Kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Tom Packalén on jättänyt kirjallisen kysymyksen, joka koskee muun muassa kansalaisuutta ja ulkoministerin erityisedustajan toimivaltaa Syyrian alHol-leiriltä evakuoitujen kahden orpolapsen asiassa.

Ulkoministeriö tiedotti joulukuussa 2019 noutaneensa al-Holin leiriltä kaksi alle 7-vuotiasta orpolasta. Lapset ovat tietojen mukaan syntyneet Syyrian sota-alueella ja asuneet elämänsä Syyriassa Isisin kalifaatissa. Lapsilla on eri isä. Heidän kantasuomalainen äitinsä on mediatietojen mukaan kuollut. Äidin kuoleman jälkeen lapsista ovat huolehtineet leirillä olevat suomalaisnaiset.

Julkisuudessa ei ole ollut tietoa, oliko kyseiset orpolapset ilmoitettu Suomen väestörekisteriin, mikä olisi edellytys kansalaisuuden saamiselle.

Olivatko lapset suomalaisia?

Tom Packalén pyytää selvitystä muun muassa siihen, miten lasten kansalaisuus on selvitetty ja millaisin oikeuksin ja vastuin ulkoministerin erityisedustaja teki evakuointipäätöksen.

Packalénin mukaan valtioneuvoston periaatepäätös linjaa, että leiriltä voitaisiin evakuoida vain suomalaisia lapsia. Hänen mukaansa on jäänyt epäselväksi, olivatko kaksi orpoa suomalaisia ja kuultiinko heidän perheenjäseniään tai läheisiään prosessissa.

Ristiriitaista tietoa

Packalén haluaa selvyyden myös siihen, voiko Suomen viranomainen, tässä tapauksessa ulkoministerin erityisedustaja tuoda Suomeen lapsen, joka on toisen maan kansalaisen tai jolla ei ole Suomen kansalaisuutta. Ja jos voi, mihin lakiin toiminta ja viranomaisen toimivalta tällöin perustuu.

– Valtioneuvosto ja ulkoministeriö ovat antaneet al-Holin tilanteesta valitettavan vähän, ja myös ristiriitaista tietoa verrattuna median kautta vuodettuihin tietoihin. Tilannetieto kotiutuksesta on sekavaa. On syntynyt myös lainsäädännöllisiä sekä ulkoministerin ja ulkoministerin erityisedustajan toimivaltaan liittyviä epäselvyyksiä. Toivon saavani kirjallisella kysymyksellä selvyyttä asioihin, Packalén sanoo.

SUOMEN UUTISET