

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Peter Östman (vas.) ja puheenjohtaja Päivi Räsänen, Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio, Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sekä Liike Nytin Harry Harkimo välikysymyksen tiedotustilaisuudessa eduskunnassa 11. joulukuuta 2019. Oppositiopuolueiden eduskuntaryhmät; perussuomalaisten eduskuntaryhmä, kokoomuksen eduskuntaryhmä. kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä ja Liike Nyt -eduskuntaryhmä jättivät välikysymyksen al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten ja Suomesta sinne päätyneiden tilanteesta. / LEHTIKUVA
Halla-aho Isis-palautuksista: konkreettinen uhka suomalaisten hengelle ja terveydelle
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä jätti yhdessä koko opposition kanssa tänään välikysymyksen al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten tai Suomesta sinne päätyneiden Isis-perheiden kotiuttamisesta ja näiden toimien asianmukaisuudesta.
Isis-taistelijoiden perheenjäsenet nousivat keskusteluun viime talvena, kun kävi ilmi, että kurdien hallinnoimalla al-Holin leirillä Syyriassa on kymmeniä Suomesta kalifaattiin muuttaneita naisia tai heidän lapsiaan. Näiden ihmisten mahdollisesta kotiinpaluusta ja sen mahdollisesta edistämisestä puhuttiin myös viime kevään vaalitenteissä.
– Rinteen ja sittemmin Marinin hallituksen ja erityisesti ulkoministeri Haaviston toiminta Isis-perheiden tapauksessa on ollut epämääräistä ja salakähmäistä. Esitettyihin kysymyksiin on saatu vältteleviä, monitulkintaisia ja keskenään ristiriitaisia vastauksia. Se, mitä Haavisto ja muu hallitus ovat medialle ja oppositiolle sanoneet, tai vähintään antaneet ymmärtää, on ristiriidassa niiden tietojen kanssa, joita eri viranomaisilta on epävirallisesti vuotanut, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi tiedotustilaisuudessa.
Oppositiota kiinnostaa kolme asiakokonaisuutta
– Ensinnäkin: onko käynnissä viranomaisoperaatio Isis-perheiden tuomiseksi tai avustamiseksi Suomeen? Onko vai eikö ole? Muut Pohjoismaat ovat avustaneet takaisin lähinnä pieniä orpolapsia. Suomen tapauksessa puhutaan aikuisista naisista, jotka ovat omasta halustaan matkustaneet kalifaattiin ja vähintään tukeneet islamistien hirmutekoja, elleivät ole suorastaan osallistuneet niihin, Halla-aho huomautti.
Suojelupoliisin arvion mukaan on todennäköistä, että Suomeen päästyään nämä naiset jatkavat terroristista toimintaansa ja vahvistavat täällä jo olevaa jihadistista alamaailmaa.
– He ovat konkreettinen uhka suomalaisten hengelle ja terveydelle. Suomi ei ole saanut edes täältä Irakiin ja Syyriaan lähteneitä Isis-taistelijoita tuomittua rikoksistaan. Pitävää näyttöä on hyvin vaikeaa ellei mahdotonta hankkia. Tältä pohjalta voidaan pitää hyvin epätodennäköisenä, että isis-vaimoja saataisiin edes syytteeseen. Jos he pääsevät Suomeen, he voivat vapaasti jatkaa myrkyllisen ideologiansa kylvämistä.
Missä päätöksiä on tehty, millä mandaatilla ja miksi sitä ei ole tehty avoimesti?
– Toiseksi: Mikä on ollut päätöksentekoprosessi ulkoministeriössä ja hallituksessa laajemminkin?
– Haaviston esittämän tulkinnan mukaan kansainväliset sopimukset ja oikeuskanslerin antama ratkaisu velvoittavat Suomea olemaan aktiivinen isis-perheiden palauttamiseksi. Jos asia on näin, voidaan kysyä, miksi hallitus ei tee avoimesti päätöstä perheiden palauttamisesta ja kerro siitä julkisuuteen. Saadut tiedot viittaavat siihen, että hallitus ei äänestäjiensä pelossa halua tällaista ratkaisua tehdä, vaan ulkoministeri Haavisto on yrittänyt painostaa virkamiestä ottamaan asiassa vastuu. Jos virkamies on kieltäytynyt, Haavisto on pyrkinyt vaihtamaan virkamiehen- Lisäksi ulkoministeriön työntekijät ovat tehneet hyvin poikkeuksellisia ulostuloja ministeriön toimintakulttuurista ja pelon ilmapiiristä, Halla-aho totesi.
