Artikkeli kuva

Professori moittii europäätösten ylikireitä aikatauluja

17.12.2012 |22:42

HS:n haastattelema valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen haukkuu europäätösten kireät aikataulut. Ojanen moittii sitä, että eduskunnan perustuslakivaliokunta on pantu käsittelemään vajaan vuorokauden varoitusajalla hyvin tärkeitä asioita, jotka koskevat esimerkiksi eduskunnan budjettivaltaa.

Eduskunnan 2. varapuhemies, perussuomalaisten kansanedustaja Anssi Joutsenlahti moittii myös tällaista toimintaa blogissaan.

– Hallitus jarrutti yhdeksisen kuukautta 25 EU-maan välillä tehdyn sopimuksen antamista eduskuntakäsittelyyn, jonne se tuli marraskuun 13. päivänä ja on suuren salin käsittelyssä eduskunnan kiireisimmässä loppuruuhkassa talousarviokäsittelyn ja monien muiden lakiesitysten kanssa. Valtiovarainvaliokunnan lisäksi lausuntonsa antoivat perustuslaki- ja tarkastusvaliokunnat. Kysessä on kohti pankkiunionia ja liittovaltiota vievä sopimus talous- ja rahaliiton vakaudesta, yhteensovittamisesta sekä ohjauksesta ja hallinnasta. Taidatkos sen selkeämmin sanoa, Joutsenlahti sanoo.

Muitakin perussuomalaisia asia korpeaa. Kansanedustaja Hanna Mäntylä kritisoi  illan tai yön pimeinä tunteina ja kiireellä käytävää keskustelua.

– Perussuomalaisia on syytetty asian käsittelyn hankaloittamisesta, mutta itse näen asian kyllä aivan toisin. Hankalaksi asian käsittelyn ovat tehneet kyllä aivat jotkut muut. Tässä on kysymys hyvin vakavista asioista Suomen itsenäisyyden ja tulevaisuuden kannalta, ja kansalaisilla tulisi olla oikeus siitä tietää, avoimesti ja päivänvalossa, Mäntylä moittii.

Kansanedustaja Ari Jalonen (ps) otti samaan asiaan kantaa jo viime viikon torstaina.Hän piti hävettävänä sitä tapaa, jolla asiat on tuotu yön pimeinä hetkinä saliin käsittelyyn niin, ettei paikalla ole edes lehdistöä.

– Tämä on suorastaan hävettävää. Onneksi Suomella on hyvä oppositio – tarkennan, kahden ryhmän oppositio – ja se pitää kyllä huolen siitä, että Suomi ja suomalaiset saavat kuulla totuuden, joka tässä asiassa on takana. Ehdottomasti tästä liittovaltiokehityksestä on kuultava kansaa paremmin. Kuten edustaja Kettunen sanoi, niin neuvoa-antava, sitova, miten tahansa, mutta kansanäänestys on liittovaltiokehityksestä pidettävä. Kansaa on kuultava, Jalonen vaati.

Teksti: Matias Turkkila
Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

3.
Suomen uutiset logo

Elokapinan kieltämistä ajavasta kansalaisaloitteesta tuli megahitti – aloitteen tekijöiden mukaan suursuosio lähettää selkeän viestin: ”Kansa ei enää hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa”

28.09.2024 |20:08

Uusimmat