Suomen Uutiset kysyi najafilaiselta NRT Arabian toimittaja Hussam al-Kaabilta mistä Isisin vahvistumisessa on kyse ja miten se näkyy tällä hetkellä Irakin uutisissa.

–Isis käyttää hyväkseen heikkoa hallintoa ja turvallisuustilannetta Irakissa. Kun turvallisuusjoukkojen ja hallinnon huomio on ollut toisaalla mielenosoituksissa on Isis saanut tilaa vahvistua, Kaab vastaa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Yhdysvaltain ja kurdijoukkojen pari vuotta sitten vaimentama Isis on jälleen vahvistunut.

Irakin Kurdistanin terrorismin vastaisen työn virkamies Lahur Talabanyn mukaan Isis on muuttanut taktiikkaansa ja pyrkii nyt alueiden valtaamisen sijaan toimimaan maan alta yksittäisten iskujen muodossa, kuten al-Qaida.

Talabany sanoo, että Isisin terroristit ovat myös teknologisesti kehittyneempiä ja myös rikkaampia, kuin al-Qaidan terroristit. BBC:n kurdilähteiden mukaan Isisin tukikohta on Irakin Hamrin-vuoristossa.

Iskuja Mosulissa, Diyalassa, Salahuddinissa ja Samarrassa

Kaabin mukaan Irak on kahden tulen välissä. Hän on ollut lokakuusta asti mukana mielenosoitukissa ja on seurannut kotimaansa tilannetta sekä toimittajana että kansalaisaktiivina.

– Sekä poliittiset iranin voimat ja terroristijoukot uhkaavat kansaamme. Tilanne on vaarallinen. Päivittäisiä iskuja on viime viikolla raportoitu esimerkiksi Mosulissa, Diyalassa, Salahuddinissa and Samarrassa (linkki arabiankieliseen uutiseen). Iskuja torjumassa ovat olleet Irakin valtion tukemat sotilasjoukot The PMF (Popular Mobilization Forces (Wikipedia).

Toimittaja Kaab on ollut myös useasti pidätettynä. Häntä on viime viikkoina myös uhkailtu (uhkaajistaan hän ei halua puhua) ja hänen mukaansa Najafin poliisi ei voi taata hänen turvallisuuttaan.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan journalistit ovat toisinajattelijoiden kanssa sieppausten ja väkivaltatilastojen kärjessä. Saman järjestön uutisen mukaan Kaab joutui oikeuteen ja painostuksen kohteeksi vuonna 2018 tutkittuaan korruptiota (The Baghdad Post), kuten Suomen Uutiset aiemmin kertoi.

Heli-Maria Wiik