Onko eduskunnalle puhuttu totta?
– Kolmanneksi: Antaako ulkoministeri Haavisto totuudenmukaista tietoa eduskunnalle tai edes muille hallituspuolueille. Eduskunnalla on yleisesti ottaen oikeus tietää, mitä hallitus tai sen ministerit puuhailevat. Suomalaisilla on oikeus tietää, jos hallitus tekee päätöksiä, jotka uhkaavat suomalaisten turvallisuutta.
– Viimeisinä viikkoina olemme todistaneet sietämätöntä kissa-ja-hiiri-leikkiä, jossa ministeri Haavisto vastailee kysymyksiin kieli keskellä suuta ja turvautuu hämäriin sanavalintoihin ollakseen syyllistymättä suoranaiseen valehteluun tai vastailee jatkuvasti johonkin aivan muuhun kuin siihen, mitä on kysytty, Halla-aho luonnehtii.
Halla-aho totesi Haaviston väittävän, ettei mitään aktiivista operaatiota ei ole käynnissä. Hän lisäsi, että vihreiden hallituskumppanit joko vaikenevat tai vakuuttavat, että eivät tiedä mitään.
– Samaan aikaan lehdet julkaisevat päivittäin uutta tietoa siitä, että Erbiliin on lähetetty viranomaisia valmistelemaan paluuta, että lentokentällä on tehty järjestelyjä, ja että palaajat on jo jyvitetty sosiaali- ja terveysviranomaisille.
Tilanne on sietämätön
Tilanne on Halla-ahon mukaan demokratian, oikeusvaltion ja hallituksen parlamentaarisen valvonnan kannalta sietämätön. Perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja LiikeNyt vaativat hallitukselta ja ulkoministeri Haavistolta selityksiä tähänastisesta toiminnasta ja vastauksia hyvin selkeisiin kysymyksiin.
– Mitä Suomen viranomaiset ovat tekemässä Syyriassa; kenen mandaatilla he toimivat ja missä päätökset on tehty; ollaanko Isis-perheitä tuomassa Suomeen ja milloin; miten suomalaisia aiotaan suojella jihadistien muodostamalta uhalta; onko eduskuntaa, tiedotusvälineitä ja yleisöä johdettu harhaan?
– Tämän vuoksi jätämme ulkoministeri Haaviston vastattavaksi välikysymyksen al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten tai Suomesta sinne päätyneiden Isis-perheiden kotiuttamisesta ja toimien asianmukaisuudesta, Halla-aho päätti.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Haaviston Isis-operaatio etenee – Purra: Vihreän rintaman toiminta häikäilemätöntä, suomalaisten turvallisuus jää kakkoseksi

Perussuomalaiset: Hallituksella on vakaa aikomus ja suunnitelma – ”Isis-naiset ovat tulossa”

Perussuomalaiset: Hallitus on viemässä Suomea turmioon vastoin kansan tahtoa, sillä kansa ei äänestänyt tämän hallituskokoonpanon puolesta

Psykologiliiton mukaan al-Holin lapsia ei saa erottaa äideistään – Purra: Järkyttävä viesti

Ministerit hokevat toistuvasti lapsen oikeuksista ja lapsen edun tärkeydestä – Meri: Lapsen etu ei voi oikeuttaa siihen, että samalla kuljetettaisiin terroristeja Suomeen

Immonen: Hallituksen salailua Isis-perheiden tuomiseksi Suomeen ei voi hyväksyä

Halla-aho välikysymyskeskustelussa: ”Suomi ei voi viestittää olevansa turvasatama, josta voi lähteä ulkomaille tekemään silmittömiä rikoksia ja jonne voi palata jäähdyttelemään”

Irakissa naisten mitta täyttyi shiiapomon öykkäröinnistä – yritti estää naisten ja miesten yhteiset mielenosoitukset
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.