Viime aikoina on herättänyt paljon keskustelua Romanian katukoirien tilanne, kun 4-vuotias poika kuoli koiran puremista aiheutuneisiin vammoihin. Tapauksen johdosta Romanian presidentti Traian Băsescu vaati, että katukoiria tulee saada tappaa, kun laki on aiemmin sallinut vain sairaiden kulkukoirien tappamisen. Romanian parlamentti hyväksyi lain syyskuussa.

Niin kutsutun koirantappolain seurauksena on hyvin todennäköistä, että kulkukoiria lopetetaan epäinhimillisillä tavoilla kuten myrkyttämällä tai pesäpallomailalla hengiltä hakkaamalla. Jo nykyisin koiria kohdellaan maassa kaltoin: niitä ajetaan takaa, myrkytetään, kidutetaan ja potkitaan, mikä on maassa yleisesti hyväksyttyä.

Katukoirapopulaatio sai alkunsa Romaniassa, kun ihmiset muuttivat pakotettuina omakotitaloista pieniin asuntoihin kerrostaloihin 1980-luvulla ja hylkäsivät koiransa kaduille. Koirat lisääntyivät nopeasti ja tällä hetkellä niitä on jopa kymmeniä tuhansia pelkästään Bukarestissa. Koirien valtavasta lisääntymisestä aiheutuneiden ongelmien seurauksena ihmiset alkoivat kiduttaa, myrkyttää ja tappaa kulkukoiria.

– Täytyy muistaa, että katukoirapopulaation synty ja räjähdysmäinen kasvu johtuu ihmisistä, eikä ongelmista voi syyttää koiraa ja alkaa järjettömiin tappo- ja kidutustalkoisiin, vaan olisi keksittävä muita ratkaisuja kuten koirien sterilointi ja vapauttaminen takaisin kadulle, jota Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa, Perussuomalaisten Nuorten 1. varapuheenjohtaja Jenna Simula sanoo.

Helsingissä puolestaan romanikerjäläisillä nähtiin syyskuussa niin ikään kaltoin kohdeltuja koiria, joiden avulla he yrittivät kerjätä rahaa ohikulkijoilta. Koska koirat oli tuotu maahan laittomasti ja ne olivat selvästi vailla ruokaa ja vettä, poliisi toimitti ne löytöeläinkotiin jatkotoimenpiteitä varten.

– On käsittämätöntä, miten Euroopan unioniin voi kuulua maa, jossa räikeän korruption ja ihmisoikeusrikkomusten lisäksi harjoitetaan näin mittavaa eläinrääkkäystä, Simula paheksuu.

PS VERKKOTOIMITUS