Näinä päivinä ihminen ihmettelee, miten tähän on tultu. Käsittelemme koko opposition yhteistä välikysymystä; olemme juuri saaneet hallituksen vastauksen, mutta yhä edelleenkin näyttää selvältä, että perustavanlaatuisiin kysymyksiin ei ole vastattu. Yhä edelleen epäselväksi ovat jääneet ne lukuisat asian eri puolet, joita on viime päivät ja viikot käsitelty, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja ja 1. varapuheenjohtaja Riikka Purra.

Hallitus linjasi eilen, että al-Holin suomalaislapset pyritään kotiuttamaan niin pian kuin mahdollista.

– Minä en edelleenkään ymmärrä, miten hallitus voi linjata suhtautumisestaan operaatioon viikkoja sen jälkeen, kun suunnitelmat ovat valmistuneet ja niitä on viety kentälle. Suunnitelmassa puhutaan naisista eli Isis-jihadisteista, jotka ovat lähteneet palvelemaan kalifaattia, Riikka Purra muistutti välikysymyskeskustelussa.

– Suunnitelman mukaan heidän piti jo tulla, viime viikolla. Seuraava esitetty mahdollisuus on tällä viikolla, ylihuomenna. Mikäli me emme olisi väsymättä pitäneet asiaa esillä, mikäli asian vahvistamia vuotoja ei olisi tapahtunut, olisiko kaikki hoidettu salassa?

Ketkä olivat päättämässä asiasta?

Purra totesi, että voidakseen kansanedustajana päättää, miten hän suhtautuu hallitukseen ja sen yksittäisiin ministereihin, hänen pitäisi saada tietää, oliko koko suunnitelma ollut ulkoministeri Pekka Haaviston ja vihreiden oma-aloitteista ja yksinomaista toimintaa vai olivatko muut puolueet ja ministerit osallistuneet siihen aktiivisesti.

– En ihmettelisi sitäkään, mikäli asia olisi mennyt muilta puolueilta ja ministereiltä huomaamatta ohitse. Vaikka sekin olisi tietenkin vahingollista ja merkki ammattitaidottomuudesta, olisi se kuitenkin helpommin ymmärrettävissä kuin salaaminen, peittely, epätoden puhuminen ja muut nyt käytössä olleet konstit.

– Ketkä ministerit olivat päättämässä asiaa? Ketkä ministerit ovat olleet tietoisia asiasta? Pääministeri Sanna Marin on sanonut, että ei tiennyt mitään. Toisaalta hän on sanonut myös, että suunnitelmalla on ollut hiljainen hyväksyntä. Entä edellinen pääministeri Antti Rinne? Oliko hän antanut suostumuksensa tai aktiivisesti edistänyt asiaa? Purra sanoo.

Vihreät heiluttavat tahtipuikkoa

Myös ministeri Katri Kulmuni on kertonut olleensa tietämätön suunnitelmasta.

– Onko tämä totta? Eilen kuitenkin tuotiin esille, että ministeri Katri Kulmuni oli kyseisessä iltakoulussa. Miten on mahdollista, että keskusta antaa tällaisen asian lipua sormiensa läpi?

– Minä luulen, että kyseessä on vihreiden oma operaatio, joka vietiin niin pitkälle, että muut eivät enää voineet muuta kuin peesata, Purra arvelee.

Purra toteaa, että vihreät on hallituksen ainoa gallupien perusteella nouseva puolue.

– Saako se siis määrätä koko linjan?

”Me vaadimme vastauksia”

Purran mielestä hallituksen toiminta niin kyselytunneilla kuin välikysymyksessäkin näyttää siltä, että ministerit eivät ota tilannetta kovin vakavasti.

– He eivät näytä arvostavan näitä parlamentaarisia metodeja, joita oppositiolla on käytössään. Tällaisen ylimielisyyden ja välinpitämättömyyden vaikutukset ovat kohtalokkaita parlamentaariselle toiminnalle ja demokratialle.

– Me vaadimme vastauksia. Teillä on velvollisuus niitä antaa.

Punaista mattoa jihadisteille

Hallitus tai osa siitä on valmistellut jihadistien maahan tuomista salassa. Hallitus, ministerit ja useita muita tahoja on kieltänyt operaation ja sen suunnittelun. Median hallussa olevat dokumentit kuitenkin kertovat, että kyseessä ei ole ankka.

– Eilinen niin sanottu linjaus ei tuonut asiaan mitään uutta eikä se kertonut, kuka tai mikä taho asiaa on edistänyt, ennen linjausta.

– Suunnitelmien mukaan jihadistista ideologiaa kannattamaan lähteneet naiset tuodaan maahan tilauslennolla lentokentän vip-tilojen kautta. Maassa on heidän auttamisekseen kaikenlaiset palvelut valmiina ja valmiudessa, terveydenhuollosta ja terapiasta sosiaalihuoltoon.

Jatkavat terroristista toimintaa

Purra sanoo toiminnan olevan poikkeuksellista.

– Samaan aikaan tiedämme, että ihan kunnon suomalaisten on vaikeaa saada näitä palveluja. Esimerkiksi terapiat ja lastensuojelu ovat pahasti ruuhkautuneita.

– Hallitus ei myöskään käsitä tai välitä, miten suuri kansallinen turvallisuusriski salainen jihadistien pelastusoperaatio on. Suojelupoliisi ja lukuisat asiantuntijat ovat kertoneet, että naiset ja erityisesti vanhemmat lapset todennäköisesti jatkavat terroristista toimintaa, verkostoituvat keskenään ja integroituvat kotimaisiin jihadistisiin verkostoihin, Purra muistutti.

Suomi ei ole islamilainen valtio

Purra vetosi hallitukseen, ettei se toisi maahan aikuisia, omasta vapaasta tahdostaan islamismia tukemaan lähteneitä ihmisiä.

– Suomi ei ole islamilainen valtio. Jos ihminen haluaa elää ääri-islamin oppien mukaan, rakentaa kalifaattia ja noudattaa shariaa, hänen pitää muuttaa islamilaiseen maahan. Meidän pitää suojella Suomea ja suomalaisia tältä. Arvostakaa Suomea sen verran.

– Miksi niin moni ihminen on jäänyt kiinni epätoden puhumisesta tämän asian yhteydessä? Mistä käskyt ovat tulleet? Purra kysyi.

Röyhkeää toimintaa hallitukselta

Purra kyseenalaisti, olisiko asia tullut koskaan esille, mikäli perussuomalaiset eivät olisi sitä väsymättä nostaneet.

– Olisiko sitä otettu lainkaan vakavasti, mikäli vuotoja ei olisi tapahtunut? Olisivatko Isistä tukevat ihmiset vain ilmestyneet kaupungin vuokrataloon, heidän lapsensa kouluihin, ilman että kansalaisille olisi kerrottu mitään? Ymmärrättekö, miten röyhkeää toimintanne on?

– Hallitus, teidän on vastattava näihin kysymyksiin, Purra vaati.

SUOMEN UUTISET