Shiiajohtaja Muqtada al-Sadr ei suuressa poliittisessa ja uskonnollisessa ylhäisyydessään arvannut, mitä meni Twitterissä lausumaan, kun yritti kieltää naisten osallistumisen hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin yhdessä miesten kanssa. Naiset lähtivät kaduille vaatimaan tasavertaista demokratiaa, kertoo uutiskanava Al-Jazeera.

– Suksikoon aavikolle twiittiensä kanssa, totesi 20-vuotias mielenosoittaja Ruwayda Khteer naisten marssilla Bagdadissa.

– Irakissa ihmisoikeutemme on varastettu ja siksi me protestoimme.

-Mikä tämä (al-Sadr) on sanomaan, että naiset ja miehet pitäisi erottaa toisistaan, kummasteli Kamal Dabr, eräs naisten marssin turvallisuudesta vastaavista henkilöistä. Hän oli osa miesten ketjua, joka piti Al-Jazeeran mukaan häiriköt poissa mielenosoittajien kimpusta.

Naisten nationalismi nousussa

Irakin mielenosoituksissa on perustaltaan kyse siitä, että kansan mitta on täynnä vuosia ja vuosikymmeniä jatkunutta terrorin, korruption ja sotimisen katkeamatonta ketjua. Syynä kaaokseen ovat uskontoa ja politiikkaa kaapunaan käyttävät vallanhimoiset miehet. Öljyä ja energiaa himoitsevien ulkomaiden ohella tietysti.

Nyt aktiiviset naiset haastavat vanhan menon. Jopa kaikkein vanhoillisimmissa kaupungeissa, kuten Najafissa ja Karbalassa naiset ovat osallistuneet marsseihin. Muutoksesta kertoo, että naiset ovat saaneet yleisen mielipiteen tuekseen.

– Nuoret eivät anna koskaan periksi, ei ole mitään hävittävää. Olemme valmiit kuolemaan muutoksen ja kotimaamme puolesta, julisti eräs mielenosoittajista.

Uskonoppineiden karmeat liiketoimet

Selittävänä tekijänä edelliselle Al-Jazeeran tarinalle Yle esitti torstaina 13.2. BBC:n dokumentin, jossa kerrottiin uskonmiesten laaja-alaisesta toimeliaisuudesta Irakissa:

”Dokumentti paljastaa Bagdadissa seksuaalisen hyväksikäytön verkon. Osa uskonoppineista välittää naisia ja nuoria tyttöjä halukkaille asiakkaille. Uskonnon varjolla kaupataan jopa lapsia seksiin. Sotaleskiä pakotetaan halal-prostituoiduiksi.”

SUOMEN UUTISET