Suomen Psykologiliitto lähetti maanantaiaamuna STT:n kautta tiedotteen, jonka viesti on hyytävä. Liitto sanoo tiedotteessaan, että ”lapsen erottaminen vanhemmistaan ilman vakavia perusteita on vahingollista ja lyhytnäköistä. Lasten tarpeet ja kehityspsykologinen näkökulma ovat liiton mukaan unohtuneet, kun al-Holin leirillä olevien lasten ja naisten kohtaloa puidaan julkisuudessa.”

Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra kertoo joutuneensa tarkistamaan, että sähköpostiin tullut tiedote on aito.

– Valitettavasti se oli aito. Maamme johtava psykologien liitto on ihan oikeasti tätä mieltä. Se puolustelee näiden hirviömäisten äitien tekoja.

– Liitto siis sanoo, että lapsen on syytä pysyä sellaisen vanhemman kanssa, joka on vienyt tämän Isis-terroristijärjestön toiminta-alueelle ja altistanut kaikelle sille pahalle, mitä tuohon kulttiin kuuluu. Aktiivinen tuen antaminen kaulankatkomisideologialle, jossa vääräuskoisia murhataan, edistetään kalifaattia ja shariaa, halveksitaan naisia ja raiskataan lapsia ei Psykologiliiton mukaan tarjoa riittävän vakavia perusteita erottaa näitä lapsia vanhemmistaan, Purra kauhistelee.

Isis-vaimot ovat hirviöitä, eivät äitejä

Liiton mukaan ”lapsen erottaminen vanhemmistaan aiheuttaa lapselle aina stressiä. Vaikka leirillä olevat lapset siirrettäisiin hyviin oloihin, uudet hoitavat aikuiset eivät tue lasta samalla tavalla kuin oma äiti.”

– En ole pitkään aikaan kuullut mitään näin sairasta. Siis että tuo äiti, joka on syypää siihen, että lapset ylipäätänsä ovat tuossa tilanteessa, tukee Psykologiliiton mukaan lasta parhaiten.

Isisin uhreja, muun muassa jesideja al-Holin leirillä auttava lääkäri Nemam Ghafouri on sanonut, että hän ei ole nähnyt yhtään Isis-taistelijan vaimoa, joka katuisi kalifaattiin lähtöään. Ghafourin mielestä he ovat hirviöitä, eivät äitejä. He toivovat Isisin kalifaatin jatkuvan heidän lastensa kautta.

Lapsia otetaan huostaan pienemmistäkin rikkeistä

Ghafouri kertoi Ylelle kesäkuussa, ettei ole löytänyt al-Holilta ainoatakaan naista, joka katuisi lähtöään tai toimintaansa.

– Nämä naiset ovat vaaraksi omille lapsilleen. Tiedän, että monet ihmiset sanovat, että lapselle parasta on olla äidin kanssa, mutta anteeksi vain… Kaikilla äideillä ei ole oikeutta olla äitejä, Ghafouri sanoi.

Purran mukaan Psykologiliiton viesti on järkyttävä.

– Tässä maassa otetaan lapsia huostaan ja sijoitetaan paljon pienemmistäkin rikkeistä. Nyt puhutaan Isis-terrorismia tukevista äideistä, jotka ovat pahimmalla mahdollisella tavalla altistaneet lapsensa vaaraan ja todennäköisesti tuhonneet monen lapsen elämän.

– Miten kukaan voi sanoa, että lasten pitäisi olla tällaisten äitien kanssa? Miten mielen ammattilaiset voivat sanoa niin? Purra ihmettelee.

SUOMEN UUTISET