ISIS-naiset lapsineen ovat tulossa toistaiseksi määrittelemättömän ajan kuluessa Suomeen, koska lain mukaan äitien ja lasten erottaminen toisistaan on ongelmallista. Tässä lyhykäisyydessään ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) keskiviikon tiedostustilaisuuden anti.

Haasteena ISIS-naisten ja heidän lastensa tuomiselle Suomeen ovat Haaviston mukaan erilaiset skenaariot siitä, mitä voisi tapahtua. Kurdihallinto voi vapauttaa tai karkottaa perheet al-Holin leiriltä. Tämä tilanne oli lähellä lokakuun alussa, kun Turkki tunkeutui Syyrian alueelle. Muitakin mahdollisuuksia on:

– Useiden eurooppalaisten maiden kansalaisia on päässyt lähtemään leiriltä eri tavoilla ja näistä tavoista emme ole aivan varmoja, Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

– Puhutaan myös ihmiskaupan ja lahjonnan mahdollisuudesta, hän jatkoi ja sanoi tällaisen toiminnan asettavan lapset entistä suurempaan vaaraan.

Kotoutusta odotellessa

– Jos konfliktialueelta palaa ihmisiä, viranomaiset, kunnat ja järjestöt toimivat yhteistyössä varmistaen palaajille riittävän tuen suomalaiseen yhteiskuntaan kototutumiseksi, totesi ulkoministeri. Tämä on tosin Haaviston mukaan sisäministeriön tontilla, eikä siksi paneutunut asiaan laajemmin.

Lisää asiasta kuullaan viimeistään silloin, kun hallitus vastaa perussuomalaisten ja muun opposition välikysymykseen tiistaina 17. joulukuuta.

SUOMEN UUTISET