

Jussi Nukari Lehtikuva
Niinistö: Taisteluharjoitukset eivät viitoita puolustus- tai ulkopoliittista linjaa
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskusteli puolueiden puheenjohtajien kanssa keskiviikkona Mäntyniemessä paitsi ulko- ja puolustuspolitiikasta, myös jatkuvasti ajankohtaisesta pakolaistilanteesta. Hän puhui toimittajille tilaisuuden jälkeen.
Niinistö totesi aluksi, että on erinomainen arvo sinänsä, että Suomessa kyetään keskustelemaan yli hallituspuolueiden linjan tällaisista keskeisistä kysymyksistä. Tiedotustilaisuudessa hän ei valottanut tarkemmin keskusteluiden sisältöä, vaan toi esiin näkökulmat, joita hän itse toi esiin puolueiden puheenjohtajille.
Kaoottinen tilanne jatkuu
– Tilanne ikävä kyllä näyttää kehittyneen siihen suuntaan, jota avajaispuheessani enteilin: lähes kaoottinen tilanne Etelä- ja Keski-Euroopassa kehittyy siihen suuntaan, että kukin maa kehittelee omia toimiaan ja on hyvin kyseenalaista, ovatko ne sopusoinnussa kansainvälisten sopimusten kanssa. Saattaa olla, että tämä Nato-ratkaisu, joka nyt on otettu EU:n puitteissa esiin, voi olla tuloksiltaan paras ratkaisu, mutta varmasti senkin sopusointuisuutta kansainvälisten sopimusten puitteissa varmasti kyllä tullaan keskustelemaan.
– Itärajan liikenne on täällä Suomessa erityisesti puhuttanut. Se on määrältään suhteellisen vaatimatonta, mutta on herättänyt huomiota tietysti se, että sitä kautta on saapunut yli 30:tä kansallisuutta: eli väkeä myös maista, joissa ei ole mitään välitöntä sodanvaaraa, hätää tai vainoakaan. Ja tästä tilanteesta me jatkamme venäläisten kanssa keskusteluita. Niitä on kyllä käyty varsin hyvässä hengessä ja viittaan tässä esimerkiksi eiliseen Venäjän ulkoministeriön tiedottajan ulostuloon, Niinistö totesi.
Taisteluharjoitukset eivät luo ulkopoliittista linjaa
Presidentti Niinistö korosti, etteivät nyt julkisuudessa olleet harjoitukset, joissa Yhdysvaltain hävittäjiä ja kevyttä panssarikalustoa tulee Suomeen, viitoita Suomen puolustus- tai ulkopoliittista linjaa. Pitkälle menevät ja dramatisoidut tulkinnat eivät näin ollen pidä paikkaansa.
– Nyt olisi tärkeää pitää tarkkaan mielessä, että meillä on kahdentyyppistä harjoittelutoimintaa, Nato-maiden tai Naton kanssa. Se joka vähemmin näkyy, mutta enemmin tuntuu, on niin sanottu karttaharjoittelu, jota esikuntatasolla tehdään. Siinä nimittäin roolitetaan myöskin Nato-kumppanien asema suhteessa Natoon. Tällaisia harjoituksia, niiden nimike on CMX, Suomi on käynyt ainakin viidesti jo runsaan 15 vuoden aikana. Näissä on se erikoisuus, että UM ne valmistelee, koska niissä on ulko- ja turvallisuuspoliittinen sisältö – juuri se roolin valinta.
Tästä olemme keskustelleet TP-Utvassa (tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa) monesti: minkä roolin Suomi valitsee, koska tällaisia harjoituksia tulee varmasti eteenkin päin.
– Sitten ovat ne harjoitukset, joita nyt on julkisuudessa käsitelty. Ne ovat kylläkin teknisiä ja sotataidollisia harjoituksia, jotka kehittävät meidän omaa kykyämme puolustaa omaa maatamme. Ja niissä ei ole sellaista roolitusta, mikä on suomalaisten suhtautuminen Naton mahdollisiin operaatioihin. Ne ovat yksinkertaisesti teknistä ja taitojen harjoittamista.
Ymmärrettävää, että ne herättävät huomiota
– Myönnettäköön kuitenkin, että nämä nyt esillä olevat ovat suhteellisen laajoja, niissä on mukana Yhdysvallat, joka on aikaisemminkin ollut lentäen Suomen kamaralla. On ymmärrettävää, että ne kiinnittävät huomiota. Mutta on väärä johtopäätös, että niillä luodaan Suomen turvallisuuspoliittista suuntaa. Nato-kumppanina me siis turvaamme alueemme turvallisuutta ja koskemattomuutta. Tämä on Suomen harjoitustoiminnan poliittinen sisältö nyt ja varmasti jatkossakin, Niinistö viitoitti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eduskunta poltti rauhanpiiput ”tankkikohujen” päätteeksi
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää