Pekka Haaviston tarina on muuttunut viikon aikana jo niin monta kertaa, että olisi ollut hyvä käsitellä asiakokonaisuus loppuun, perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén sanoi Ylen aamussa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto oli tiistaina eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kuultavana salaisesta hankkeesta, jonka tarkoituksena oli palauttaa Syyrian al-Holin leirillä olevia Suomeen.

Perussuomalaisten kansanedustajat, ulkoasiainvaliokunnan jäsenet Mika Niikko ja Tom Packalén eivät olleet tyytyväisiä selvitykseen, koska ulkoasiainvaliokuntaa ei oltu informoitu toimintasuunnitelmasta.

Tarinassa edelleen aukkoja

Packalén sanoi tänään Ylen aamussa, että perussuomalaiset pyrki selvittämään tapausta lisää.

– Haaviston tarina on muuttunut tämän viikon aikana jo niin monta kertaa, että olisi ollut hyvä käsitellä asiakokonaisuus loppuun asti myös ulkoasiainvaliokunnassa, ettei olisi jäänyt epäluottamusta. Tarinassa on edelleen paljon aukkoja.

Aikajanan selvittäminen olisi tärkeää

Packalénin mukaan jo pelkästään tapahtumien aikajanan tarkempi selvittäminen olisi tärkeää. Lokakuun 16. päivänä Haavisto oli jo aiemmin kuultavana ulkoasiainvaliokunnassa.

– Erikseen kysyttäessä, että ollaanko ministeriön suunnalta ryhtymässä aktiivisiin toimenpiteisiin lasten tuomiseksi Suomeen, Haavisto ei ensin vastannut kysymykseen kunnolla, joten kysyin tätä häneltä uudestaan. Haavisto vastasi, että toimenpiteisiin ei olla ryhtymässä, mutta että jos ihmisiä tulee johonkin Suomen lähetystöön, niin sitten on pakko hoitaa Suomeen. No, tämä on itsestään selvää, joten siihen tyydyin.

– Kuitenkin vain muutaman päivän kuluttua tästä on ryhdytty toimenpiteisiin, muun muassa konsulia on painostettu, myöhemmin konsuli oli jo vaihdettu. Nyt Haavisto on sitten pyytänyt toimenpiteitään anteeksi ja ilmoittanut, että konsuli voi jatkaa tehtävässään, Packalén sanoi.

Sekava tilanne

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Haavisto on myös painostanut konsulipäällikkö Pasi Tuomista, jonka jälkeen Tuominen on joko syrjäytetty tehtävästään tai uhka syrjäyttämisestä on ollut olemassa. Eilisessä Ylen A-studiossa Haavisto kertoi pyytäneensä anteeksi Tuomiselta ja että tämä on tervetullut jatkamaan tehtävässään.

Packalen sanoi, että tilanne on edelleen sekava.

– Varmaan kaikille on kuitenkin selvää, että Tuomista on painostettu, kun hän ei ole suostunut Haaviston vaatimuksiin. Tuomisen omille esimiehilleen lähettämissä viesteissä on tullut esille, kuinka olisi ollut uhka joutua jopa vankilaan, jos hän olisi suostunut Haaviston vaatimuksiin ilman poliittista päätöstä.

SUOMEN UUTISET