Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelman uudessa jaksossa pohditaan työperäisen maahanmuuton taloudellisia ja turvallisuuspoliittisia vaikutuksia Suomelle. Sisäministeri Mari Rantanen näkee, että yleisesti ilmapiiri ja suhtautuminen maahanmuuttoon on muuttunut erilaiseksi jo koko Euroopassa. - Suhtautuminen maahanmuuttoon on tullut järkiperäisemmäksi, eli nyt osataan jo katsoa paremmin myös massamaahanmuuton haitallisia vaikutuksia eri maille.

Turvapaikanhakijoiden määrä Suomessa lähes puolittui viime vuonna – sisäministeri Mari Rantanen: Meillä on selkeä tahtotila, että emme joudu Ruotsin tielle
Uusi hallitus on jo tehnyt suuren muutoksen Suomen maahanmuuttopolitiikkaan, jota kiristetään samanaikaisesti monesta suunnasta. Sisäministeri Mari Rantanen kertoo, että myös viranomaisten toimivaltuuksia ja tiedonvaihtoa ollaan parhaillaan parantamassa.

Perussuomalainen linja kerää kannatusta myös EU:ssa – komissio kaavailee palautuskeskusten perustamista unionin ulkopuolelle kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille
Suomen tavoin muutkin EU-maat ovat viime aikoina alkaneet omillaan torjua välineellistettyä maahantuloa. Esimerkiksi Puola aikoo asettaa väliaikaisen kiellon turvapaikan hakemiselle. - Uusille keinoille on tarvetta tilanteessa, jossa Venäjä ja Valko-Venäjä käyttävät kolmansien maiden ihmisiä puskeakseen heitä EU-maiden rajoille, perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius sanoo.

Sisäministeri Mari Rantanen: ”Ilman toimivia palautuksia ei ole toimivaa turvapaikkapolitiikkaa”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää