Erinäisten lähteiden mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto on yrittänyt taivutella ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista tuomaan Syyrian al-Holin pakolaisleirien lapset Suomeen konsulikyydillä. Samaan aikaan ulkoministeriössä olisi ollut kehitteillä Operaatio Korpi -nimellä kulkeva projekti, jonka tarkoituksena oli kotiuttaa al-Holin pakolaisleirissä olevat suomalaislapset Suomeen ilman äitejään.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko on yllättynyt kuulemastaan.

– Jos tämä pitää paikkansa, on Pekka Haavisto (vihr.) jättänyt kertomatta tästä ulkoasianvaliokunnalle ja eduskunnalle. Myös konsulipäällikkö Pasi Tuomisen mahdollinen painostaminen kuulostaa huolestuttavalta ja olisi voinut johtaa virkamiesvastuun vaarantumiseen, sanoo Niikko.

Rinne kiisti hakuaikeet kesäkuussa

Niikko toteaa, että jo pelkkä suunnitelma tuoda lapset Suomeen konsulikyydillä rikkoo lakia ja kansainvälisiä sopimuksia. Niikko myös painottaa, että konsulilain mukaan lapsia ei voi erottaa äideistään, vaan myös kaikki äidit olisi tullut kotiuttaa samassa yhteydessä.

– Isis-äitien tuominen Suomeen olisi suuri turvallisuusuhka huomauttaa Niikko.

Vielä kesäkuussa pääministeri Antti Rinne linjasi, että hallitus ei hae Isis-vaimoja ja -lapsia Suomeen, eikä harkitse evakuointitoimenpiteitä, jotka perustuisivat konsulilainsäädäntöön.

”Ei herätä kovinkaan hyvää luottamusta”

Se mitä ulkoasiainvaliokunnalle on kerrottu Isis-lapsien kotouttamisen osalta on nyt suuressa ristiriidassa mediassa esille tulleiden seikkojen kanssa. Ulkoasianvaliokunnalle ei ole kerrottu mahdollisista Isis-lapsien kotiuttamistoimista.

Niikko kertoo, että ulkoasianvaliokunta haluaa kuulla ulkoministeriltä pikaisesti tarkan selvityksen asiasta ja ulkoministeri on pyydetty kuultavaksi valiokuntaan huomenna.

– Tällainen toiminta ei herätä kovinkaan hyvää luottamusta ajatellen valiokunnan ja ulkoministerin välistä yhteistyötä, toteaa Niikko.

SUOMEN UUTISET