

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 12. joulukuuta 2019. / LEHTIKUVA
PS haastoi kyselytunnilla al-Holin tapauksesta – hallitus luisteli kuin saippua
Perussuomalaiset laittoi tänään kyselytunnilla hallituksen tiukan paikan eteen – onko hallitus tuomassa al-Holin leiriltä Isis-aikuisia vai eikö. Vastaukset olivat liukkaita kuin saippua.
Perussuomaisten kansanedustaja Riikka Purra totesi dokumenttien perusteella olevan selvää, että Suomi on valmistellut ja aikatauluttanut lasten ja terroristijärjestö Isisiä ja ääri-islamia palvelemaan lähteneiden naisten kuljettamisen Suomeen.
– Pääministeri Sanna Marin (sdp.) on todennut asialla olevan hallituksen ”hiljainen hyväksyntä”, Purra muistutti.
– Miten hallitus voi antaa hyväksyntänsä vapaaehtoisesti terrorismia tukemaan lähteneiden naisten maahantuonnille? Purra kysyi ministeri Katri Kulmunilta (kesk.).
Vaikka kysymys osoitettiin ministeri Kulmunille, joka toimi pääministerin sijaisena kyselytunnilla, hän ei ottanut puheenvuoroa, vaan ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vastasi.
– Edellinen Antti Rinteen hallitus on 31.10. käsitellyt tätä asiaa iltakoulunsa yhteydessä. Tässä yhteydessä olen ulkoministerinä esittänyt toimintalinjauksen, miten tässä kysymyksessä toimitaan. Virkamiehet ovat tehneet sellaisia valmisteluja, jos nämä henkilöt (al-Holissa olevat) tulevat spontaanisti Suomeen tai jos lapsia voitaisiin auttaa, Haavisto pyöritteli.
”Isis-naisten kotiuttaminen olisi jihadistien toiveiden täyttymys”
Purra huomautti. että al-Holin leirillä olevien henkilöiden kotiuttaminen muodostaa Suojelupoliisin mukaan Suomelle merkittävän turvallisuusuhan. Supon mukaan he todennäköisesti jatkavat terroristista toimintaa, verkostoituvat keskenään ja integroituvat kotimaisiin jihadistisiin verkostoihin.
– Isisin uhreja al-Holin leirillä auttava lääkäri Nemam Ghafouri on sanonut, ettei hän ole nähnyt yhtään Isis-taistelijan vaimoa, joka katuisi kalifaattiin lähtöään. Ghafourin mielestä he ovat hirviöitä, eivät äitejä. He toivovat Isisin kalifaatin jatkuvan heidän lastensa kautta. Isis-naisten kotiuttaminen olisi jihadistien toiveiden täyttymys, Purra totesi.
– Ulkoministeri Haavisto, eikö hallitus välitä Supon riskiarviosta? Otatteko henkilökohtaisen vastuun, mikäli nämä ihmiset toteuttavat terroristisia toimia suomalaisia kohtaan? Purra tivasi.
Haaviston mukaan on hyvin tärkeää, että kokonaisharkinnassa, jota kysymyksessä tehdään, otetaan huomioon myös turvallisuusnäkökulma.
– Suojelupoliisin ja poliisin arviot ovat erittäin tärkeä osa tätä kokonaisarviota. Katsomme kuitenkin, että lasten oikeuksiin liittyvät kysymykset täytyy tässä täysipainoisesti ottaa huomioon, Haavisto vastasi.
Onko keskustan hyväksyntä vai eikö ole?
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vaati ministeri Kulmunilta vastausta siihen, mitä keskusta on hyväksynyt vai onko siltä edes kysytty asian suhteen. Vastauksen perusteella keskusta on ollut tietoinen toimintalinjasta.
– Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan suunnitelmana on kaikkien Suomen kansalaisten saaminen Suomeen – siis myös aikuisten jihadistien. Kuitenkin keskustan edustajat ovat viime päivinä esittäneet hyvin jyrkkiä kantoja, joiden mukaan aikuisia ei haeta.
Halla-aho vaati Kulmunilta selkeää vastausta selkeään kysymykseen: Mille toimintalinjalle te olette antaneet hiljaisen hyväksyntänne vai onko teiltä ylipäätään kysytty yhtään mitään?
Kulmuni totesi, että hallitus on käsitellyt toimintalinjaa iltakoulussa ulkoministerin esittelystä.
– Hän on se ministeri, joka tämän asian valmistelusta vastaa hallituksessa, viitaten ulkoministeri Haavistoon.
– Se toimintalinja on ollut sen kaltainen, että erityisedustaja on nimetty sinne (al-Holiin) selvittämään, että kuinka pystyttäisiin auttamaan lapsia – suomalaisia – sen eteen, että he elävät tällä hetkellä erittäin epäinhimillisissä olosuhteissa, Kulmuni vastasi.
Suomen Uutiset haastatteli Riikka Purraa tuoreeltaan kyselytunnin jälkeen. 2 min 35 sek.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra ulkoministerin al-Hol-hankkeesta: ”Vihreiden oma operaatio, joka vietiin niin pitkälle, että muut eivät enää voineet muuta kuin peesata”

Ulkoministeri Haaviston toimista aloitetaan esitutkinta

Ministerit hokevat toistuvasti lapsen oikeuksista ja lapsen edun tärkeydestä – Meri: Lapsen etu ei voi oikeuttaa siihen, että samalla kuljetettaisiin terroristeja Suomeen
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.