Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini valaisi keskiviikkoaamuista tasavallan presidentin tapaamista muutamin sanoin eduskunnan ala-aulassa ennen eduskunnan täysistuntoa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli hieman aikaisemmin painottanut tiedotustilaisuudessaan Mäntyniemessä, että nyt julkisuudessa olleet taisteluharjoitukset eivät viitoita Suomen puolustus- tai ulkopoliittista linjaa. Nyt puheena olleet Yhdysvaltain hävittäjien, keveiden panssariajoneuvojen sekä Naton laivasto-osastojen harjoitukset ovat teknisluonteisia ja sotilaiden ammattitaitoa lisääviä harjoituksia, joista ei pidä päätellä, olisiko puolustus- tai ulkopoliittinen linja muuttunut.

– Hallitus on toiminut linjansa mukaisesti ihan siten, miten näissä asioissa ylipäätään on toimittu. Esimerkiksi ulkoministeriön osalta tällaiset CMX-harjoitukset ovat ainoat, mitkä ovat ulkoministeriönvetoisia, Soini totesi.

Naton niin sanotuilla CMX-harjoituksilla (Crisis Management Exercise) puolestaan on turvallisuuspoliittinen ulottuvuus. CMX- eli karttaharjoituksiin pääsevät myös Naton rauhankumppanimaat ja Suomi on ollut mukana viidessä harjoituksessa noin 15 vuoden aikana.

Kirjanpitoharjoituksia

– Ne ovat niin sanottuja kirjanpitoharjoituksia, Soini sanoi viitaten CMX-harjoituksiin. Niissä harjoitellaan päätöksentekomenettelyitä ja erilaisia skennaarioita ja tilanteita. Tällaista harjoitusta ei ole ainakaan vielä tämän hallituksen aikana ollut – mutta edellisten hallitusten ja ministereiden aikana kyllä runsaastikin.

Soinilta tiedusteltiin, pitäisikö sotaharjoituksia pitää ulkopoliittisena signaalina.

– Olen samaa mieltä kuin tasavallan presidentti, että harjoitukset, jotka tehdään puolustusvoimien kautta, niillä pidetään yllä puolustuskykyä ja sotilaallista suorituskykyä ja ne eivät ole sellaisenaan ulko- ja puolustuspolitiikkaa, Soini vastasi.

Mitä presidentti sanoi tiedonkulusta ja sen mahdollisesta parantamisesta jatkossa?

– No siinä oli puolustusministeriö jo tehnyt hyviä päätöksiä ja käytäntöjen korjauksia ja niiden mukaan mennään. Eli siellä oli nyt läksyt hyvin tehty, Soini vastasi.

Veli-Pekka Leskelä