Poliisitaustainen kansanedustaja Tom Packalen ihmettelee hallituksen operaatiota terroristiperheiden salakuljettamiseksi Suomeen, joka on ollut väärällään valehtelua, virkamiesten painostamista ja salailua.

Mediatietojen mukaan hallitus olisi linjaamassa jotain asian suhteen alkuviikosta.

– Pelkäänpä, ettei sumutus siihen lopu. Al-Hol-vyyhden pinnan alla piileksii potentiaalisia uusia juridisia ongelmia, jotka liittyvät sekä leirin lapsiin että heidän suomalaisiin äiteihinsä, Tom Packalén uskoo.

Ovatko lapset Suomen kansalaisia?

Suurin osa leirillä olevista lapsista on syntynyt kalifaatissa, eli Syyriassa tai Irakissa, joten heitä tuskin on ilmoitettu Suomen väestörekisteriin.

– Tietenkin heillä on oikeus kansalaisuuteen, mutta ovatko he tosiasiallisesti vielä edes Suomen kansalaisia? Olisi kiinnostavaa kuulla oikeusoppineilta heidän kantansa, voiko viranomainen käydä kaappaamassa Suomeen lapsia, joilla ei edes ole Suomen kansalaisuutta.

– Viranomaisen toiminnan pitää kuitenkin perustua lakiin, eikä se voi taivutella totuutta mieleisekseen, vaikka hallitus tuntuu niin tekevän, Packalén sanoo.

Hallituksen toimet estettävä

Packalénin mielestä jihadistiäiti ei ajattele lapsensa etua samaan tapaan kuin meillä Suomessa perinteisesti ajatellaan.

– Jihadistiäiti kasvattaa lastaan uuden kalifaatin tulemiseen ja marttyyrikuolemaan. Jihadistiäitejä ei tule päästää Suomeen jatkamaan kasvatustyötään. Hallituksen toimet on estettävä, Packalén painottaa.

– Aivan selvää on, että jihadistiäidin lapsi pitäisi suomalaisen mittapuun mukaan ottaa huostaan. Mutta ulottuuko Suomen viranomaisen koura ja toimivaltuudet lapseen, jos hän ei edes ole Suomen kansalainen ja oleskelee Syyriassa? Nämä ovat tietysti osin lainopillisia pohdintoja, joihin olisi hienoa saada lisävalaistusta. Oleellisinta kuitenkin on estää uuden sukupolven terroristihautomoiden syntyminen Suomeen.

SUOMEN UUTISET